fbpx

Startuje celorepubliková osvětová kampaň na podporu vzdělávání dětí s těžkým postižením a na podporu jejich asistentů ve speciálních školách

Zveřejněno: 6. 5. 2021

I děti s těžkým postižením chtějí chodit do školy, dělat pokroky a mít kamarády. Neuvěřitelné věci ovšem dokážou jen s individuálními asistenty.

Mají právo a povinnost se vzdělávat, ale nemají možnost chodit do školy. Po změně financování speciálních škol a zrušení dotací na tzv. podpůrná opatření, která zahrnovala i mzdy individuálních asistentů, je vzdělávání dětí s tím nejtěžším postižením zásadně ohroženo. Mnoho dětí s těžkým postižením v Česku zůstává odkázáno na domácí vzdělávání a péči, kdy veškerá zátěž leží na rodičích a dalších členech rodiny.

Každé takové dítě k sobě bezpodmínečně potřebuje individuálního asistenta, a to po celou dobu svého pobytu ve škole.

„Kvalitní a bezpečné vzdělávání dětí s těžkým postižením není bez individuálních asistentů prakticky možné. Každé takové dítě k sobě bezpodmínečně potřebuje individuálního asistenta, a to po celou dobu svého pobytu ve škole,“ říká Dagmar Herrmannová, odbornice na vzdělávání dětí s kombinovaným postižením a ředitelka speciálního centra Smiling Crocodile, které se už deset let zaměřuje na vzdělávání a péči o děti s tím nejtěžším postižením, zajišťuje jim potřebné terapie a poskytuje podporu jejich rodinám.

Nemají nárok

Děti s těžkým kombinovaným postižením v České republice nemají ze zákona nárok na individuálního asistenta ke vzdělávání a při poskytování dotací speciálním školám se s financováním individuálních asistentů nepočítá. Zatímco v jiných státech je tento způsob výuky a rozvoje dětí s těžkým postižením podporován a úspěšně funguje, současný systém dotací v ČR tlačí speciální školy k tomu, aby děti s velmi těžkým kombinovaným postižením vůbec nepřijímaly. Ty pak zůstávají odkázány na domácí péči a vzdělávání.

„Naším cílem a velkým přáním je, aby byl život dětí s těžkým postižením stejně uspokojující, jako je tomu u jejich vrstevníků, kteří měli možná na startu do života více štěstí. Zároveň se snažíme co nejvíce usnadnit život jejich rodičům, aby mohli chodit do práce, věnovat se i zdravým sourozencům nebo si alespoň na chvíli odpočinout.“ říká Dagmar Herrmannová a dodává: „Bez asistentů to ale nejde. Jen s nimi dokážou tyto děti neuvěřitelné věci!“

Související…

Smiling Crocodile: Může těžce postiženým dětem vrátit úsměv vzdělání?
Zdeněk Strnad

foto: Smiling Crocodile, zdroj: Smiling Crocodile

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...