fbpx

Už čtvrtým rokem je na Máchově jezeře obnovena tradice sportovního rybolovu. A rybaření si zde mohou užívat jak zkušení rybáři, tak i široká veřejnost

Zveřejněno: 5. 4. 2019

Obliba Máchova jezera poslední dobou roste i mimo letní sezónu. A není divu. Vynikající Hotel Port s wellnessem, výbornou kuchyní a vkusným designem vítá hosty celoročně. Bruslit před ním v zimě téměř o samotě na nekonečné ledové pláni je rozhodně zážitek. A stále se také rozšiřují možnosti, jak tu trávit čas i na jaře či na podzim.

Už čtvrtým rokem je na Máchově jezeře obnovena tradice sportovního rybolovu. A rybaření si zde mohou užívat jak zkušení rybáři, tak i široká veřejnost. K lovu totiž stačí zakoupení povolenky a dodržování rybářského řádu. “I rybáři ze vzdálenějších míst se k nám vracejí lovit opakovaně. V úlovkových lístcích se totiž objevují nejen kapři velcí 70 až 80 centimetrů, až metrové štiky, sumci, dlouzí přes 130 centimetrů, ale i krásní boleni, okouni a další druhy ryb,“ říká Jiří Holub, ředitel Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero.

Máchovu jezeru dělá kromě ryb, hradu Bezděz a krásné okolní krajiny už desítky let výbornou reklamu čtveřice animovaných hrdinů nazvaná Čtyřlístek.

"Od výlovu v roce 2014 jsme do jezera postupně nasadili ryby za víc než půl milionu korun. Zkvalitňování rybí obsádky, dorůstání vysazených ryb, dosazování nejen dravců, ale i trofejních kaprů, to vše by mělo vést k tomu, že následující sezony budou stále zajímavější," dodává Jiří Holub.

machac ryby

Ať jste rybář sportovní, nebo rekreační, na Mácháči si užijete


K začátku rybářské sezóny na Máchově jezeře už tradičně patří rybářské závody. Jejich čtvrtý ročník je letos plánován na 11. květen. Z minulých let zůstává počet závodníků omezen na 60 rybářů, a je tedy třeba včasná registrace – nejlépe mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Podrobnější informace lze také nalézt na stránkách organizace.

Velikonoční plavby

Máchovu jezeru dělá kromě ryb, hradu Bezděz a krásné okolní krajiny už desítky let výbornou reklamu čtveřice animovaných hrdinů nazvaná Čtyřlístek. Ten se letos dočkal svého druhého filmového zpracování. V Doksech u Máchova jezera najdete muzeum věnované těmto kamarádům mnoha generací dospívajících čtenářů a sami si můžete vyzkoušet, jaké to je plavit se “pod Bezdězem”, jak to v mnoha příbězích Čtyřlístek dělává. Nezahálí totiž lodní doprava, která na letošní Velikonoce již poněkolikáté naplánovala okružní plavby výletní lodí Hynek. Začínají na Velký pátek 19. dubna a pokračují každý den až do Velikonočního pondělí 22. dubna, kdy zde oslavy svátků jara vyvrcholí.

machac lod

Můžete si dát plavbu pod Bezdězem. Stejně jako Čtyřlístek

 

"Pozdější termín Velikonoc navíc slibuje teplejší počasí a plavbu lodí lze spojit s hezkým výletem či víkendovým pobytem v Máchově kraji," říká Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje lodní dopravu na Máchově jezeře.

Související…

Na Mácháč! Takové bruslení zažijete možná jednou za život
Jan Müller

Máchovo jezero, které je hodinu jízdy od Prahy, toho zkrátka nabízí čím dál víc. Jízdy na kole a pěší tůry malebnou krajinou, písčité pláže pro nejteplejší měsíce i návštěvu středověkých hradů.

foto: Archiv OPS Máchovo jezero, zdroj: Máchovo jezero

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...