fbpx

Pleťové masky a peelingy jsou vynikajícím doplňkem jakékoli formy péče o pleť. Jejich cílem je pokožku vyčistit, prokrvit, regenerovat a dodat jí potřebné látky

Zveřejněno: 29. 10. 2020

Pleťové masky a peelingy patří historicky k nejstarším kosmetickým přípravkům. Ženy i muži je s oblibou používali už ve starověkém Egyptě, Číně či v ájurvédské Indii.  Znalost účinků jednotlivých ingrediencí a technický pokrok posunuly tyto kosmetické procedury na úroveň profesionální péče, kterou si můžete dopřát také v pohodlí svého domova.

Od krokodýlího trusu po parafín

Mezi nejznámější starověké experimentátorky a propagátorky krásy patří egyptská královna Kleopatra. Celý život se snažila udržovat si mladistvý vzhled, který využívala jako svou hlavní zbraň v politickém a sociálním životě. Významnou součástí jejích zkrášlujících rituálů byly pleťové masky z krokodýlího trusu, vaječných bílků, bahna nebo jílu, které čistily póry, obnovovaly kožní buňky a zastavovaly stárnutí.

Při výběru masek a peelingů upřednostněte kvalitu a šetrnou přírodní péči bez zbytečné chemie.

Manželka čínského císaře Yang Guifei z dynastie Tang je považovaná za jednu z nejkrásnějších žen starověké Číny. O svůj vzhled pečovala pomocí masky z perel, bílého nefritu, ženšenu a kořene lotosu. Ingredience se ve formě pasty nanášely na celý obličej. Maska pleť rozzářila, chránila před vznikem tmavých pigmentových skvrn, vrásek a dalších známek stárnutí.

Tradiční indická medicína, známá jako ájurvéda, se zaměřila na rostlinné složky, jako jsou kurkuma, kokosový olej a bylinné výtažky. Přírodní ingredience jsou známé pro svou šetrnou a účinnou péči, díky čemuž jsou pořád velmi žádané. 

Koncept odlupovacích masek vznikl v období římské říše, kdy se jako součást celostní medicíny používaly parafínové masky. Na pleť se nanášely přes gázu, na kterou se nalil teplý vosk, který se pak stáhl. Tyto masky čistily póry, redukovaly vrásky a dodávaly pokožce vlhkost.

Evropské trendy

Móda pleťových masek pronikla do Evropy v 17. století. O královně Alžbětě I. je známo, že používala pleťové masky z bílků a citronové šťávy. Francouzská královna Marie Antoinetta zase upřednostňovala mléko. Běžné masky se vyráběly z kokosových ořechů a kokosového oleje. Móda mít bílou a rozzářenou pleť způsobila, že se do nich přidávala také rtuť a olovo. Tyto bělící masky se vyráběly až do doby, kdy se zjistilo, že jejich účinky jsou toxické.

dulcia produkty 1 2 copy


V 19. století se obličejové masky zkomercionalizovaly a na jejich inovacích se neustále pracuje. Třeba v první polovině 20. století se hodně experimentovalo s ingrediencemi, jako jsou růžová voda, máslo nebo hovězí maso, které pomáhalo stahovat otoky a modřiny. Ve 30. letech 20. století slavná zakladatelka kosmetického impéria Helena Rubinstein doporučila masové masky používat přes noc pro jejich omlazující a uklidňující účinky. V šedesátých letech byly v módě barevné odlupovací masky. V sedmdesátých letech se v péči o pleť prosazovaly přírodní ingredience. Složky bohaté na kyselinu glykolovou a mléčnou, které vyhlazovaly texturu pokožky, byly populární v 90. letech.

Znalost a chápání účinků jednotlivých složek v kombinaci s moderní technologií mění postupy ve vývoji a výrobě masek. Kosmetický průmysl z nich udělal součást moderního ošetření, které je přizpůsobeno individuálním potřebám pleti.

Maska, nebo peeling?

Pleťové masky a peelingy jsou vynikajícím doplňkem jakékoli formy péče o pleť. Jejich cílem je pokožku vyčistit, prokrvit, regenerovat a dodat jí potřebné látky. Výsledkem jejich pravidelného používání je zdravá, zářivá pleť s mladistvým vzhledem. Peelingy na rozdíl od masek odstraňují vnější vrstvu pokožky a vytvářejí hladší texturu. Pomáhají čistit póry, vyhlazují jemné linky a podle složení můžou vyrovnávat pigmentaci. Masky poskytují intenzivní hydrataci, absorbují přebytečný maz a poskytují ošetření s antioxidačním, protizánětlivým či protiaknózním účinkem.  
 
Největší rozdíl mezi maskami a peelingy je doba jejich aplikace. Peelingy patří k rychlým procedurám. Působením kyselin, které obsahují, dochází k rozpadu vazeb mezi odumřelými kožními buňkami. Masky vyžadují víc času, což zvyšuje sílu působení aktivních složek, které pronikají do hlubokých vrstev kůže. Peelingy nadměrně namáhají pokožku a zvyšují její citlivost na slunce. Proto by se měly používat střídmě a po jejich použití by měla být pokožka v klidu, bez přímého působení UV záření.

Při výběru masek a peelingů upřednostněte kvalitu a šetrnou přírodní péči bez zbytečné chemie. Volba procedury a jejího účinku by měla vždy respektovat typ a stav pokožky. Pokud máte problém s rozhodováním, poraďte se s odborníkem.

Dopřejte si salonní péči v pohodlí domova

Společně s přírodní kosmetikou Dulcia natural jsme pro vás připravili několik zajímavých inspirací – přírodní, vysoce efektivní masky a peelingy pro hloubkovou pomoc a obnovu pleti. Jejich efekt je okamžitý a viditelný. Navíc si tyto profesionální pomocníky můžete dopřát v pohodlí svého domova.

Hydratujte, vyhlazujte a vyživujte

dsc03549 1 ok v

Hydratační maska s ectoinem a koenzymem Q10

Maska s bohatou krémovou konzistencí a podmanivou bylinkovo-květinovou vůní se postará o intenzivní hydrataci a obnovení pružnosti. Pleti dodá pocit měkkosti, hladkosti, potřebnou vlhkost, navíc ji příjemně provoní. Maska podporuje regeneraci kožních buněk, redukuje jemné linky a vrásky.

Pro mladší a zářivý vzhled

dsc03536 1 ok v

Omlazující maska s kyselinou glykolovou a hyaluronovou

Vysoce intenzivní maska pleť povzbudí, vypne a obnoví. Zmenšuje a zjemňuje vrásky, opticky pokožku regeneruje a revitalizuje. Extrakt ze sedmikrásky podporuje její rovnoměrný tón. Kyselina glykolová a hyaluronová pokožce dodávají pružnost a plný hydratovaný vzhled. Účinné antioxidanty eliminují toxiny a stimulují krevní oběh.

Čistěte, zastavte akné a záněty

dsc03559 1 ok v

Maska na stažení pórů – čisticí komplex

Bahenní maska vyniká silnými čisticími schopnostmi, zároveň pokožku utišuje. Má nádhernou vůni. Vysoký podíl rostlinných extraktů a čisticích složek pomáhá normalizovat akné, absorbovat nadbytečný maz v pórech a zároveň ovlivňovat funkci mazových žláz. Aktivní látky z černého kmínu, magnolie, manuky a chaulmoogra vynikají antimikrobiálními vlastnostmi, minimalizují kožní záněty.

Zbavte se podráždění a podpořte kožní imunitu

dsc03558 1 ok v

Upokojující výživná maska s probiotiky

Jemná krémová maska obsahuje komplex výživných a mikrobiotických kultur pro úpravu kožní mikroflóry. Zlepšuje kožní imunitu, podporuje regeneraci, zmírňuje začervenání, svědění a potlačuje citlivost. Sametová textura, hydratační a reparační složky zanechávají pleť jemnou, hebkou, klidnou a pružnou s pocitem komfortu.

Dokonale čistá a revitalizovaná pleť

dsc03511 1 ok v

Hloubkový peeling s dvojitým účinkem

Kyselina glykolová v propojení se zrníčky jojoby zabezpečí viditelný a okamžitý výsledek. Aktivní složky čistí póry do hloubky, odstraňují nadbytečný maz a odumřelé buňky. Zlepšují hydrataci a pevnost. Peeling harmonizuje pigmentové nerovnosti, pokožku rozzáří a sjednotí její tón. Redukuje jemné linky a vrásky, zmenšuje velikost pórů. Pečlivě namíchaná směs esenciálních olejů osvěžuje a dezinfikuje.

Nejjemnější způsob čištění a revitalizace

dsc03521 1 ok v

Šetrný peeling s enzymatickým účinkem

Peeling obsahuje enzymy extrahované z tropického ovoce. Ty rozpouštějí odumřelou kůži, maz a ostatní nečistoty. Přírodní enzymy působí protizánětlivě, pleť hydratují, rozjasňují a pečlivě čistí. Pokožku neobrušují, pracují šetrně. Peeling obsahuje upokojující složky a probiotika. Jeho jemná struktura je vhodná také pro velmi citlivou, podrážděnou a zanícenou pleť.

Výběr masky nebo peelingu přizpůsobte typu a aktuálním potřebám pleti. Při aplikaci přípravku dodržujte přiložený návod. Po nanesení masky se snažte co nejvíc uvolnit a odpočívat. A nezapomeňte na pravidelnou péči, z které si můžete udělat příjemný domácí rituál.

S láskou Dulcia natural

Související…

Proč umývat pleť olejem a ne vodou? Projasní se a změkčí
Jana Abelson

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...