fbpx

Zakladatelka Přírodní lékárny radí, jakými bylinami můžeme běžným nemocem předcházet, nebo je i zahnat. Léčba bylinkami ale bývá individuální

Zveřejněno: 21. 10. 2019

E-shop Přírodnílékárna.cz je na síti od roku 2006 a stojí za ním sourozenci Jana a Martin. Jejich mottem je od počátku to, že pro své zdraví toho sami můžeme udělat mnohem víc než náš lékař.

Jana má na starosti poradenství, které e-shop poskytuje, a zde jsou její tipy, které můžete využít pro své blízké či pro sebe. „Přírodní medicína převážně závisí na individuálním přístupu. Nikdy by neměla řešit nemoci, ale člověka. Nemám tedy moc ráda takové ty zaručené tipy a rady, že na vysoký krevní tlak funguje například hloh,“ říká Jana.

Podaří-li se vám chytit nachlazení úplně v počátcích, tak je velmi důležité se řádně vypotit. Tím, že otevřete póry a vypotíte se, vyloučíte i škodlivinu.

„Ten vysoký krevní tlak je potřeba vidět v kontextu celého života toho daného člověka a pak správně zvolit byliny, které upraví terén. Někdy je to skutečně detektivní práce, protože si lidé často neuvědomují, jak jsou ke svému zdraví destruktivní. Mám však pár rad a tipů, které fungují téměř vždy.“

Něco na mě leze

Podaří-li se vám chytit nachlazení úplně v počátcích, tak je velmi důležité se řádně vypotit. Tím, že otevřete póry a vypotíte se, vyloučíte i škodlivinu, která do těla vnikla. V této fázi doporučuji vždy nasadit tinkturu echinacey a lichořeřišnice. Každé dvě hodiny 20 kapek (10 echinacea a 10 lichořeřišnice), zapít dostatečným množstvím teplé vody.

prirodni medicina

Na křeče a napětí jedině hořčík. Záleží ovšem na druhu. Křečí i hořčíku, radí zakladatelka Přírodní lékárny Jana Kubíčková


V noci samozřejmě raději spěte a poťte se, další dávku si dejte zase až ráno. Takto podávejte tři dny, ne déle. Pokud se po těchto třech dnech stále necítíte dobře, tak škodlivina již vnikla hlouběji a už se musí postupovat trochu jinak.

Křeče a vnitřní napětí

Když se řeknou křeče, tak každého většinou napadne hořčík, což je i mé doporučení. Jenže není hořčík jako hořčík. Důležité je zvolit kvalitní a dobře vstřebatelnou formu. Formy jako oxid hořečnatý, magnesium aspartát či citrát moc nedoporučuji. Nejčastěji v praxi kombinuji magnesium glycinát a magnesium malát, což ještě doplňuji koupelí v magnesiových vločkách.

Kvalitní hořčík by si měl občas dopřát každý, kdo to se svým zdravím myslí vážně.

Buď se tyto formy podávají najednou, nebo se vyberou dle potíží. Magnesium glycinát podávám, když si člověk stěžuje na takový ten pocit vnitřní tětivy, neklidu a neschopnosti usnout. Může se objevit i syndrom neklidných nohou. Bere se s večerním jídlem a má takový zklidňující efekt. Naopak malát je více „nakopávací“. Podává se ráno a je vhodný, pokud člověk cítí únavu i po dlouhém spánku, depresi z únavy a takový celkový pocit „bez rezerv“.

Když se k tomu přidá tak dvakrát týdně koupel, tak je efekt suplementace hořčíkem velmi rychle vidět. Kvalitní hořčík by si měl občas dopřát každý, kdo to se svým zdravím myslí vážně. Je králem mezi minerály a bohužel jeho deficitem trpí velká část populace.

Jak na roupy

Řešení roupů byl pro mě dlouho velký oříšek.  Doporučovala jsem hlívu ústřičnou, která v dostatečném dávkování udělala velkou práci, ale pořád to nebylo ono. Pak jsem narazila na tinkturu Kladivo na GU. Název zní trochu úsměvně, ale kombinace s hlívou udělala přesně tu potřebnou tečku.

Jedná se o tinkturu, která je sestavena na základě tradiční čínské medicíny, a GU je v podstatě parazit nebo červ. Objevují-li se vám doma opakovaně roupy, tak doporučuji tuto kombinaci vyzkoušet. Hlíva musí být podávána v dávce 500 mg biomasy na 10 kg váhy a tinktur jedna kapka na kilogram váhy. Tak dlouho, jak je potřeba. Minimálně doporučuji dva měsíce.

Chladová alergie

Alergie na chlad je diagnóza, jejíž příčinu lékaři stále zkoumají. Projevuje se vodnatou rýmou, která se zhoršuje v chladném a vlhkém prostředí, silným zčervenáním pokožky či kopřivkou. Léčí se stejně jako jiné alergie, tedy podáváním antihistaminik, což ne vždy přináší uspokojivý výsledek. Doporučuje se také vyhýbat chladu, příliš rychlému přechodu z chladu do tepla nebo chladným nápojům.

Pokud naše tělo není v souladu, začne reagovat. Je tedy potřeba vyloučit chlad a následně tělo prohřát.

Pokud milujete lyžování, tak to může být dost omezující faktor. Možná to je důvod, proč se lidé snaží najít pomoc v přírodní medicíně. Podle mě je potřeba pracovat s chladným terénem těla. Když v těle převládá chlad, začne na něj více reagovat i na povrchu. Ať chceme či ne, jsme součástí svého prostředí a to na nás působí. Pokud naše tělo není v souladu, začne reagovat. Je tedy potřeba vyloučit chlad a následně tělo prohřát.

K vylučování něčeho z těla se používají silně aromatické byliny. Mně se nejvíce osvědčila kombinace perila křovitá (600 mg) a Nápoj stříbrného větru (3 odměrky). Jakmile se takto začne vylučovat, musí se i doplňovat. Vyloučit špatné, doplnit řádné. Na doplnění můžete zkusit kozinec blanitý nebo medicinální houbu cordyceps.

Související…

Zpočátku to byl jen obchod, dnes je to moje láska, říká o svém podnikání Jana Kubíčková
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Přírodní lékárna

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...