fbpx

Zveřejněno: 8. 9. 2017

Modrá laguna – tak se jmenuje asi nejslavnější geotermální koupaliště planety. Leží na Islandu, voda je v něm mléčně modrá a má fascinující účinky na lidské zdraví. Jen málokoho proto při blahodárné koupeli napadne, že se vlastně máčí v odpadních vodách místní elektrárny. Na Islandu prostě umí využít sílu přírody do poslední kapky.

V islandské Modré laguně je neustále plno. Stovky lidí si tady užívají léčivé účinky namodralé vody, vdechují páru, která z ní stoupá, a potírají se jemným bílým bahnem, které má také blahodárné vlastnosti. Místní lázně fungují celoročně a koupání ve chvíli, když je okolí pokryté sněhem a studený vzduch štípe do tváří, je veliký zážitek.

Blahodárné bíle bahno ve vodě z elektrárny

Jméno komplexu azurově modrých jezírek je v angličtině Blue Lagoon, a pokud vám nevadí trochu vyšší cena (35 eur) a velká návštěvnost, rozhodně si je nenechte ujít. Jak vypadají takové „odpadní lázně“? Z nádherné, mléčně azurové vody tu stoupá horká pára a břehy jsou pokryty bílým bahnem, které působí blahodárně na kůži. Stačí prý potřít si s ním obličej a nechat deset minut působit. Vaše pleť bude krásně vypnutá a zdravá, prostě jako z reklamy.

„Modrá laguna“ patří k nejznámějším termálním lázním světa – plavete tu totiž uprostřed lávového pole přes mléčnou, lehce namodralou vodu o teplotě asi 38 °C, nevidíte na dno a vedle vás stojí geotermální elektrárna. Velkou výhodou (a možná i nevýhodou) je blízkost mezinárodního letiště v Keflavíku. Pokud vám vadí možná už příliš „profláknutý“ statut těchto lázní, na Islandu existuje ještě méně známá alternativa – nedaleko jezera Mývatn.

island blue lagoon shutterstock 518825038

Blue Lagoon

Lázně komárů? Koupání 100 km od polárního kruhu

Mývatn znamená v překladu „Jezero komárů“ a jde o 38 km² velkou vodní plochu na severovýchodě Islandu. Je posetá pseudo vulkanickými krátery a celá je umístěna v ledovcové kotlině. Od roku 2000 se kolem běhá maraton, mnohem slavnější jsou ale zdejší nové, nedaleko stojící přírodní lázně. Když si uvědomíte, že se koupete asi 100 km od polárního kruhu, jde o opravdu exotický zážitek. Tyto termální lázně ale s elektrárnou nemají nic společného. Jsou vyhřívané horkou vodou přímo z podzemního vřídla. Nedaleko se pak nachází sopečné pole a aktivní sopka Krafla.

Voda v lázních u jezera Mývatn je plná minerálů, křemičitanů a geotermálních mikroorganismů, jejichž unikátní složení zde brání v přežití jakýchkoli bakterií. Stejně jako v Blue Lagoon i koupel v těchto horkých lázních působí blahodárně na kožní neduhy. Pokud se vydáte do přírodních lázní Mývatn, vaší pozornosti by neměl uniknout ani nejmohutnější evropský vodopád Dettifoss, plný hřmících mas šedivé jílovité vody z odtávajících ledovců, nebo Národní park Jökulsárgljúfur s krásnými islandskými horami, jezery a krátery. Za návštěvu rozhodně stojí i nedaleké lávové pole a samotná sopka Krafla. Islandská příroda je prostě nádherná, a proto si ty nejkrásnější skvosty můžete prohlédnout v naší galerii. 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...