fbpx

Se zakladatelkou Mammakempů o tom, proč je dobré vzít rodinu k moři a v kruhu jiných rodin se soustředit na to, co nám v civilizaci schází

Zveřejněno: 11. 4. 2019

Speciální pedagožka a rodinná lektorka Arnoštka Berousková se živila různě. Ještě při škole pracovala třeba jako keramička nebo tanečnice. S psychikou lidí se pak seznamovala už od roku 1995, a to dvouletou stáží v organizaci pro drogově závislé K-centru. Zde začínala s terapiemi klientů a skupinovou psychoterapií rodičů drogově závislých. Jako muziko- a arteterapeutka pracovala také v Centru pro sociálně znevýhodněnou mládež.

Chci dál šířit osvětu o přirozeném přírodním a kontaktním rodičovství a podporovat skvělé silné milující ženy.

Pak přišel zvrat v podobě narození dítěte. V roce 2000 Arnoštka odešla na dlouhodobější mateřskou do slovenského komunitního centra Zaježová, kde také porodila své druhé dítě a absolvovala seminář waldorfské pedagogiky pod holandským vedením. Na základě tohoto zážitku se rozhodla své děti vzdělávat ve waldorfském školském systému. Po narození třetího dítěte se stala lektorkou Kurzů pro rodiče a děti do 4 let a průvodkyní v příměstských táborech pro předškolní děti. Odtud byl už jen krok k narození čtvrtého dítěte a založení takzvaných Mammakempů. Ty Arnoštka provozuje už devátý rok. Nejbližší PachaMammakemp proběhne už v červnu v Chorvatsku. Co všechno nabídne?

Co to vlastně znamená "Pacha Mamma"? Jak je tenhle tábor zaměřený?

Když jsem se roku 2011 rozhodla realizovat svou vizi, tedy letní rodinný tábor mimo jiné pro příznivce kontaktního rodičovství, nazvala jsem ji jednoduše Mammakemp. Projekt se za roky svého fungování přesunul ze slunné Kanegry v Chorvatsku do Bečovské botanické zahrady, kde se usídlil, a jeho název už pro tuto lokalitu zdomácněl. Když jsme se v našem "mammatýmu" usnesli, že své působení rozšíříme a kromě již tradičního kempu v zahradě nabídneme opět pobyt u moře, hledali jsme název, který by tento speciální zájezd odlišil od "domácích táborů".

plaz 1149053963

Pobyt u moře se dá zpestřit různě. I když jsou u toho děti a celá rodiny


Naše produkční Ena Šperková tehdy navrhla španělské "Pacha Mamma", tedy Matka Země. A nám ostatním se to zalíbilo. Ten název taky velice úzce souvisí se zaměřením a obsahem tábora. Odkazuje k rodičovství a přírodě, bytí s ní a v ní, což je asi nejjednodušší a zároveň nejpřesnější popis našeho programu a mojí původní vize.

Jací lidé se vašich táborů účastní? Jezdí i muži?

Na náš tábor jezdí nejvíce matky s dětmi asi tak do pěti let. Během posledních roků ale přibývá i celých rodin včetně tatínků, babiček a starších sourozenců. A náš tým tento trend vítá s otevřenou náručí. Snažíme se program sestavovat tak, aby si každý přišel na své, a tak se miminka a děti mohou těšit na jemné motýlí masáže a rytmické kruhy s prvky waldorfské pedagogiky, jejich maminky mimo jiné na dílnu domácí kosmetiky, ženské kruhy a besedu o ergonomickém nošení včetně testování různých druhů nosítek. No a naši mužští účastníci si užijí například tvořivé dílny a bubnování. Ranní protažení a tanec na pláži zvládnou i babičky i ty se můžou těšit na společné léčivé písně a na příjemný, poklidný čas strávený s vnoučaty. Obecně se dá říct, že naše kempy jsou určené pro rodiny, které hledají a mají zájem dále prohlubovat a ukotvovat spojení s přírodou, se sebou, s dětmi...

Jak jste se k pořádání tohoto druhu táborů dostala? 

Už dlouho pracuji jako lektorka v Acentru, historicky vlastně nejstaršího a zároveň už od počátku alternativního pražského centra pro rodiny a rodičky, které podporujeme ve stále vzrůstající potřebě přirozených porodů a rodičovství. Zde se pořádají nejrůznější akce, kurzy, semináře a lektorské výcviky. Právě zakladatelka tohoto rodinného centra Katarína Zatovičová kdysi pořádala podobný pobyt u moře s dětmi a s programem zaměřeným na osobní rozvoj a prožívání krás přírody. A já jsem tenkrát byla pozvána. Pobyt se mi moc líbil, jednalo se však o jednorázovou akci. Zpětně si myslím, že právě vzpomínky na tento tábor stály za zrodem prvního Mammakempu na slunné Makarské riviéře.

Čím jsou ty kempy pro rodiny výjimečné? Když tedy vynecháme pobyt v přírodě a na slunci.

Možná také tím, že většina našich lektorek jsou konzultantky ve svém oboru a zkušené odbornice. Na kempech je proto možnost soukromých sezení a léčení. Samozřejmostí jsou masáže, terapie a numerologie, aromamasáže, metamorfní motýlí masáže nejen pro miminka. No a samozřejmá je i možnost ohlídání dětí. Během programu i mimo něj.

Co tyhle tábory dávají vám osobně?

Když jsem se před dvaadvaceti lety stala poprvé maminkou, zjistila jsem, že na spoustu mých názorů ohledně výchovy a péče o dítě kouká většinová společnost skrz prsty. Nechápala jsem to, protože se jednalo o principy, které jsem z celého srdce a selského rozumu cítila jako správné. Nechápala jsem, že lidé nechápou. Třeba to, že chci své dítě nosit a kojit tak dlouho, jak oba uznáme za vhodné, že mu nechci dávat cukr, že se snažím respektovat a vyslechnout jeho názor, že ho nechám běhat bosé po trávě...

more 1316130710

V přímořské školce se děti naučí leccos


Postupně jsem však nacházela ženy, které to měly podobně jako já, a dnes se s nimi potkávám pravidelně, řekla bych na každém rohu. A v tom je moje motivace, můj osobní drajv je moje odměna. Chci dál šířit osvětu o přirozeném přírodním a kontaktním rodičovství a podporovat skvělé silné milující ženy v tom, co samy cítí, že je správné.

Na jakých hodnotách a principech je tedy program založen?

Tvoříme tábor založený na principech kruhu a kontaktního či přirozeného rodičovství a bytí. V programech pro děti využíváme prvky waldorfské a montessori pedagogiky, které vhodně kombinujeme s čímsi, co by se dalo nazvat skautem. Program pro dospělé má za úkol rodiče co nejlépe smysluplně odreagovat a poskytnout jim plnohodnotné zážitky na jejich cestě za sebepoznáním.

Arnoštka Berousková

Speciální pedagožka, terapeutka a lektorka se zaměřením na podporu rodiny a vědomého rodičovství, sebevývoj a práci s duševní energií. Vystudovala Speciální pedagogiku na UK v Praze a dva roky Psychoterapeutické fakulty. Oficiální vzdělání si průběžně doplňovala, muzikoterapeutickými a šamanskými semináři, zasvěcením v Reiki-masážích, výcvikem systemických konstelací u Jiřího Helluse, tříletým cyklem hlubinného holotropního dýchání a sebevzděláváním v numerologii a dalších ezoterních vědách.

V praxi to pak ideálně vypadá tak, že přirozeně zrelaxovaný a oživený rodič je vnímavější a může se lépe soustředit na skutečné potřeby své a dětí. Tak dochází k vnitřnímu porozumění významu kontaktního rodičovství, přirozeného porodu, konceptu kontinua a podobně. Tohle porozumění vede rodiče také k hledání, jak být pro naše děti sám tou nejlepší předlohou osobního, jedinečného, s druhými a přírodou spojeného, barvami naplněného života.

Součástí programu je i přímořská školka. Jak funguje?

Přímořská školka je pro děti od tří přibližně do deseti let. Děti v ní mají pravidelnou rozcvičku v duchu dětské jógy, společné zpívání, vyrábějí z lokálních přírodnin, součástí jsou i bojovky a koupání v moři. Program probíhá většinou dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne, dolaďuje se podle potřeby.

Jaká je zpětná vazba účastníků minulých let? Jezdí třeba pořád ti samí lidé, nebo se skupina hodně obměňuje a je otevřená novým členům?

Na českých Mammakempech v botanické zahradě se osazenstvo částečně obměňuje, lidí hlavně přibývá a my rozšiřujeme nabídku. Občas se už někdo poptával po kempu u moře... Někteří návštěvníci se k nám tedy vrací klidně několik ročníků po sobě, pak si dají pauzu a za dva roky třeba zase dorazí. Někteří jedou jednou a příště přivezou další mammakempující. Jsme otevření všem otevřeným a otvírajícím se.

Související…

Inspirujeme lidi, aby se k přírodě začali chovat jinak, říká spoluzakladatel Trash Hero
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: MammaKempy 2019

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...