fbpx

I půl hodinka spánku navíc nám může přinést dobrou náladu, se kterou se pak pracuje líp

Zveřejněno: 23. 5. 2018

Často se utvrzujeme v přesvědčení, že když budeme trávit víc času v práci, tak budeme taky produktivnější. Podle výzkumů je o tom přesvědčená celá půlka populace. Realita je ovšem trochu jiná. Pokud se budíte ráno v půl šesté, abyste všechno stihli, je dobré se zamyslet nad tím, jestli by vám půlhodinka spánku navíc nezlepšila náladu, a díky tomu byste toho pak neudělali mnohem víc a lépe.

Související…

Jsme pořád "busy", ale v práci toho víc neuděláme
Jaromír Hasoň

Víc času za pracovním stolem se totiž nemusí nutně projevit v kvalitně odvedené práci. Může to být naopak. Výzkum Gallup institutu ukázal, že když odpracovaný čas za týden přesahuje 50 nebo 55 hodin, kognitivní výkon (tedy například emoční inteligence a schopnost rozumět a vyřešit problémy), úroveň a kvalita práce začínají klesat.

Víc hodin nevyřeší nic

 

To ostatně věděl sám Henry Ford a snížil počet pracovních hodin z 48 na 40 týdně, čímž redukoval počet chyb zaměstnanců a zkvalitnil tak výrobu. Špičkoví manažeři pracující 80 hodin týdně toho podle výzkumu neudělají víc a lépe než ti, co pracují 50 až 60 hodin. To je další potvrzení toho, že navýšení počtu hodin v práci nevyřeší v podstatě nic.

Důležité je tedy správně vybalancovat tempo práce tak, aby byla kvalitní a efektivní.

Více času neřeší jen objem práce, ale ani její kvalitu. Člověk má prostě svoje hranice, přes které to "dál už nejde". Pracovat pomalu a s přehnanou rozvahou ovšem také nic neřeší, jelikož je známo, že například ve výrobě automobilů je kvalita spojená s rychlostí. To se dá do jisté míry pro některé procesy zobecnit. Důležité je tedy správně vybalancovat tempo práce tak, aby byla kvalitní a efektivní.

Hledání ideálu

Jednoduchým, ale pochopitelným a názorným příkladem v profesionálním prostředí je použití klávesových zkratek. Klávesové zkratky nám šetří čas a vedou k vyšší kvalitě práce, protože nám umožňují vyhnout se chybám třeba v podobě kliknutí na špatný soubor. Pokud mluvíme o kvalitě, tak i ta má své meze a nedá se počítat s tím, že budeme bezchybní. Mnozí manažeři se zaměřují na ladění kvality a přitom jim unikají jiné klíčové problémy. Někdy to znamená zbytečnou ztrátu času, vše by totiž fungovalo i bez hledání tohoto "ideálu kvality".

Většina z nás přemýšlí o produktivitě jako o množství práce, kterou můžeme udělat v čase, jejž máme k dispozici. Správně bychom však měli začít myslet na produktivitu jako na výsledek, který produkujeme v daném čase.

foto: Shutterstock, zdroj: Harvard Business Review

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...