fbpx

Když z ordinace lékaře odejdeme s novým platem léků, aniž by zjišťoval, kde může být kořen problému, býváme zklamáni. To je důvod, proč pak lidé často hledají pomoc u bylin a u různých terapeutů celostní medicíny

Zveřejněno: 2. 4. 2020

Náš organismus a jeho schopnost udržet zdraví je dán fungováním stovek mechanismů, které spolu denně kooperují, navazují na sebe a fungují jako celek. Když dojde k nemoci, je tedy nutné podívat se na celé soukolí, ne jen na onen důsledek.

Myslím, že toto většina z nás i vnitřně tak nějak vnímá a často očekává od lékařů nějaké řešení, které zasáhne právě do toho soukolí. Mnohdy pak býváme zklamáni, když z ordinace lékaře odejdeme s novým platem léků, aniž by zjišťoval, kde může být kořen problému. To je důvod, proč pak lidé hledají pomoc u bylin a u různých terapeutů celostní medicíny. Chtějí pochopit, co se děje a proč.

Terapie v souvislostech

Pojďme se podívat na příklad. Člověk trpí následujícími symptomy, kdy většina z nich spolu zdánlivě nesouvisí, každý z nich je i nějak pojmenován a řešen nějakým specialistou.

  • Pálivá bolest v nadbřišku a návrat kyselé nestrávené potravy = pyróza – reflux jícnu – řeší gastroenterolog
  • Páchnoucí dech = halitóza – řeší stomatolog
  • Krvácení dásní = parodontóza – řeší stomatolog
  • Návaly horka a celkový pocit horkosti = hormonální nerovnováha – u žen řeší gynekolog
  • Opakovaná ječná zrna = řeší oftalmolog
  • Duševní neklid = úzkost či deprese – řeší psycholog či psychiatr

Vidíme šest různých symptomů, pět různých specialistů a každý bude řešit tu svoji část. Pokud se na tyto potíže podíváte očima čínské medicíny, která je svým celostním přístupem asi nejvíce propracovaná, tak se vám vše spojí v jedno, a to horkost až oheň v žaludku.

Základem terapie „žaludečních“ potíží je správné stravování, do něhož patří i byliny.

Netvrdím, že to tak musí být vždy, a opravdu není nutné u každého vřídku hledat vnitřní souvislosti. Pokud však do sebe ráno musíte nasypat šest léků a kýžený výsledek nepřichází, možná by stálo za to zjistit, zda mezi vašimi potížemi není nějaká souvislost. Podívat se na své zdraví z ptačí perspektivy.

Znamená to, že máte nemocný žaludek?

Ne, neznamená. Pokud se u vás objeví výše zmíněné symptomy a diagnostikuje se, že se jedná o horkost žaludku, neznamená to, že máte nemocný žaludek. Znamená to, že jeho čchi (energie) je v nerovnováze. Základem terapie takovýchto „žaludečních“ potíží je správné stravování, do něhož patří i byliny. Důležité je však správné žvýkání, jíst pouze teplou stravu, pít teplou vodu a hlavně jíst v klidu.

K uzdravení potřebujete vyřešit „terén“, tedy vyloučit horko, popřípadě oheň.

Na pálení žáhy se často předepisují tzv. anatacida, která neutralizují žaludeční kyseliny. Bohužel, skutečně zvýšená kyselina v žaludku bývá jen u mála pacientů. Navíc antacida blokují vstřebávání bakterií, a ty se pak dostávají do tenkého střeva, kde být nemají. Mnohem komplexnější se zdá být použití tzv. kyseliny alginové, která vytvoří na žaludeční sliznici jakýsi gel, čímž ji chrání před působením nežádoucích činitelů.

V přírodní medicíně na tomto principu funguje jilm plavý, který dokáže na sliznicích vytvořit ochranný sliz, což pomáhá jejich hojení a téměř okamžitě je zklidní. Jeho výhoda je, že se může podávat opravdu dlouhodobě, bez nějakých vedlejších účinků. Nicméně, pořád se jedná o symptomatickou léčbu. K uzdravení potřebujete vyřešit „terén“, tedy vyloučit horko, popřípadě oheň. To už je však otázka konkrétní terapie.

Kdo vám může pomoci

Poptejte se po svém okolí na tip na terapeuta celostní medicíny. Může to být čínská medicína, ajurvéda či naturopatie. Součástí terapie by vždy měl být vstupní pohovor, který je plný otázek, jež nakonec vedou k nějakému výsledku. Je to trochu detektivní práce a popravdě, ne vždy se zadaří. Jedno platí ale vždy: Začnete-li řešit své potíže jinak než běžnou medicínou, přebíráte odpovědnost za své jednání a za své zdraví.

Nejsem moc zastánce nějakých měřicích a diagnostických přístrojů. Myslím, že ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než vycvičené lidské oko a cit.

Byliny, se kterými neuděláte chybu

Koptis čínská (huanglian) je bylina, která tzv. odvádí horkost, ale zároveň působí na výživu mikrobiomu. Může se použít jako odvar či extrakt. Často je součástí „ochlazujících“ směsí jako například Obnova spálené země či Stín brokátového závoje. Skvěle působí hericium, což je medicinální houba, která je balzámem pro žaludeční sliznici. Opět můžete použít odvar, extrakt nebo biomasu. Žaludek a trávení bývají přímo navázané na psychiku, proto nezapomínejte na hořčík. Ideálně ve formě glycinátu, který dokáže zklidnit roztěkanou psychiku.

Berte prosím má doporučení jako obecná. Je to jeden příklad, každý z nás je originál a individuální přístup je to, čím je celostní medicína jiná. Díky tomu je v řešení chronických obtíží mnohem úspěšnější. Článkem jsem chtěla hlavně ukázat, jak se lze na své „nemoci“ dívat a že v těle vše souvisí se vším. Řešení jednotlivých symptomů je stejné, jako kdyby vám pořád praskala žárovka u světla v autě, a vy jste ji dokola vyměňovali, aniž byste se podívali, zda není problém někde v elektrice.

Související…

Tipy z přírodní lékárny: Jak se vyhnout chřipce, nastuzení, křečím či roupům
Komerční článek

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...