fbpx

S předním českým virologem o tom, jak poznáme, že jsme z nejhorší kovidové epidemie venku, proč je důležité dodržovat 3R a proč máme zvládnutí krize ve svých rukou my a také vědci vyvíjející vakcínu

Zveřejněno: 11. 10. 2020

Již v létě jsme s profesorem Grubhofferem, bývalým rektorem Jihočeské univerzity a nynějším ředitelem Biologického centra AV ČR, mluvili o tom, že opatření byla rozvolněna až moc rychle a až moc benevolentně a že jsme se i s cestováním po Evropě dost unáhlili. Jak se ukázalo, koronavirus se mezi nás hned na začátku září vrátil s nebývalou silou a rychlostí. Přesto podle Grubhoffera není důvod k nějakému zásadnímu pesimismu. Na dohled je několik protikovidových vakcín i antivirotikum. A opatření, která bychom měli dodržovat, dokážou situaci zvrátit v náš prospěch.

V létě jsme se bavili o tom, že se opatření rozvolnila zbytečně rychle a zbytečně moc. Podle čeho teď poznáme, že "krize" skončila, že jsme z nejhoršího venku?

Stěžejní je dostat reprodukční číslo pod hodnotu jedna. Tedy nejenom zploštit křivku nárůstu pozitivních případů, ale dosáhnout jejího klesajícího trendu.

Co nás tedy čeká v následujících týdnech?

Velmi náročné období, během kterého musíme úpěnlivě dbát na dodržování všech ochranných opatření včetně 3R, tedy nošení roušky, rozestupů a mytí rukou. Všude tam, kde má šíření nákazy už charakter komunitního přenosu, musíme udělat všechno pro to, aby se v co nejkratší době podařil tento nepříznivý vývoj zvrátit. Zpřísněná opatření nouzového stavu by to měla zajistit v poměrně krátké době, tedy během několika týdnů.

Na čem závisí to, kdy krize skončí? Do jaké míry je to na nás, na lidech, tedy na tom, jak svědomitě budeme dodržovat ona opatření?

Předpovědět, či dokonce přesně stanovit konec pandemie je nadlidský úkol. Existují matematické modely, ale i ty musí pracovat s řadou neznámých. K utlumení pandemického šíření potřebujeme dosáhnout sedmdesáti- až osmdesátiprocentní kolektivní imunity proti cirkulujícímu koronaviru, nebo jeho oslabení spontánní mutací.

Vakcín bude hned několik, myslím dvě až tři na různých principech, což je dobře.

Naději na účinnou eliminaci koronaviru v lidské společnosti nám dávají vakcíny vyvíjené proti covid-19, z nichž některé jsou už v pokročilé fázi klinického testování. Do té doby budeme muset být trpěliví a dodržovat ona 3R, chránit úpěnlivě seniory, další rizikové skupiny a dodržovat opatření nařízená či doporučovaná epidemiology, naslouchat odborníkům hygienikům, epidemiologům a infekcionistům.

Právě o opatřeních se ale neustále diskutuje. Řada lidí má problém zejména s nošením roušek. Podobně se už leckde rezignovalo na rozestupy, na shromažďování... Co se dá lidem, kteří opatření odmítají, vlastně vzkázat?

Čím dříve si uvědomíme, že nám nic jiného nezbývá, tím lépe pro nás všechny. Uplynulé léto nás poučilo, že nový čínský virus je zde pořád s námi a že je velmi snadné, aby se nám vymkl zpod kontroly. Nezbývá nám nic jiného, než trpělivě dodržovat všechna základní pravidla včetně omezeného cestování. Je to pro nás velká výzva, kterou nesmíme promarnit. V opačném případě bychom se se zlou potázali.

Mluvil jste o vývoji vakcíny. Často slyšíme o britské i o té české. Je tedy už nějaká slibná na obzoru?

Vakcín bude hned několik, myslím dvě až tři na různých principech, což je dobře. A budou mít ochranný účinek potvrzený ve třetí fázi klinických testů, budou řádně schváleny pro použití v humánní medicíně.

PROF. RNDR. LIBOR GRUBHOFFER, CSC., HON. DSC.

Vystudoval biochemii a mikrobiologii/virologii. Zabývá se klíšťaty a klíšťaty přenášenými patogeny. Je spoluzakladatelem a koordinátorem přeshraničního studijního programu Biologická chemie mezi Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Keplerovou univerzitou v rakouském Linci. Působí jako vedoucí Laboratoře molekulární ekologie vektorů a patogenů; emeritní rektor Jihočeské univerzity a děkan její Přírodovědecké fakulty, aktuálně je ředitelem Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích a členem Učené společnosti ČR.

Doufejme, že v mezičase bude vyvinuto též účinné antivirotikum, pilulka pro rychlé léčení akutních onemocnění.

A je ona vakcína opravdu v boji s covidem tak zásadní?

My potřebujeme opravdu dosáhnout oné výše zmíněné kolektivní imunity. A k tomu se dopracujeme buďto akutními nebo bezpříznakovými případy lidí s onemocněním covid-19, kteří tak získají potřebnou imunitu, nebo právě očkováním vakcínou, nejlépe plošným očkováním. Pak by mělo být vyhráno.

Související…

Profesor Libor Grubhoffer: S uvolněním cestování po Evropě jsme se unáhlili
Kateřina Hájková

foto: Profimedia a archiv, zdroj: Biologické centrum AV ČR

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...