fbpx

Čaj z liány z amazonských pralesů může pomoci i pacientům s Alzheimerovou chorobou. Jenže v mnoha zemích včetně Česka je jako halucinogen zakázaný

Zveřejněno: 21. 4. 2021

Mnoho lidí (a nejen těch mladších) má za to, že mozek dospělého člověka ztratil schopnost tvořit nové neurony a mrtvé nebo poškozené buňky už nejdou nahradit. Není to úplně pravda. Nové neurony se objevují po celý život a existují i způsoby, které k tvorbě nových mozkových buněk pomůžou. Zajímavý objev v medicíně ukazuje, že halucinogenní čaj z liány ayahuasca má na tvorbu nových neuronů velmi příznivý vliv. Dokonce lze použít i ke zmírnění Alzheimerovy choroby.

Objev, že dochází k tvorbě neuronů po celý život, byl pro oblast neurologie přelomový. Do té doby odborníci věřili, že pokud se počet neuronů v našem mozku jakkoliv sníží, není cesty zpět. I když se velká část tvorby neuronů odehraje v mozku během vývoje v děloze, organismus má schopnosti vyvíjet nové buňky i v dospělosti. Po narození se nové neurony tvoří pouze ve dvou oblastech. První odpovídá za čich a druhá je hippocampus, který je centrem učení, formování paměti a regulace emocí.

Magický čaj pro restart mozku

U pacientů s Alzheimerovou chorobou je pak hippocampus, který je umístěn ve střední části spánkového laloku, jednou z prvních oblastí, kterou nemoc postihne. Špatná funkce hippocampu se může podílet, mimo jiných faktorů, na vzniku duševních chorob. Depresivní pacienti mají například narušenou produkci nových mozkových buněk.

Ve velké části světa včetně České republiky je látka ovšem zakázaná.

Existuje několik způsobů, jak procesu tvorby nových mozkových buněk pomoci. Španělští vědci nedávno publikovali studii, která se zaměřila na pití čaje ayahuasca. Odvar z ayahuascy, které se také říká "liána duše", je nápoj, který se používá v indiánských šamanských obřadech v Latinské Americe. Chemická látka dimethyltryptamin, která je v čaji obsažená, podporuje vznik nových neuronů. Kromě nových neuronů přináší pití ayahuascy pod vědeckým dohledem i další tvorbu buněk nervové soustavy, jako jsou astrocyty a oligodendrocyty.

„Tuto schopnost můžeme využít od celé škály psychiatrických a neurologických poruch až po neurodegenerativní onemocnění, jako je třeba právě Alzheimerova choroba,“ potvrzuje španělský neurolog a autor studie José Ángel Morales, v rozhovoru pro Neuroscience News.

Šamanský rituál

Pití ayahuascy má i nádech šamanského rituálu, který láká mnoho západních turistů za výpravou do Střední či Jižní Ameriky. Rituál pomáhá zbavit se všeho negativního a podle těch, kteří ho vyzkoušeli, zprostředkuje poznání sama sebe. Také způsobuje halucinace, protože látka obsažená v čaji je halucinogenní. Ve velké části světa včetně České republiky je látka ovšem zakázaná. Vědcům se z ní každopádně už povedlo halucinogenní účinky potlačit. Tím se otevírá také velký prostor pro podávání pacientům, kterým ayahuaska může pomoci bez vedlejších účinků.

Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba způsobuje smrt určitých typů neuronů. A při těchto onemocněních není možné tvořit nové neurony, protože je tato schopnost nemocí potlačena. Morales proto zvažuje, že by právě ayahuasca mohla být terapeutickou látkou při neurodegenerativních chorobách. „Chtěli bychom pomocí čaje z ayahuascy znovu probudit schopnost mozku tvořit neurony a nahradit ty, které v důsledku nemoci odumřely.“

Pomůže i půst

Protože nelze čekat, že se azahuasca stane brzy sortimentem českých lékáren, jsou zde i jiná doporučení, jak mozku k obnovení činnosti pomoci. Podle studie provedené na Stanfordské univerzitě přispívá k  procesu růstu neuronů přerušovaný půst. Podle výsledků může omezení kalorií a půst podpořit růst neuronů, ale také snížit riziko neurogenerativních onemocnění, jako je alzheimer.

Začnete pozdní snídaní a po nějakých osmi hodinách skončíte brzkou večeří, přičemž se velká část půstu odehraje během vašeho spánku.

Prvním ze způsobů, jak se správně postit, který vědci doporučují, je konzumace pouze během osmi hodin za den (nikoli ale všech osm hodin nepřetržitě). Jíte zkrátka běžně jenom v osmi hodinách a zbylých 16 hodin dne se postíte. V praxi to může vypadat tak, že začnete pozdní snídaní a po nějakých osmi hodinách skončíte brzkou večeří, přičemž se velká část půstu odehraje během vašeho spánku.

Další metodou je postit se každý týden jeden den. Někteří lidé fandí spíš této metodě, protože drží hladovku přehledně jeden den a zbytek týdne se stravují normálně.

Běh lepší než posilovna

Zaručeným způsobem, jak stimulovat růst nových neuronů, je také cvičení nebo běh. Cvičení ovšem musí být aerobní a souvislé, nejlépe každodenní. Takové cvičení vyžaduje aktivitu celých skupin svalů a potřebujeme při něm zhluboka dýchat. Cvičení, které nevyžaduje vytrvalost a podporuje spíše růst svalové hmoty, nevede k vyšší produkci neuronů, i když má dobrý vliv na fyzickou zdatnost.

Takže pokud se budete rozhodovat, zda si jít zaposilovat nebo zaběhat, volte běh. Nejenže jsou posilovny zavřené, ale při běhu se vám vytvoří víc mozkových buněk než lidem, kteří tráví až moc času v posilovnách.

Související…

Rozhovor: S pralesy zmizí i ayahuasca, indiánská liána duše
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Observer

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...