fbpx

Jak komunikovat s dětmi, aby v budoucnu už žádné #meetoo nebylo potřeba.

Zveřejněno: 16. 10. 2018

Hnutí #MeToo a americká kauza s Brettem Kavanaughem, který se stal 114. soudcem v historii Nejvyššího soudu Spojených států amerických i přesto, že jej několik žen obvinilo ze sexuálních útoků v době studií, vyvolalo mezi dospělými po celém světě bouřlivé diskuze. Slovo (ne)souhlas se v posledních letech skloňovalo ve společnosti snad víc než kdy dřív.

Děti a #metoo

Pořád se bavíme jen o dospělých, ale co si o sexuálním obtěžování a taky o tom, co to znamená s něčím (ne)souhlasit, myslí děti, které byly často svědky našich diskuzí, kdy v kontextu jejich nevyzrálého vnímání světa nemuselo být všechno úplně správně pochopeno? 

Děti jsou jako houby – slyší a vnímají vše. Často ovšem bez potřebného kontextu.

Liz Kleinrock, učitelka a zakladatelka Teach and Transform z Kalifornie, říká: „Ať chceme nebo ne, děti jsou jako houby – slyší a vnímají vše, co dospělí říkají a dělají. Jenže často bez potřebného kontextu. Co se pak stane, když dítě nebo dospívající absorbuje spoustu dezinformací? Vždyť to může vést ke zmatku, předpojatosti a úplně zbytečné diskriminaci.“

 

kleinrock

Liz Kleinrock


Sexuální výchova, kde by se tyhle věci rozebíraly, není standardem většiny světových a už vůbec ne českých škol. Já jsem si v sexuální výchově, které byly za celých 8 let mých gymnaziálních studií věnovány 4 hodiny, vyzkoušela tak maximálně nasadit kondom na banán. O tom, že by se mnou někdo otevíral témata, jako je třeba souhlas nebo nesouhlas se sexem, nepadlo ani slovo. Jenže tím to všechno začíná. Kdyby totiž ano, tak do toho neskočím tak brzo, napůl nedobrovolně a ušetřím si spoustu šrámů na duši.

Co je a co není souhlas

Učitelka Kleinrocková svým instagramovým příspěvkem  ukázala, že děti nám k tomuhle tématu mají hodně co říct. Stačilo málo: formalizovat hlavní myšlenky, které zazněly v konverzaci s třeťáky na téma (ne)souhlasu. A napsat je na papír. A postnout online.

insta post

K postu pak připsala: „Kdykoli jsem v novinách viděla něco ohledně Kavanaugha, úplně jsem se rozohnila. A pokaždé, když jsem frustrovaná ohledně stavu naší země, inspiruje mě to k tomu, učit děti, aby ony naši zemi jednou vedly lépe.“

Citlivá je zvláště šedá zóna – když někdo říká "ne" a přitom se vyzývavě usmívá, nebo když říká "ano", ale tón jeho hlasu a řeč těla prozrazují, že myslí "ne."

„Dnes jsme si společně povídali o tom, co to znamená SOUHLAS. Probrali jsme dokonce i takzvanou šedou zónu – totiž co to znamená, když někdo říká ‚ne‘ a přitom se vyzývavě usmívá. Nebo když naopak říká ‚ano‘, ale tón jeho hlasu a řeč těla prozrazují, že tím myslí ‚ne‘. Využili jsme role playing, což je skvělý způsob, jak v dětech tyhle dovednosti posílit. Jen je potřeba to dobře uchopit a vše si přesně pojmenovat.“

Děti sobě

Kleinrocková dodává, že 100 % věcí, které nakonec do vytvořené tabulky napsala, vymysleli její studenti. Schválně se zkuste zeptat vašich dětí, jestli s nimi na toto téma někdy někdo diskutoval. Pokud ne, pak je to na vás. Rodiče by si měli najít čas a mluvit s dětmi o  tématech, jakými je souhlas, ochrana vlastního těla a osobní hranice. Ano, naučit nás chránit se před nechtěným početím je důležité, ale naučit nás chránit se před nechtěným fyzickým kontaktem ještě o něco víc.

 

foto: Profimedia, zdroj: Motherly

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...