fbpx

S rodinou na pohodu do lázní! To je trend pro ty, co jsou už nabažení ježdění k moři a všelijakými adrenaliny a unavení covidovými restrikcemi. Hodinu a půl od Prahy přitom máme lázně světové proslulosti

Zveřejněno: 9. 2. 2022

Je to zvláštní, jak málo jsou Češi na svůj Marienbad hrdí. Na to, že to je perla turistického ruchu, se tam jezdí vlastně docela málo. Mariánské Lázně byly před sto dvaceti lety, tedy na vrcholu beele epoque, místem pro tu nejsmetanovější společenskou smetánku. Jezdil sem pravidelně anglický král Edward VII., panovník největší říše své doby, aby tu své královské tělo regeneroval místními prameny a léčivou přírodou. A potkával se tu s císařem Františkem Josefem, ruským carem a mnoha dalšími hlavami pomazanými.

Skvost Mariánských Lázní, hotel Nové lázně, tu zůstal z té doby do dnešních dní a pořád plní svou funkci vzorně jako za dob tančících v rytmu Straussova valčíku. Ostatně ve skvostně zařízené, vyhřívané chodbě, propojující hotelový komplex Nových lázní (dohromady jde celkem o čtyři hotely), míjíte ozvučené obrazy a dobové fotografie, které na slavnou éru českého lázeňství upomínají.

To je právě půvab rodinné dovolené v lázních – každý si může užít přes den svůj program a všichni se sejdou na společném výletě nebo u jídla.

Ale dost historie. Hotelový komplex, kterému vévodí pětihvězdičkové Nové lázně, poskytuje prostor pro malé i velké, mladé i staré, zdravé i choré. Je to unikátní soustava pospojovaných hotelů s lékařskou péčí a wellnessem, kterým vévodí římské lázně z konce 19. století.  Populární jsou dnes mezi Čechy lázeňské komplexy v Maďarsku, které proti Mariánkám, pravda, nabízejí více termálních bazénů, ale i v Marienbadu si přijde na své každý.

39 nove lazne kralovska kabina 02

To je právě půvab rodinné dovolené v lázních – každý si může užít přes den svůj program a všichni se sejdou na společném výletě nebo u jídla. Lesy, vyhlídky, naučné stezky, lesoparky, to všechno secesní centrum Mariánek obklopuje. Park miniatur Boheminium je plný modelů českých hradů, zámků a technických památek. Z lázní je to také jen pár kroků k přírodnímu parku Prelát s řadou atrakcí nebo k lanovému centru Adrenalin park.

Děti a balneologie

Pojem „lázně“ se vůbec výrazně proměňuje. Dříve byly jen pro nemocné a rekonvalescenty, dnes jsou mnohem víc spojovány s klasickou dovolenou a prevencí. Covidová éra si říká o posílení imunity a zrovna cachtání v léčivých pramenech a dlouhé procházky jsou užitečné pro všechny věkové kategorie.

42 nove lazne kralovska kabina 05

lázeňském hotelu Centrální lázně, jež sousedí s Novými lázněmi, mají ostatně i s léčbou dětí dlouholeté zkušenosti. Najdeme v něm vlastní dětské oddělení se zkušenými pediatry, jejichž program pomáhá v posílení vitality organismu a se správným vývojem pohybové soustavy. K dispozici je balneologie a zdravotní rehabilitace. 

Léčení dechem

Velkým zážitkem v Mariánských Lázních je pro každého návštěva zrenovovaných římských lázní v hotelu Nové lázně s bazény, saunami, parními lázněmi a jinými příjemnostmi. Svou velikostí zaujme bazén v hotelu Hvězda, k němuž náleží masážní sprchy a vířivka. Každý z hotelů má svou atmosféru díky specifické architektuře a poloze s výhledem na centrální park.

Vybrat si lze řadu procedur, vodní masáže a také slatinné zábaly, vdechování Mariina pramene v plynné formě, inhalaci Lesního pramene a pitné kúry z dalších minerálních vod. Poloha Mariánských Lázní v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les přináší možnost pobýt si na čerstvém čistém vzduchu ve vyšší nadmořské výšce. A hned vedle hotelu Nové lázně je i menší sjezdovka, takže se dá pohodlně vyrazit i na lyže. Více viz na webové stránce www.ensanahotels.com.

Související…

Mariánské Lázně: Proč je dobré pečovat o historii stejně jako o klienty
Ivan Verner

foto: Ensanahotels.com, zdroj: Ensanahotels.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...