fbpx

Zveřejněno: 24. 9. 2017

Věděli jste, že nejcitlivějším a nejužívanějším z lidských smyslů je právě čich? Vůně dokáže ovlivnit emoční rozpoložení člověka, což z ní dělá strategický nástroj, kterým lze proměnit naši náladu a chování. Zároveň může napomáhat snížení stresu, zlepšení spánku či zvýšení sebevědomí. Užívána je také k povzbuzení mysli nebo naopak k prohloubení meditačního stavu vědomí.

Asociace mezi určitými vůněmi a jejich účinkem lze dokonce pěstovat. Vůně sama o sobě nemá žádný význam, dokud ji naše mysl nespojí s nějakým (ne)příjemným prožitkem. Vytvářením vazeb k určitým vůním můžeme cíleně zlepšovat svou psychickou pohodu, a tím pozitivně ovlivnit i své fyzické zdraví.

Vůně může být praktickým společníkem v průběhu celého dne. Mátou můžeme svou mysl povzbudit, levandulí naopak navodit pocit odpočinku a jasmínem zkvalitnit náš spánek. Ovšem vůně sama o sobě je užívána ženami také jako jejich osobní vizitka. Podle čeho však volit vhodný parfém?

Jak si obléci vůni

Žena stejně jako příroda prochází cyklem smrti a obrody, to znamená, že během jediného menstruačního cyklu může inklinovat k různým vůním. Podle účinku jednotlivých ingrediencí může například volit parfémy, které korespondují více s potřebou aktivity či naopak pasivity, nebo nás nos může v jediném měsíci odklánět od svěžích vůní k zemitějším tónům.

Jedním ze záchytných bodů při výběru vůně se pro nás může stát například příležitost, pro kterou parfém vybíráme, nebo také roční období, v němž se chystáme danou vůni užívat. Volit můžeme také mezi parfémy přírodními, s autentickou vůní vstupních ingrediencí, nebo syntetickými. Ať už se ale rozhodneme jakkoliv, vždy je vhodné svůj vítězný tip ozkoušet na vlastním zápěstí. Vůně díky různorodému složení pokožky a rozdílné teplotě těla získá jiný „odstín“ než na testovacím papírku.

parfem podzim lq
Originální kolekce

Žena jako ozvěna čtvera ročních období se stala inspirací a podnětem ke spolupráci hudebního projektu Vesna a Perfumed Prague.

Z tohoto setkání vzešla originální kolekce parfémů inspirovaná právě proměnami přírody, které zároveň korespondují s jednotlivými ženskými archetypy dívky, milenky, matky a vědmy. Pro vytvoření těchto parfémů byly využity zdejší ingredience, jejichž aroma je zapsané v naší čichové paměti.

Máte-li tedy chuť novým a osobitým způsobem oslavit nadcházející období sklizně (Mabon), zkuste si obléci vůně vycházející z darů zdejší krajiny.

Parfém Mokoš od značky Vesna bohyně je odrazem slovanského podzimu a snoubí se v něm černý bez, dubový mech a vůně trávy po dešti. Takový parfém nejenže krásně voní, ale také probouzí naši emoční paměť a pojí se s cyklem přírody a krajiny, ve které jsme vyrůstali.

foto: Shutterstock a Vesna, zdroj: Vasna bohyně

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...