fbpx

Zamyšlení Věry Kudynové o tom, zda se občas vyplatí jít na nákup s mužem

Zveřejněno: 7. 4. 2018

„Proč kupuješ tak drahou rejži?“ zeptal se mě nový přítel, když jsme vyjeli za výhodnými nákupy za hranice. Vytřeštila jsem oči. Někdy se stane, že radši neodpovím. Sice vím, co říci, ale má akční slova by měla větší efekt než indiánské jedovaté šípy.

Jsou velké holky, které nakupují s kamarádkami v houfu a společně diskutují nad módními úlovky. Pár triček, bot a sukně pro každou z nich a pak se jde nákup oslavit. To lze, pokud kamarádky nejsou úplně stejné tipy jako já s Markétou. V butiku se mi zalíbila košile, moc mi slušela a já udělala osudovou chybu a zeptala se: „Markéto, co ty na to, jak mi jde?“ Markéta udělala jeden ze svých strašlivých obličejů a řekla: „No, když ji musíš mít...“ Tak jsem ji smutně dala zase zpátky na věšák. V mé velikosti jediná. Neuplynulo čtrnáct dní a Markéta ji má na sobě. Vyvalila jsem oči. „Mně prostě sluší víc!“ Vrátila se pro ni, mrcha...

Související…

VELKÝ HOLKY: Odměna pro závodníky se slovy
Věra Kudynová

Nakupovat oblečení s mužem coby poradcem je jen pro určitý druh žen. Muži mají trochu jiné oko a na své ženě rádi vidí obal, který se často rozchází s většinovým vkusem. I když existují, pravda, i muži-poradci, kteří vyberou slušivější outfit než nositelka. Jiný příběh je, když spotřebitelku doprovází muž s kreditkou či nabitou peněženkou. To se potom nakupuje poněkud rozverněji a řekněme šířeji. Koneckonců, muž, kterému nedělá potěšení dělat ženě blaho, není žádný chlap! V této souvislosti si uvědomuju, že žádná žena, která sama vydělává, neudělá průvan na své ani na manželově kreditce tak velký, jako to dokáže „žena v domácnosti“. Ta tedy dělá onen průvan na manželově kreditce nebo i na své, na niž ovšem posílá peníze manžel.

Vzrušení objevitelky

Nakupování je pro některé ženy fantastické vzrušení a dobrodružné putování za skvělými kousky oblečení či čehokoliv, o čemž ona objevitelka neměla dosud tušení, že bez té určitě věci, navíc s bonusem slevy, nemůže být. Všechno to mi v hlavě u té rýže proběhlo asi během vteřiny. Nevím, kde změřit, jestli mé myšlenky nejsou rychlejší než světlo. Vzpomněla jsem si, jak mi bývalý manžel vyčítal koupi drahého pracího prášku, ale sám sobě  dopřával luxusní komponenty svého hobby.

Vidím tedy, že můj nový vztah budu muset uchopit pevně. Jestli mi miláček hodlá vyčítat drahou rejži za euro padesát čtvrt kila, tak tomu musím učinit ráznou přítrž. I když bleskově myslím, tak jsem se chvilku nedívala. Copak se to zčistajasna uvelebilo v našem nákupním vozíku? Víno! Mnoho vín!

Jiná komodita

Stáli jsme zrovna před nabídkovým regálem a mě přecházel zrak, jak drahé ten pacholek vybral. „Mně chceš vyčítat drahou rejži a vybíráš tak drahé víno!?“  Rozčílila jsem se.

„Má drahá, ale víno je přece zcela jiná komodita. Co se ušetří na rýži, může se probendit ve víně!“

A líbezně se na mě usmál. A tak mi myšlenky zase letěly kosmickou rychlostí. Padesát mých prohýřených centů za čtvrt kila kvalitnívůči jeho asi padesáti eurům za šest lahví vína? 

„Já tě budu šmajchlovat rýží, ty mě vínem,“ pronesla jsem hlasitě.

 A pevně jsem se rozhodla, že můj vklad do společné domácnosti bude končit u rýže, brambor a cibule!

„Ženu mám, víno máme a večer si pěkně zazpíváme!“ Objal mě v tom zahraničním hypermarketu tak, že jsem náhle přehodnotila svůj dosavadní úzkoprsý náhled na svět. Představila jsem si náš večerní mejdan, jak budeme tančit na stole, a musela jsem uznat, že chlap je skoro vždycky myslitel.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...