fbpx

Komentátorka Guardianu připravila seznam deseti typů různých přístupů ke koronaviru. V jejich charakteristikách se nejdou nejen Britové, ale dost možná i my

Zveřejněno: 13. 3. 2021

Sloupkařka britského Guardianu Suzanne Mooreová ve svém komentáři docela trefně definuje deset „typů přístupu“ k současné epidemii koronaviru. Patříte také k epidemiologům na volné noze, ke kovidiotům nebo vyznáváte kult ekologické smrti, kterou si všichni zasloužíme? Ať tak či tak, v některém z typů se zřejmě najdete.

1. Falešně pozitivní

Na všem špatném najdete něco dobrého. Jste přece doma s dětmi, kromě své práce a starostí o domácnost je ještě zvládnete skvěle připravit na domácí výuku. Velice rádi si tak vlastně procvičíte rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, máte na to koneckonců pěkných 14 hodin denně.

Koronavirus je skvělý. Možná umíráme, ale zachraňujeme planetu před létáním, auty a zbytečným cestováním. Pracujeme jen dvě hodiny týdně a zbytek času můžeme vysazovat bylinky.

Jenže ono je to den za dnem pořád stejné. Neustále s rodinou v malém bytě, nějaké rozptýlení je v nedohlednu. Zvládáte to skvěle, snažíte se usmívat, jste pozitivní… Až do doby, kdy vám z toho definitivně nepřeskočí.

2. Grafoví fetišisté

Tady se asi najdou hlavně technické typy, které mají pocit, že ty čáry mezi osou X a Y mají nějaký smysl. My v Česku jsme tady měli mapu a na ní takzvaný semafor, dokud nám Roman Prymula neřekl, že teď už žádný semafor smysl nemá.

„Podívejte se na tu křivku! Stoupá! Podívejte se, jak to vystřelilo. Podívejte se na Německo. Podívejte se na Španělsko. Je ten graf vůbec správně?“ Pokud vaše debaty vypadají nějak takhle, jste grafoví fetišisté. Váš svět se točí kolem grafů, je to esence vědění. Pokud máte za to, že jste celou situaci pochopili, tak musíte grafy umět interpretovat a nejlépe v nich ještě odhalit chyby. Grafy jsou nejspíš to, co vás provede těžkou dobou. Až to pomine, zjistíte, že jste nepochopili vůbec nic.

3. Šmíráci

Tato skupina lidí se o své okolí zajímá už od pradávna víc, než je zdrávo. Patří sem sousedky, které musejí mít přehled o všem. Slídí vám po zahradě a kontrolují, kdo k vám jde na návštěvu. Obecně jsou to lidé podezřívaví, za vším vidí porušení pravidel, když už ne rovnou zločin.

Šmíráci jsou nyní v nové roli samozvaných detektivů pátrajících po všemožných stopách toho zpropadeného koronaviru a hlavně těch, kteří ho mohou šířit. Z české praxe se osvědčili hlavně někteří zvídaví obyvatelé venkova. Ti si na jaře počíhali na nakažené Pražáky, kteří jim „to“ přijeli šířit na jejich čistý venkov.

4. Kovidioti

Existují jinak celkem „normální“ lidé, kteří si myslí, že je chce zabít Bill Gates. A tito lidé taky osobně neznají nikoho, kdo by na koronavirus zemřel, tím pádem v něj nevěří. Je to pro ně jen chřipka, se kterou snadno zatočí alternativní medicína. Vakcínu, kdyby existovala, by si stejně dát nenechali. Když odolali neblahému působení 5G sítí, zvládnou přece už všechno.

5. Kult ekosmrti

„Koronavirus je skvělý. Možná umíráme, ale zachraňujeme planetu před létáním, auty a zbytečným cestováním. Pracujeme jen dvě hodiny týdně a zbytek času můžeme vysazovat bylinky.“ Ekolidé si najdou i na koronaviru jen to dobré. Koronavirus se nám podle nich snaží naznačit, že by si přál, abychom zemřeli. Dobře, sbohem…

6. Epidemiologové na volné noze

Přečetli si studii z USA, kde bylo uvedeno, že restaurace jsou magnetem na viry, a další studii z Japonska, kde se říká, že nesmíme hlasitě mluvit. Informace zkombinují do neskutečných závěrů. Mluví hodně o Švédsku, i když tam nikdy nebyli. Před skleničkou vína na všechny kolem pořvávají, ať se drží dál. Po skleničce vína se se všemi objímají.

7. Měl jsem to v listopadu

Řada lidí tvrdí, že měli koronavirus ještě předtím, než se objevil ve Wu-chanu. Je to stejný druh lidí, kteří říkají, že mají chřipku, když jsou nachlazení. Prostě samozvaní pacienti a lehce neinformovaní pitomci.

8. Pragmatici

Skandinávský přístup Hygge, tedy pohodový náhled na život, vyvrcholil příliš brzy. Nyní přichází zimní čas nespokojenosti. Je to tak a ne jinak. Každopádně chcete brát život, takový jaký je, je vám prostě fajn i za téhle situace.

9. Neodměnění hrdinové

Tohle lidi v první linii, jako jsou zdravotníci, ošetřovatelé nebo prodavačky, neřeknou. Tedy řeknou, ale asi jen hodně soukromě. „Dost bylo potlesku. Radši zvyšujte platy a prodlužte nám dovolenou!“

10. Existencialisté

Všichni stejně nakonec umřeme. „Neexistuje láska k životu bez zoufalství z něj,“ řekl starý dobrý Camus. A herečka Mae Westová kdysi prohlásila: „Žiješ jen jednou, ale pokud to uděláš správně, tak to jednou stačí.“

Související…

Až se zjeví vakcína: Zmizí kromě koronaviru konečně i hnutí antivaxerů?
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...