fbpx

Zveřejněno: 16. 6. 2017

Čína a Japonsko slaví. Podařilo se jim započít s těžbou nové energie. Jde o hořlavý led, pocházející z mořského dna. Údajně se jedná o energetický průlom, který vyřeší problém s nedostatkem paliv. V budoucnosti by ale mohla tato těžařská činnost způsobit katastrofální problémy. Hořlavý led může do naší atmosféry uvolňovat veliké množství methanu. Stále si myslíte, že největší současnou hrozbou je těžba ropy?

Hořlavý led – methanhydrát – je směsicí zmrzlé vody a zemního plynu. Pod mořskou hladinou se formuje, pokud má správnou teplotu a tlak. Hořlavý led může být ve své zamrzlé formě vytěžen a použit jako palivo. Jde o mnohem účinnější fosilní palivo, které předčí všechny ty dosud těžené a využívané. V moři je ho tolik, že by lidstvu vydržel po 800 let. Jako první ohlásili úspěch Číňané. Ti methanhydrát vytěžili v Jihočínském moři. Čínu po krátké době následovalo Japonsko a zanedlouho se připojila i Amerika a Indie. 

smog shutterstock 337469096

Čína i Japonsko mají o těžbu hořlavého ledu velký zájem, spotřeba paliva je zde totiž obrovská. Čína stále řeší dopad uhelných elektráren na životní prostředí, díky nim je celé okolí pohlcené smogem.

Tak v čem je problém?

Nový zdroj energie je mnohem čistší než uhlí. To znečišťuje velké množství oblastí, především pak měst. Jenomže ohnivý led je stále fosilní palivo. Pořád bude uvolňovat do naší atmosféry methan s oxidem uhličitým. Methanhydrát obsahuje gigantické množství methanu. Pokud dojde k roztavení jednoho krychlového bloku, uvolní se jej do atmosféry zhruba 160 m³. 

Nebezpečí při těžbě

Japonci začali s těžbou už v roce 2013, jenže selhali, neboť náklady s ní spojené byly zkrátka moc vysoké. Navíc byla jejich čerpadla poničena pískem. Těžit se bude tak, že se budou hydráty methanu vytlačovat na povrch. K tomu bude použita voda a oxid uhličitý. Methan je však velice náchylný k úniku. Pokud k tomu dojde, skončí v naší atmosféře a bude rapidně zvyšovat emisi skleníkových plynů. „Klimatické důsledky výroby hydrátů zemního plynu jsou velmi komplikované. Existují potenciální přínosy, ale podstatná rizika,“ zdůrazňuje David Sandalow z centra pro globální energetickou politiku z Columbia University. 

energie obnova shutterstock 286847534

Proč se obracíme zády k energii z obnovitelných zdrojů, když už víme, jak ji získat?

Obnovitelné zdroje energie 

V současné době však ještě nejsme blízko možnosti rozsáhlé globální těžby hořlavého ledu. Úspěchy Japonska a Číny ale nezůstanou nepovšimnuty. Je jen otázkou času, kdy se nového zdroje chytí jednotlivé vlády. Ty budou chtít využít potenciál paliva a vytěžit z něj maximum. Víme, že žijeme v neustále se vyvíjejícím světě, i to, jak obrovské škody pácháme na životním prostředí. Tak proč se lidstvo nesoustředí na obnovitelné zdroje energie? Místo toho, co bychom využili technologické pokroky k nápravě, začneme životní prostředí likvidovat ještě masivněji... A ohnivý led opět dokazuje nepoučitelnost moderní civilizace. 

foto: Shutterstock, zdroj: The Space Invader

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...