fbpx

Přechod z režimu „koupu se na pláži“ do režimu „makám doma od nevidím do nevidím“ může být náročný

Zveřejněno: 31. 8. 2018

Legrace skončila, letošní léto je zřejmě definitivně pryč. Sice nás nejspíše čeká ještě několik prosluněných dnů, ale málokdo se ještě chystá na dovolenou. Naprostá většina se už vrátila nebo zakrátko vrátí do své práce. Vypadnout z každodenního rytmu povinností je sice na nějakou dobu fajn, ale naskočení zpět bývá obtížné.

Související…

Chybí vám dovolená? Udělejte si ji doma
Monika Kovačková

Samozřejmě záleží na tom, co děláte. Jako středoškolská učitelka to mám jednodušší v tom, že se ve škole musím objevit už několik dní před začátkem školního roku. Není to tedy tak, že před studenty 3. září přijdu přímo od moře. Pracovní náběh mám na rozdíl od jiných zaměstnanců postupný. Pokud tuto možnost nemáte, nezoufejte. Tady je několik tipů, jak se do pracovního rytmu dostat postupně, aniž by se pro vás návrat z dovolené musel proměnit v šílenou noční můru.

Přivstaňte si

Často od svých přátel a známých slýchám, že by po týdnu u moře či v horách potřebovali ještě tak týden na to, aby se dokázali aklimatizovat. Jenže hned v další větě dodají, že by si zbytečně vyplýtvali několik dní volna, na které mají ze zákona nárok. Proto svůj příjezd z dovolené naplánujte tak, abyste před sebou měli volný víkend. Dva dny jsou minimální doba na to, aby se člověk po dovolené srovnal a aspoň trochu psychicky připravil na svůj první pracovní den.

Dva dny jsou minimální doba na to, aby se člověk po dovolené srovnal 

„Jděte spát o něco dříve a přivstaňte si, abyste mohli do práce vyrazit také o pár desítek minut časněji. Než začnete zjišťovat, co všechno se na vás v práci během vaší nepřítomnosti navalilo, pomůže vám to nastartovat vaši hlavu,“ radí Lynn Taylorová, jedna z předních amerických personalistek, autorka několika knih na téma pracovního prostředí. Uvařte si kávu a pomalu se pusťte do vyřizování restů.

Plánujte s rozvahou

Taky se vám stalo, že jste se snažili hned první den po dovolené všechno dohnat? Sestavili jste si seznam, co musíte zařídit, s kým se musíte potkat a co všechno je třeba projednat? Necítili jste se pak jako po složení dvaceti vagónů uhlí? „Pokuste se svůj první den v práci po dovolené nepřecpat schůzkami a poradami. Seznam povinností mějte velice střídmý, jinak riskujete, že se doslova utavíte,“ říká Michael Kerr, autor knihy The Humor Advantage z prostředí byznysu.

Co nestihnete první den, stihnete druhý, třetí či čtvrtý

Podle něj je důležité, abyste si den uspořádali strategicky a zaměřili se na to, co nesnese odklad. Pokud je takových věcí více, je třeba je seřadit podle priorit. Co nestihnete první den, stihnete druhý, třetí či čtvrtý. Pamatujte, že další léto přijde až za rok a do té doby je třeba vydržet a nezničit se. „Rozhodněte, co je nejdůležitější pro vás, pro vaši firmu, pro vašeho šéfa,“ přidává se Lynn Taylorová.

Dostaňte se do obrazu

Dovolená není jen o tom, že vypadnete z pracovního rytmu, ale zákonitě také do určité míry ztratíte přehled o tom, co se během vaší nepřítomnosti ve firmě událo. To, že jste na několik dní z rozjetého vlaku vystoupili, neznamená, že na vás čekal ve stanici. Proto je důležité, abyste se co nejdříve dostali zpět do obrazu a mohli zase plnohodnotně fungovat.

hodne prace

Počítejte s tím, že po dovolené bude vaše schránka přetékat maily. Takže zvažte, jak nastavit „out of office“, je to vážně velice dobrý nástroj...

„Zjistěte, jestli došlo k nějakým změnám na pracovišti, ať už personálním, nebo v projektu, kterého jste součástí,“ uvedl pro portál Businessinsider.com Ryan Kahn, přední americký profesní kouč. Nedělejte si hlavu z toho, že jste trochu mimo. Vždyť jste se ještě třeba před třemi dny slunili na pláži v Karibiku.

Neztraťte se v džungli e-mailů

Znám lidi, kteří se po dvou týdnech bojí otevřít e-mailovou schránku. A celkem jim rozumím. Pokud jste zvyklí odpovídat denně na dvacet či třicet e-mailů, po dovolené jich na vás může čekat i několik stovek. Na maily je dobré myslet už předtím, než si vezmete volno, a nastavit automatickou odpověď, která odesílateli oznámí, kdy budete opět na příjmu.

Nemá smysl odpovídat na všechny zprávy, které se vám v mailu po dovolené nahromadily

Pokud jste na to ale zapomněli, nevadí. Určitě nemá smysl odpovídat na všechny zprávy, které se ve vaší schránce nahromadily. Stejně jich už je většina nejspíš passé, a tak filtrujte a odepište na ty, u kterých to má ještě smysl. A rovnou připojte omluvu, že odpovídáte se zpožděním, neboť jste relaxovali a nabírali čerstvé síly.

Dejte o sobě vědět

Po svém návratu z dovolené byste neměli zapomenout přivítat se se svými kolegy, případně nadřízenými a ujistit je, že jste zase naplno v pracovním procesu. Totéž učiňte se svými klienty, zákazníky a odběrateli. Berte to tak, že ne každý má dokonalý přehled o tom, kdo a kdy je právě na dovolené, nebo v práci. Proto je vhodné tímto způsobem připomenout, že jste opět v plné polní.

Malá oslava neuškodí

Připravte se na to, že se vás kolegové budou ptát, jak jste se měli, nebo budou chtít vyprávět o vašich zážitcích. A budou tím zvědavější, v čím exotičtějších končinách jste svou dovolenou trávili. Hrozí tedy, že ztratíte spoustu času povídáním.

Kolegové se vás budou ptát, jak jste se měli. Udělejte malou party a vyřiďte to všechno najednou

 

To vás může začít stresovat, neboť víte, kolik toho máte stihnout, ale zároveň je vám třeba hloupé dotazy vašich kolegů jen tak odbýt. Tak to vyřiďte všechno najednou! Zvažte, zda se vám vyplatí uspořádat pro vaše spolupracovníky malou party, kde budete moci na vaši dovolenou společně zavzpomínat.

Všeho s mírou

Stále mějte na paměti, že vaším úkolem první den po návratu z dovolené není se strhat. Ačkoli máte pocit, že vás tlačí čas, dělejte pravidelné přestávky, dodržujte pitný režim a nezapomínejte pravidelně jíst. Tělo neošidíte. „Je poměrně snadné nabýt dojmu, že z práce neodejdete dříve, než všechno uděláte. Jenže to je past. Dříve či později se unavíte, začnete chybovat a jen si přiděláte práci. I zde platí, že méně je více,“ říká Michael Kerr.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...