fbpx

Zveřejněno: 24. 7. 2017

Želatinové bonbony milují nejen děti, ale i dospělí na celém světě. Jenže spousta lidí si ani neuvědomuje, že želatina v těchto sladkostech pochází z velké většiny ze zvířat. A ne zrovna z těch reprezentativních částí...

Průměrný Čech sní každý rok zhruba 1,5 kilogramu téhle dobrůtky a ve Francii se jí v roce 2016 prodalo skoro 67 tisíc tun! Těžko odhadnout, jak moc by se čísla změnila, kdyby někdo veřejně hlásil, že jen ve 100 gramech medvídků je přibližně 11 až 80 kostek cukru a že hlavní složkou téhle dobrůtky jsou převážně prasečí šlachy, chrupavky, kosti a kůže těchto zvířat bohatých na kolagen.

Želatina je bezvýznamná – minimálně v tomto množství

shutterstock 175949666

Dali byste si medvídky v této podobě?

Mimo želatinu obsahují medvídci přehršel chemických látek v podobě barviv. Některé bonbony obsahují i sorbitol, což je umělé sladidlo, které může mít projímavé účinky. Vyskytuje se ale také u výbušných směsí pro zábavnou pyrotechniku. 

Je tu ještě jedna věc. Želatina je sice prospěšná pro lidské pojivové tkáně (výživa kloubů, kostí, chrupavek, vlasů, nehtů a kůže), ovšem nedělejte si iluze o jejím obsahu. Aby došlo k nějakému příznivému účinku, muselo by být její zastoupení daleko vyšší.  

Koukejte se na složení

shutterstock 562750831

Ty zdravější vás sice barvou neoslní, zato nabídnou alespoň nějaké živiny.

Ne všichni výrobci však používají vepřovou želatinu nebo chemické látky. Jsou i tací, kteří se snaží vyrábět tyto bonbóny na přírodní a rostlinné bázi. Chemické barviva nahrazují přírodními, jako je extrakt z koncentrátů řepy, černého rybízu a jiných. Do spousty z nich se místo želatiny přidává agar, který je získáván z červených mořských řas a je bohatý na jód, vápník a železo, anebo na vlákninu bohatý pektin, který se vyskytuje v buněčných šťávách ovocných plodů, hlízách a lodyhách. Opět si stačí přečíst složení výrobku.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Vimeo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...