fbpx

Diskriminace těhotných v práci: Máš břicho, tak už běž na tu mateřskou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv je takový postup v mnoha zemích nezákonný, společnosti stále degradují, penalizují, nebo dokonce propouštějí těhotné zaměstnankyně. Tím často trpí nejen jejich kariéra, ale i psychika

Zveřejněno: 21. 1. 2022

Ucelené statistiky ve Velké Británii chybí, ale existující odhady naznačují, že diskriminace těhotných žen je i v této vyspělé zemi v pracovní sféře na denním pořádku. V roce 2015 uvedlo ve Spojeném království 11 % dotazovaných maminek, že kvůli těhotenství byly ze zaměstnání buď propuštěny, nebo dohnány k tomu, aby odešly samy. Mnohé další se musely potýkat s přezíravým či dehonestujícím chováním a poslouchat nevybíravé komentáře na adresu svého stavu.

Také výsledky průzkumu provedeného v Japonsku v květnu 2020 hovoří totožně – obdobné zkušenosti měla až čtvrtina těhotných zaměstnankyň. V Japonsku se mimochodem k tomuto druhu diskriminace užívá výraz „matahara“ převzatého z angličtiny, což je zkratka pro „obtěžování v mateřství“.

Těhotenský test jako podmínka přijetí

K pracovní diskriminaci těhotných může dojít už před, během nebo i po těhotenství, tedy v období mateřské či rodičovské dovolené, a mívá různé podoby. V téměř 40 zemích je těhotenství důvodem k úplnému propuštění, nastávající maminka může být také vyloučena z možnosti povýšení či docházet na školení a další firemní akce, může být přesunuta na méně placené místo nebo být nucena pracovat ve znevýhodněných i nebezpečných podmínkách. Cílem v takovém případě bývá donutit ji, aby odešla sama, tedy „z vlastní vůle“.

Viděli jsme, jak takové ženy skončily na ulici a jak chřadnou přímo před očima, což je v těhotenství velmi nebezpečné.

„Jedna těhotná žena pracující v maloobchodě si do práce nemohla vzít láhev s vodou, protože jí to na základě existujících pravidel šéf zakázal. Důsledkem toho se v práci časem zhroutila, protože byla dehydrovaná,“ udává pro BBC příklad Elizabeth Gedmarková, viceprezidentka americké organizace A Better Balance, která těhotným pomáhá řešit diskriminaci v zaměstnání. V některých firmách jde dokonce situace i tak daleko, že ženy před tím, než jsou přijaty, musí předložit negativní těhotenský test.

Dopady na psychiku, dítě i rozpočet

Následky vytlačení těhotné z pracovního procesu přitom mohou být dalekosáhlé. Žena, která je v emočně i fyzicky náročném stavu nucena čelit nespravedlivému a hrubému jednání, tratí jak profesně, tak i mentálně a duševně, což se může podepsat nejen na zdraví jejím, ale i na zdraví nenarozeného dítěte.

„Finanční dopady takové situace se mohou vymknout kontrole. Viděli jsme, jak takové ženy skončily na ulici a jak chřadnou přímo před očima, což je v těhotenství velmi nebezpečné,“ informovala BBC Gedmarková s tím, že dopady mohou být dlouhodobé i v případech, kdy se z žen vyloženě nestanou bezdomovkyně. „Pokud nemůžete pracovat po dobu několika měsíců, nebo dokonce i let, zadlužujete se, ztrácíte možnost platit si vzdělání nebo spořit na důchod.“  

Ty, co už to nestihnou

Mnoho zaměstnavatelů navíc nemá tušení, že existují nějaké zákony na ochranu těhotných zaměstnankyň, nebo se o ně zkrátka nezajímá. Ženy musí samy vědět, jaká práva v těhotenství mají, a jejich vymáhání je často náročné a bezvýsledné. Mnohé z nich se o to raději ani nepokoušejí, protože se obávají odvetných opatření a dlouhodobých dopadů na budoucí kariéru.

Mluvit za tyto ženy a hájit jejich nároky se snaží organizace, jako je ve Spojených státech právě A Better Balance nebo v Japonsku Matahara Net. Nejen díky nim se nyní ve světě o této problematice začíná více diskutovat, což může být důvodem k opatrnému optimismu a víře, že se věci časem pohnou. Už teď je ale jisté, že pro miliony pracovnic, které se nyní v této nejisté době chystají na svět přivést dítě, pomoc nepřijde dostatečně brzy.

Související…

Ženy v práci. Proč máme stále menší platy než muži
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...