fbpx

Lidé s nižšími příjmy, kteří nepracují v technologických firmách, budou muset odejít

Zveřejněno: 25. 6. 2018

V okolí obřího kampusu, kde sídlí ústředí Facebooku, probíhá běžný jev na realitním trhu. Majitelé nemovitostí se chlubí právě tím, že jsou blízko sídla technologického giganta. To ale zvedá ceny bydlení v okolí, na které zdejší rodiny s nízkými příjmy nedosáhnou.

Související…

Goodbye, Facebook! Mladí Američané ztrácejí o největší sociální síť zájem
Daniel Dočekal

The Guardian referuje o skupině nájemníků ve čtyřech budovách v Menlo Parku, která je obětí nárůstu nájemného. Pronajímatelé si vybírají dlouhodobější nájemníky a u jejich domů zvyšují nájmy. Inzerují přitom jako výhodu právě blízkost budov ke kampusu Facebooku. Chudší místní obyvatelé tak začali Facebook nenávidět a ruší si na něm svoje účty. To samotné jim ale nepomůže. Realitní trh je zde neúprosný a zájem zaměstnanců Facebooku o blízké bydlení posunuje ceny vzhůru.

Problém s bezdomovci

Přítomnost technologických firem tak mění zdejší strukturu obyvatel, méně vzdělané a chudší nutí k přesídlení. Sekundárně pak roste problém s bezdomovectvím, jelikož příjmové nůžky se rozevírají opravdu hodně. Příkladem zvýšení nájemného může být růst z 1100 dolarů až na 1900 dolarů měsíčně v bytech, které budou po šedesáti dnech výpovědní lhůty pravděpodobně obývány bohatšími nájemníky. Tedy pokud stávající obyvatelé nepodepíší novou smlouvu s výrazným zvýšením ceny.

Stížnosti a ani setkání s bossem Facebooku nezmění nic na tom, že se ti, co nebudou mít na nájem, budou prostě muset přestěhovat jinam.

Srdceryvné příběhy obyvatel bytů, které byly doposud určené pro sociální rodiny, demonstrují fakt, že technologické firmy ovlivňují i své bezprostřední okolí. Firmy jako Facebook dobře platí zaměstnancům, z čehož profitují realitní makléři, spravující najednou velmi atraktivní nemovitosti. Na trh ale nemohou reagovat ti, které Facebook kvůli chybějícímu vzdělání a znalostem zaměstnat nemůže.

Facebook a trh

V Silicon Valley panuje tvrdá realitní konkurence a trh s bydlením je zde velmi exponovaný. I advokáti těch, kteří se budou muset přestěhovat, potvrzují, že se zde samozřejmě neděje nic ilegálního. Jeden z dělnických nájemníků bytů se ovšem podivuje nad tím, proč má i on platit vysoké nájemné, když ve Facebooku nepracuje, a chtěl by o tom mluvit se samotným Zuckerbergem.

Trh je trh a Facebook je Facebook. Takže stížnosti a ani (dost nereálné) setkání s bossem Facebooku nezmění nic na tom, že se ti, co nebudou mít na nájem, budou prostě muset přestěhovat jinam.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...