fbpx

Podzim udeřil v plné síle teprve nedávno, chladné dny však avizují blížící se zimu. A s ní bývá spojeno chřipkové období. Přinášíme proto několik tipů, jak se můžete proti virům vyzbrojit

Zveřejněno: 3. 11. 2021

O zdraví byste měli pečovat především zevnitř. Svůj organismus tedy nejlépe podpoříte zdravou a vyváženou stravou. Snažte se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám a do svého jídelníčku zařaďte naopak ovoce, zeleninu, komplexní sacharidy a pořádnou porci bílkovin. Pohlídejte si také dostatečný příjem vlákniny, který je nezbytný pro zdravé trávení.

Nemusíte se zbytečně trápit v posilovně nebo trávit hodiny na běžícím pásu. Bohatě vám postačí přirozený pohyb v podobě chůze či méně náročné sporty, jako je jóga či pilates.

Co se týče četnosti a velikosti porcí, každému vyhovuje něco jiného. Proto se raději neřiďte doporučením hovořícím o šesti malých nebo třech velkých porcích, které byste měli během dne sníst. Jídlo by vás mělo bavit, nikoliv trápit. Proto si najděte takový rytmus stravování, se kterým se ztotožníte.

Vitamin C

Velkými pomocníky v boji proti nachlazení jsou vitaminy. Vlajkovou lodí je pak vitamin C, který je pravděpodobně nejpropagovanějším doplňkem stravy především pro podporu imunity. Nejbohatším zdrojem vitaminu C je šípek, černý rybíz, citrusové ovoce nebo třeba červená paprika.

Pravidelný pohyb

Jedním ze způsobů, jak dlouhodobě podpořit obranyschopnost proti nachlazení, je sport. V ideálním případě byste měli třikrát v týdnu věnovat 50 minut pohybové aktivitě středně vysoké intenzity. Můžete si jít zaplavat, zaběhat nebo se vydat na svižnější procházku do přírody.

Nemusíte se zbytečně trápit v posilovně nebo trávit hodiny na běžícím pásu. Bohatě vám postačí přirozený pohyb v podobě chůze či méně náročné sporty, jako je jóga či pilates.

Otužování

Otužování je jakousi pomyslnou tajnou zbraní všech lidí netrpících virózami a rýmičkami. Jedná se o velmi trendy aktivitu, kdy se lidé (zkušení otužilci) vrhají v plavkách a s čepicemi na hlavě do ledových rybníků.

Takto pokročilá úroveň ale vyžaduje důkladnou přípravu, navíc je nutné podotknout, že rozhodně existuje více variant otužování než jen plavání v ledové vodě. Můžete se například otužovat vzduchem nebo do svého ranního rituálu zařadit studenou sprchu.

Vhodné oblečení

Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Toto tvrzení rozhodně není prázdnou frází, protože během zimy hraje zásadní roli také kvalitní a teplé oblečení. Zkuste se zaměřit na spodní vrstvu v podobě dlouhých tenkých nátělníků, které se postarají o to, aby byla vaše záda po celý den v teple. Překrýt je pak můžete tričkem s dlouhým rukávem nebo teplým svetrem.

Zajímavost: Věděli jste, že drobné úniky moči při kýchnutí či zakašlání během nachlazení mohou být prvními příznaky inkontinence? Pokud se s tímto problémem potýkáte, zkuste vsadit na diskrétní inkontinenční pomůcky.

Související…

Tipy z přírodní lékárny: Jak se vyhnout chřipce, nastuzení, křečím či roupům
Komerční článek

foto: Tena, zdroj: Tena

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...