fbpx

Dejte o své dovolené včas vědět všem, kteří vás mohou zastoupit. Kontakt na sebe ovšem dejte jen jedné osobě

Zveřejněno: 19. 7. 2018

Těšili jste se na léto, protože si po celoroční dřině konečně odpočinete. Nebo jste si to aspoň mysleli. Vzít si týden či dva dovolené ale nemusí vždy znamenat, že se od své práce skutečně odpojíte. Následující tipy vám pomohou hodit starosti za hlavu a užít si zasloužené volno.

Související…

Návod na dovolenou: Dejte datům dietu
Ctirad Hemelík

Odpočívat se musí umět. Obzvlášť pokud pracujete na exponované pozici, kde musíte každý den plnit mnoho úkolů či je zadávat a zároveň svým nadřízeným hlásit, že je vy a váš tým úspěšně plníte. Ale ani top manažeři to nemají lehké. Nesou odpovědnost za chod celé firmy, a i když na spoustu věcí mají své lidi, je to dvojsečná zbraň – stojí na vrcholu pomyslné pyramidy, a tak se ve firmě bez jejich vědomí nerozhodne prakticky nic.

Lidé nechtějí po návratu do kanceláře trávit celé hodiny probíráním se zprávami, které do mailu dorazily během dovolené.

Právě řídící pracovníci jsou nejnáchylnější na práci i během své dovolené. Podle Americké psychologické asociace 44 % pracujících uvádí, že svou emailovou schránku kontrolují každý den, i když mají volno. Jeden z deseti dokonce každou hodinu. Lidé toto chování zdůvodňují tím, že nechtějí po návratu do kanceláře trávit celé hodiny probíráním se zprávami, které do mailu dorazily během dovolené. To se dá chápat, jenže různé výzkumy naznačují, že si tím své volno kazíme zbytečně, protože neustálým nahlížením do mailů a pročítáním pracovních SMS zpráv jen zvyšujeme své zatížení stresem. Dovolená je ale od toho, abychom si právě od veškerých pracovních povinností odpočinuli. Co tedy dělat, aby se nám to opravdu povedlo?

Plánujte s předstihem

Nejde jen o včasné vyplnění žádanky o dovolenou a její předložení svému nadřízenému. Pokud se nechcete ocitnout ve stresu a chaosu po svém návratu, vyřiďte co nejvíc věcí dopředu. Není nic horšího, než být v kalupu z termínů, do kterých musíte mít tu či onu práci hotovou. Chcete-li si svůj letní odpočinek opravdu užít, raději pracujte o pár desítek minut víc před odjezdem, abyste se mohli sbalit a vyrazit na dovolenou s čistou hlavou.

Dejte vědět

V tomto případě záleží na konkrétním druhu vaší práce. Pokud obsluhujete nějaký stroj, pracujete u výrobní linky nebo jste pomocný dělník na stavbě, okruh lidí, které byste měli informovat, bude zřejmě velice úzký. Čím je vaše pracovní pozice v dané firmě či jiné organizaci významnější, čeká vás skutečná informační smršť. Dát vědět, že si berete dovolenou, byste měli nejen svým spolupracovníkům, s nimiž denně přicházíte do kontaktu, ale i vašim obchodním partnerům.

Přijde-li nějaká obchodní nabídka, asi byste o tom rádi věděli, i když se zrovna sluníte na pláži v Karibiku.

V některých případech postačí nastavit automatickou odpověď ve vaší emailové schránce, jindy je zdvořilejší poslat zprávu z vlastní vůle. Zároveň připojte informaci, na koho se dotyčný může ve vaší nepřítomnosti obracet. Nezapomeňte také sdělit datum, od kterého budete opět na příjmu. Je to zdvořilé přinejmenším ke kolegům, kteří vás zastupovali.

dovolena smartphone

Odpojte si emaily od telefonu a buďte na sebe přísní. Jinak se stresu z toho, že musíte hned odpovědět, prostě nezbavíte

Kontakt jen pro jednoho

I tato rada je do značné míry závislá na vašem postavení ve firmě. Pokud jste natolik důležitý člověk, že v určitých případech musíte být k zastižení, sdělte jedinému člověku třeba telefonní číslo, na které se vám dovolá. Měl by to být někdo, kdo je schopen rozumně posoudit, kdy je nutné vás kontaktovat a kdy ne. Ideálním člověkem je váš asistent či asistentka, pokud někoho takového máte. Rozhodně nechtějte být obtěžováni rutinními záležitostmi.

Pamatujte, že jste pověřili dostatečný počet lidí, kteří tyhle věci vyřizují za vás. Věřte jim, že to ten týden, dva, ale i tři bez problémů zvládnou.

Zároveň by měli i ostatní důležití lidé vědět, na koho se mají obrátit, pokud potřebují znát váš názor na různé události, které se v době vaší nepřítomnosti na pracovišti odehrají. Přijde-li nějaká obchodní nabídka, asi byste o tom rádi věděli, i když se zrovna sluníte na pláži v Karibiku. Rozhodování o tom, zda chcete či nechcete být na dovolené rušeni, můžete pověřené osobě usnadnit tím, že jasně definujete případy, kdy se vás má snažit sehnat.

Zkuste to bez mailů

Pokud vlastníte chytrý telefon, v němž máte nainstalovanou aplikaci pro přijímání a odesílání mailů, zablokujte si ji. Lépe tak odoláte pokušením kontrolovat, zda vám někdo píše. A samozřejmě si tím také ušetříte hromadu stresu, když ve schránce náhodou zahlédnete zprávu, na kterou byste alespoň podle svého mínění měli okamžitě odpovědět. Pamatujte, že jste pověřili dostatečný počet lidí, kteří tyhle věci vyřizují za vás. Věřte jim, že to ten týden, dva, ale i tři bez problémů zvládnou. Fakt.

Nevolejte do firmy

Jasně, je těžké se smířit s tím, že nevíte, co se ve vaší firmě děje. A že vám vaše druhé já neustále našeptává: „zvedni ten telefon a zkontroluj to tam“. Řekněte si ale rezolutní a rozhodné „ne“. Vzpomeňte si na svého styčného důstojníka, kterého jste jasně instruovali, že vám má volat okamžitě, pokud nastane nějaká nouzová situace.

Jestliže vám dovolená padla zrovna do exponovaného období, domluvte se s kolegy či podřízenými ve firmě, že si jednou denně vyzvednete ty nejdůležitější zprávy.

To, že nevolá, neznamená, že na vás zapomněl, ale mlčí pouze proto, že vše šlape jako hodinky. Máte dovolenou, pamatujete? Tak koukejte odpočívat. Naplánujte si třeba výlet nebo si přečtěte nějakou zábavnou knížku.

Mějte pravidla

Existují ale i případy, kdy se zcela odstřihnout od své práce nemůžete. To se dá pochopit. Přesto ale trvejte na tom, že nebudete na příjmu, kdykoli se někomu zlíbí. Stanovte si jasná a striktní pravidla, buďte na sebe přísní a dodržujte je. Jestliže vám dovolená padla zrovna do exponovaného období, domluvte se se svými kolegy či podřízenými ve firmě, že si jednou denně vyzvednete ty nejdůležitější zprávy.

Klidně je požádejte, aby vám je vyfiltrovali, abyste nemuseli každý den číst desítky, nebo dokonce stovky mailů. Je to ale krajní řešení, které představuje hodně velký kompromis mezi totálním odpojením od své organizace a tím, že jste na příjmu i o dovolené.

foto: Shutterstock, zdroj: Report Americké psychologické asociace

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...