fbpx

Výzkum kardiologů ukázal, že nošení roušky sníží šíření koronaviru i v tělocvičnách a posilovnách. Intenzita cvičení se sice s rouškou sníží, ale zdravotních problémů se bát nemusíme

Zveřejněno: 11. 3. 2021

Vědci z Monzino Cardiology Center (CCM) v Miláně a z University of Milan testovali dechovou frekvenci, srdeční frekvenci, krevní tlak a hladinu kyslíku šesti žen a mužů na rotopedech, a to s rouškou i bez roušky. Nošení pokrývky úst a nosu snížilo schopnost účastníků výzkumu vykonávat intenzivní cvičení přibližně o 10 procent, a to hlavně proto, že podle účastníků bylo s rouškou o něco těžší dýchat. Výzkum byl publikován v časopise European Respiratory Journal. Podle vědců ale jiné problémy nehrozí. Na výzkum upozornil britský The Guardian. V Británii, kde se na rozdíl od České republiky obyvatele daří očkovat a země měla už v polovině února proočkováno téměř 20 procent obyvatel, se chystá posilovny otevřít v první půli dubna.

„To omezení cvičení je malé a zásadní je, že výzkum nenaznačuje riziko pro zdravé lidi, kteří cvičí v roušce, i když jedou na maximum,“ řekl doktor Massimo Mapelli, kardiolog z CCM. „Zatímco čekáme, až bude proti koronaviru očkováno více lidí, toto zjištění by mohlo mít praktické důsledky pro každodenní život, například by mohlo pomoci otevřít tělocvičny a posilovny,“ dodává lékař.

S respirátorem to jde hůř

Podle vědců je třeba provést další výzkumy, aby se zjistilo, zda by to samé platilo pro lidi se srdečními nebo plicními chorobami. Dobrovolníci, zdraví jedinci s průměrným věkem 40 let, absolvovali tři série cvičení. Jednu bez roušky, druhou s jednorázovou rouškou a třetí s respirátorem FFP2. Respirátor ​​FFP2 vedl k 10% snížení maximální absorpce kyslíku a obyčejná rouška ​​měla na průběh cvičení nepatrně menší vliv.

Roušky lze nosit i na halové sporty a fitness aktivity, a to s přijatelným dopadem na výkon sportujícího.

Vědci také zkoumají, zda nošení roušky ovlivňuje schopnost lidí vykonávat každodenní činnosti, jako jsou domácí práce nebo chůze do schodů. Zajímá je to u zdravých lidí i osob se srdečními a plicními chorobami. Profesor Sam Bayat, fyziolog z univerzitní nemocnice v Grenoblu, k výzkumu pro The Guardian uvedl: „Ačkoli jsou tyto výsledky předběžné a je třeba je potvrdit u větších skupin lidí, zdá se, že naznačují, že roušky lze nosit i na halové sporty a fitness aktivity, a to s přijatelným dopadem na výkon sportujícího.“

Jak to bude v Británii?

Po 12. dubnu budou v Anglii znovu otevřeny tělocvičny a další vnitřní fitness zařízení. Chystaná opatření po 12. dubnu říkají, že lidé nemusí při cvičení nosit pokrývku obličeje, ale měli by ji nosit, když vykonávají jiné vnitřní volnočasové aktivity.

Britská vláda zatím podle Guardianu odmítla studii komentovat. Mluvčí sdružení UK Active, které zastupuje tělocvičny a volnočasová centra, uvedl, že studie je příliš úzce zaměřená a před uvedením jejích výsledků do praxe je zapotřebí mnohem širšího výzkumu. Každopádně by lidé i podle tohoto sdružení měli nadále dodržovat pokyny Světové zdravotnické organizace, které doporučují, aby se při cvičení nenosily roušky.

Související…

Proti koronaviru: Expert na dlouhověkost z Harvardu nabízí pět výživových pravidel
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...