fbpx

Zveřejněno: 15. 9. 2018

Máte pocit, že jste neoblíbení? Že vás okolí nebere vážně nebo že vás v práci pořád ne a ne povýšit? Rádi byste to změnili, jen nevíte jak? Než se přihlásíte na seznamky, půjdete k psychologovi nebo dáte výpověď, zkuste se nejdřív jinak učesat.

Vystudoval matematiku a jadernou fyziku a před více než dvaceti lety navrhl zatím jediné zrcadlo, které nepřevrací obraz, takže se v něm můžeme vidět tak, jak vypadáme v očích ostatních. Američan John Walter, o kterém je řeč, zřejmě i díky „pravdivému zrcadlu“ propaguje takzvanou pěšinkovou teorii.

Věda dnes  levou hemisféru spojuje s mužským elementem a tu pravou s ženským.

Tato v Severní Americe velmi známá teorie přisuzuje tomu, jak si češeme vlasy, velkou důležitost. To, na kterou stranu si pěšinku finálně sčešeme, v ostatních lidech podle Waltera vyvolává podvědomé myšlenkové pochody spojené s mozkovými hemisférami. Jednoduše řečeno, kdo si češe vlasy s pěšinkou nalevo, je spojován s fungováním levé hemisféry, a kdo napravo, ten je spojován s pravou hemisférou. A teorie nezapomíná ani na lidi, kteří mají pěšinku uprostřed. 

Tajemství hemisfér

Než se pustíme do toho, co o vás pěšinka podle teorie vypovídá, musíme si připomenout fakta o hemisférách. Levá hemisféra je spojovaná s řečí a dobrou pamětí na slova, což dohromady dává nadání na cizí jazyky, dále pak s logikou, nadáním na matematiku a fyziku a s dalšími aktivitami. Levá strana je navíc velmi organizovaná, výborně plánuje všechny naše denní a týdenní aktivity.

trump

To, co má na hlavě Donald Trump, je trochu záhada. Znalci se shodují, že jeho pěšinka je zřejmě nalevo


Pravá hemisféra souvisí s pamětí na obrazy a hudbu, spojuje se s emocemi více než s rozumem, vpravo vládne chuť rozhodovat se spontánně a intuitivně. Pravá strana občas impulzivně vypustí saze a neudrží svoje pocity pod pokličkou. Věda dnes  levou hemisféru spojuje s mužským elementem a tu pravou s ženským. Z výzkumů a studií navíc vychází, že hemisféry mužského mozku spolu spolupracují lépe než ty ženské. 

Co prozradí vlasy

A nyní již můžeme přistoupit k hodnocení samotných účesů a jejich vypovídající hodnoty. Muži s pěšinkou vlevo jsou vnímaní jako úspěšní a populární, maskulinní a důvěryhodní. Muži s pěšinkou napravo jsou oproti tomu více zakřiknutí, naivní a citliví, zároveň jsou ale cílevědomí a kreativní.

Ten, kdo si vlasy rozděluje uprostřed hlavy nebo pěšinku z jakéhokoliv důvodu nemá, je často neutrální a vyrovnaný.

gossling

V civilu nosí Ryan Gosling pěšinku nalevo, protože je to „in“, když hraje chudáka, vlasy si přehodí


Ženy s pěšinkou nalevo najdeme nejčastěji v politice nebo v podnikání, jsou inteligentní a spolehlivé. Muži je často vidí jako hrozbu, protože v sobě mají něco maskulinního. Jejich kolegyně s vlasy napravo jsou podle teorie spojovány s tradiční ženskou charakteristikou: Něžné, mateřské, pečující... A jejich největší potíží je, že je lidé často neberou příliš vážně. Ten, kdo si vlasy rozděluje uprostřed hlavy nebo pěšinku z jakéhokoliv důvodu nemá, je často neutrální a vyrovnaný, život vede vcelku vybalancovaně, lidé ho berou jako někoho, komu důvěřují, a často k němu vzhlížejí.

V kolektivu (ne)oblíben

Pěšinková teorie jde ještě dál a tvrdí, že sčesaný směr vlasů na hlavě určuje i to, jestli budete oblíbení nebo ne. Teď asi zklameme všechny, co si vlasy češou napravo. Světu zkrátka vládne levá. Právě tak ke svojí teorii došel i John Walter, když si před lety začal česat vlasy zprava doleva. Zjistil, že má najednou mnohem víc přátel a že je oblíbenější než kdy dřív.

lincoln

Jaký Lincoln je vám sympatičtější? Ten s pěšinkou vlevo, nebo vpravo?


Teorie se mimochodem promítá i do filmového průmyslu. Třeba takový Superman v podání Christphera Reeva je v civilu nenápadný, neoblíbený chlapík, co si češe vlasy s pěšinkou napravo. Jakmile se ale změní v superhrdinu, poletuje si v červeném plášti s pěšinkou přehozenou nalevo.

Jak to mají hvězdy

Kromě Clarka Kenta (postavy Supermana) jmenujme třeba Ryana Goslinga, který mění styl pěšinky podle charakteru své postavy ve filmech. Jakmile má být za sympatického a charismatického muže, nosí pěšinku nalevo, a když nejde o pozitivní a inspirativní postavu, ejhle, vlasy jsou napravo. Na internetu jsme během pěšinkových rešerší našli i texty s názvem: Co mají společného Hitler či Pol Pot? No hádejte, česali si vlasy s pěšinkou napravo. No, prostě by nefrčeli ani dneska.

To, co má na hlavě Donald Trump, je na většině fotografií zřejmě s pěšinkou vlevo.

Ze slavných osobností si také česalo nebo češe vlasy s pěšinkou napravo jen malé procento lidí. Takového Abrahama Lincolna máme za hodného chlápka, jakmile mu ale přehodíme pěšinku napravo, něco tam najednou hapruje. To, co má na hlavě Donald Trump, je na většině fotografií zřejmě s pěšinkou vlevo. U takového Andreje Babiše je to rovněž nejisté. Na většině fotek žádnou pěšinku nemá. 

Na závěr jen jedna rada: Pokud nevlastníte Walterovo zrcadlo, nezapomeňte, že váš odraz v něm bude obrácený. Tak jen abyste si vlasy omylem nepřečesali na špatnou stranu. Neradi bychom vás okradli o popularitu a přátele. Takže levá je ta, kde máte levou ruku, pravá ta druhá.

foto: Profimedia, zdroj: HairPartTheory

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...