fbpx

Zveřejněno: 29. 7. 2017

Na střídání módních trendů jsme si už zvykli. Že ale jednou bude hitem chodit naboso nebo skoro naboso, to čekal asi skutečně jen málokdo. Přitom bosá chůze patří k tomu nejzdravějšímu, co pro své tělo můžeme udělat. 

Dokonce už i v ulicích velkých měst můžeme potkat chodce, kteří si vykračují jenom tak naboso. Stále také narůstá množství vyznavačů takzvané barefoot obuvi. Tito lidé vyměnili tradiční boty za boty poskytující chodidlu více prostoru a bezprostřednějšího kontaktu se zemí.

Přední česká fyzioterapeutka Clara Lewitová přirovnává tradiční obuv k palčákům. Rozdíl v citlivosti lidské ruky a ruky zahalené rukavicí je markantní. Podobně je tomu s našimi chodidly. Pevně sevřená v těsné obuvi ztrácejí svoji citlivost, což se negativně odráží na našem celkovém zdraví.

"Většina světových vědeckých výzkumů dokládá výrazně pozitivní zdravotní efekt bosé chůze oproti negativním vlivům nošení obuvi,“ potvrzuje i fyzioterapeutka Lucie Kinclová pro magazín Všeobarefoot.

shutterstock 519646039

Chůze naboso vám zlepší náladu i myšlení

Pomáhá mozku i páteři

Správná technika bosé chůze má řadu zdravotních benefitů, jako je stimulace mozkových center či aktivace dlouhých svalových řetězců procházejících celým tělem. Můžete ji využít při terapii bolestí páteře i kloubů. Působí na náš hluboký stabilizační systém, pomáhá udržovat optimální rozsah kloubní hybnosti i správnou dechovou mechaniku. Má pozitivní vliv na funkci pánevního dna. Je prevencí možných potíží artrotického či cévního charakteru. Zlepšuje rovnováhu a koordinaci, čímž snižuje riziko úrazu.

Bosá chůze také výrazným způsobem ovlivňuje naši psychiku. Když jste bosí, svět kolem vás se změní. Najednou se cítíte spojeni se zemí a s ostatními lidmi. Boty nás naopak od země i od lidí izolují. Můžeme v nich více spěchat a stresovat se. Bosá chůze v nás naproti tomu aktivuje dětskou hravost a citlivost. 

Barefoot obuv navržená fyzioterapeuty

V České republice se pozitivním vlivem bosé chůze zabývá mimo jiné fyzioterapeut Lukáš Klimpera. Ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně, kde mimo jiné působí i Lucie Kinclová, vyvíjí jedinečnou obuv, jejíž nošení je velmi blízké přirozené bosé chůzi.

"Obuv ručně vyrábíme v České republice v etických výrobních podmínkách, veškeré použité materiály jsou pouze ze zemí EU. Navíc dvacet korun z každého prodaného páru bot věnujeme Nadaci Partnerství na výsadbu a ochranu stromů,"  uvádí Klimpera. Současně upozorňuje, že naše nohy už většinou nejsou zvyklé se pohybovat naboso, proto je vhodné barefootovou chůzi konzultovat tak, aby pro nás byla opravdu zdravým přínosem.

"Je to vždy jen na nás, jakým způsobem chodíme. Bosá chůze nemusí být vhodná pro každého. Existují situace, místa a diagnózy, které bosou chůzi vylučují, ale její benefity jsou fantastické," dodává Klimpera. Pokud se tedy chystáte prožít léto naboso nebo v barefoot obuvi, nezapomeňte svůj záměr konzultovat s odborníky, pak už vás čekají jen pozitiva.

foto: Shutterstock, zdroj: Všeobarefoot

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...