fbpx

Nejmladší senátorka v historii České republiky Adéla Šípová se vymyká prakticky všem "tradičním" představám o politicích. Její úspěch je signálem změn, které v politice právě probíhají

Zveřejněno: 12. 10. 2020

Poprvé se do politiky rozhodla vstoupit před dvěma lety, kdy kandidovala do obecního zastupitelstva v Doksech. Letos se na Kladensku rozhodla vyrazit do bitvy o Senát pod pirátskou vlajkou. V kladenském obvodu číslo 30 byla považována za outsidera. A pak si s přehledem namazala na chleba jak zkušeného Petra Bendla z ODS, tak Ondřeje Závodského (KDU-ČSL) nebo Jiřího Dienstbiera (ČSSD/Zelení).

„Šla jsem do toho s otevřeností a chtěla jsem, aby lidi měli větší výběr. Chci, aby v politice bylo více žen, takže jsem si prostě řekla, že uvidíme, jak to dopadne,“ říká Adéla Šípová, nová senátorka, která oslavila čtyřicátiny, tedy věk nutný pro vstup do Senátu, teprve 22. září.

Jak se rodilo rozhodnutí vstoupit do politiky a co říkají děti doma na to, že máma bude senátorkou?

Já jsem se dostala v kariéře do určitého bodu, kdy jsem zvažovala, čeho všeho chci ještě v životě dosáhnout. Moje kamarádka Eva Nováková je zastupitelkou v Jihlavě, ta se do politiky vrhla podobně jako já. Tak jsem se nechala trochu inspirovat.

Čemu přičítáte ten úspěch, co bylo jeho hlavním impulsem? Práce v regionu, kampaň, podpora Pirátů? Nebo je to změnou nálady, kdy společnost prostě přestává klást rovnítko mezi politika a šedesátiletého chlapa?

Já si myslím, že je to vše tohle, co jsi říkal. Na Kladně jsou lidi trošku otrávení z toho, jak se tu střídají v roli primátora Daniel Jiránek z ODS a současný Milan Volf, neustále se sesazují a mění zastoupení na radnici. Značná část lidí to nese velice nelibě. Taky si myslím, že jsem k volbám nadchla i dost žen a matek v mém věku, pokud tedy můžu soudit podle ohlasu na sociálních sítích.

V jiné politické straně bych se bez zkušeností na kandidátku vůbec nedostala. V tomto je právě Pirátská strana specifická. 

Za velice kvalitní kampaň samozřejmě patří dík mému týmu, na druhou stranu online kampaň nepřeceňuju. Vím, že to může být někdy i jen nafouknutá bublina vytržená z reality. Musím říct, že za velký úspěch považuji to, že se mi od března podařilo dostat do povědomí lidí, a oni věděli, kdo jsem.

Vy jste několikrát zmínila prvek ženství. Dokázala jste, že silná a schopná žena může uspět v politice a nepotřebuje k tomu kvóty, o kterých se do nedávna mluvilo jako takřka o nutnosti. Jsou podle vás kvóty funkční nástroj?

Já nejsem pro kvóty. Je to o změně celého systému a změně uvažování. V jiné politické straně bych se ale bez zkušeností na kandidátku vůbec nedostala. V tomto je právě Pirátská strana specifická. Nebojí se nanominovat na kandidátní listiny Romy, mladší ženy, kohokoliv… Já jsem velká demokratka a myslím si, že přesně tenhle otevřený přístup je zapotřebí.

A jak na vás reagovali Piráti, když jste se jim byla představit?

Oni byli rádi, že mají mezi sebou někoho, jako jsem já – matku pěti dětí, která do toho chce jít. Na Kladně jsem si získala docela dost dobrovolníků nebo i lidí, kteří mě podpořili, takže jsem si na kampani dala hodně záležet, a čekala jsem, kam až dopluji. Zní to trošku bláznivě, ale ono to tak bylo a je.

Vy jste si kampaň hodně „odjezdila“, byla to fyzická kampaň založená na kontaktech. Jak na to reagovali blízcí?

Je to všechno hrozně čerstvé, ještě si to úplně nesedlo... Po prvním kole byli všichni velmi překvapení a říkali jsme si, co bude. Navíc já jsem už v tom prvním kole byla první – to mě překvapilo asi nejvíc. Před prvním kolem jsem si to vše odjezdila s dobrovolníky, až potom se zapojili ostatní z mé rodiny. Letáky jsme tedy roznášeli s manželem i dětmi.

V jednom z prohlášení jste řekla, že byste se ráda věnovala dluhovým pastem a transparentnímu hospodaření. Proč zrovna tohle téma? Je to něco, co je i u vás na Kladensku aktuální?

Pracovala jsem i ve větších advokátních kancelářích, takže jsem poznala, jakým způsobem je vychýlený exekuční řád ve prospěch věřitelů. Vím, jak fungují vztahy mezi věřitelem a exekutorem, a přijde mi, že v tom exekučním řízení je hodně nespravedlnosti. Dluhové pasti jsou celospolečenský problém. Zatěžují nejenom ty nejchudší, ale zatěžují i firmy a poškozují drobné věřitele. Ti velcí věřitelé mají silnější možnosti a je potřeba to narovnat. 

Myslíte, že Senát je místo, kde se s tím dá pohnout?

Určitě. Je to horní komora Parlamentu a zcela jistě tam doputuje právě projednávaná novela exekučního zákona. Já budu vždy pro zavedení principu teritoriality, pokud jde o exekuční řízení. Jeden dlužník má jednoho exekutora.

Kromě toho, že jste nejmladší senátorkou, jste také symbol čtyřicetiletá žena s pěti dětmi se vrhne s nadšením do politiky a urve to. Ještě před několika lety to bylo téměř nemyslitelné. Uvědomujete si ale zodpovědnost, kterou máte jako, řekněme, příklad pro ostatní?

Ta odpovědnost je obrovská a samozřejmě si ji uvědomuju. Nechci lidi zklamat, naopak chci, aby je inspirovala moje odvaha do toho jít, což se mimochodem myslím lidem dost líbilo. Jsem připravená a věřím, že to zvládnu.

Jste nadšená cyklistka, máte nějaký cyklistický sen?

Chtěla bych asi dát Mallorcu, tam jezdí všichni cyklisté. Minulý rok jsem si splnila sen a dojela z Děčína k moři do Hamburku. Cyklistika je pro mě spíš životní styl než sport, kolo je pro mě dopravní prostředek.

Adéla Šípová

Nejmladší česká senátorka je politicky aktivní teprve od roku 2018, tehdy kandidovala do zastupitelstva obce Doksy. Velký průlom nastal v letošním roce, kdy se dostala začátkem října nejdříve do středočeského krajského zastupitelstva a následně v druhém kole senátních voleb s přehledem zvítězila. Máma pěti dětí vystudovala právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a po absolvování koncipientury začala působit jako samostatná advokátka. Zajímají ji nejvíce kauzy běžných občanů, má zkušenosti ze všech oblastí práva. Svůj volný čas tráví se svou rodinou a přáteli, nejlépe na kole a v přírodě. Je vášnivá cyklistka, kolo je pro ni součástí jejího životního stylu. Ráda poznává vše nové a inspirující.

Můj sen je také ten, že naše dopravní infrastruktura bude počítat s tím, že na silnici budou jezdit i kola. Chtěla bych, aby naše děti jezdily do školy na kole a bezpečně. 

Relativně neznámá advokátka se během velmi krátké doby dostane do povědomí široké veřejnosti, začne stoupat raketově vzhůru a skončí jako prezidentka. Teď mluvím tedy o Zuzaně Čaputové. Budeme mít jednou prezidentku Adélu Šípovou?

Zuzana Čaputová je pro mě velkým vzorem a uvědomuji si, že mezi námi dvěma je velká podobnost jak věková, tak i profesní. Já tedy na prezidentský úřad zatím nemyslela... A nebyla by to spíš nuda?

Související…

V čele Evropské komise je poprvé žena. Má von der Leyenová šanci Evropu sjednotit?
Zdeňka Musilová

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...