fbpx

Nebezpečný není jen syndrom vyhoření. Hrozí i to, že se začnete opájet sami sebou

Zveřejněno: 11. 3. 2018

Zatímco v některých obdobích pracovního života překypujeme produktivitou, jindy se nedokážeme hnout z místa. Generální ředitel společnosti Startup Expert, která se zaměřuje na koučink a vzdělávání začínajících podnikatelů, Bert Seither vysvětlil pro časopis Forbes tři nejčastější příčiny, kvůli nimž se naše kariéra nikam nehýbe.

V souvislosti se stagnací v kariéře či podnikání se nejčastěji mluví o syndromu vyhoření. Uškodit vám paradoxně může i jeho opak. Jedná se o stav, který podle Seithera přichází po velkém úspěchu. Člověk má někdy tendenci se jím natolik opájet, až na svůj vývoj doslova zapomene. Další brzdou našeho progresu může být i fakt, že se bojíme udělat chybu. Abychom nic nepokazili, neděláme proto raději nic.

Syndrom vyhoření? Chce to relax

Pracujete i šestnáct hodin denně. Vaše jídlo se skládá z pizzy a „číny“, kterou si necháváte dovážet, protože nemáte čas opouštět rozdělanou práci. V kanceláři pomalu i spíte... Pokud už na sobě nyní nepociťujete známky silného vyčerpání, stačí, když budete ještě nějakou dobu v tomto životním stylu pokračovat, a vyhoření se dostaví.

Nastavte si milníky, kterými podpoříte své ego, a při jejich plnění zažijete pocit řady malých vítězství.
Tím získáte sebedůvěru a budete schopni řešit větší a děsivější úkoly. Vytáhne vás to ze stagnace.

„Nejlepším způsobem, jakým porazíte vyhoření, je, že si dáte pauzu,“ říká Seither. „Snažit se to překonat nepřipadá v úvahu. Potřebujete vypnout, nebo se ve fázi stagnace zaseknete už definitivně. Vezměte si den, dva, tři volna. Ukliďte si, stáhněte si meditační aplikace, zacvičte si, zkrátka přesměrujte své myšlenky na něco jiného než na práci. Máte svolení dívat se celý den na seriál a spát až do desíti,“ dodává.

Opojeni úspěchem? Zpět do práce

Konečně jste získali místo, o které jste tolik stáli. Podařilo se vám ulovit extrémně důležitého klienta. Úspěch vaší firmy překonal veškerá očekávání. Máte být nač hrdí. Seither k tomu poznamenává, že oslavovat velký průlom několik dní je naprosto v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy vám úspěch stoupne do hlavy natolik, že začnete stagnovat.

„Jakmile se začnete cítit provinile kvůli práci, která se hromadí, dokončete oslavy a vraťte se k ní zpátky. Udělejte přesný opak toho, co byste měli, pokud trpíte syndromem vyhoření. Zkrátka začněte a překonejte prokrastinaci. Party skončila. Teď je čas na byznys,“ radí Seither.

Strach ze selhání? Napište si nejhorší scénář

Stojíte před velkou výzvou. Můžete skutečně rozjet své podnikání ve velkém, ale jediné, po čem toužíte, je zalézt doma pod peřinu. Podle Seithera jste v takovém případě paralyzováni strachem. Bojíte se, že výzvu neustojíte a všechny vaše sny se rozsypou jako domeček z karet.

Čtěte také:

Syndromu vyhoření zabrání work-life balance, říká Marie Skalská
Smrt z přepracování karóši: Problém Japonců známe i u nás
Proč je nuda smrtelně nebezpečná?

„Napište na papír, čeho se přesně bojíte. Zamyslete se nad nejhorším možným scénářem a svěřte ho papíru. Uvidíte, že to není tak hrozné, jak jste si mysleli,“ doporučuje Seither. „Dále si nastavte milníky, kterými podpoříte své ego, a při jejich plnění zažijete pocit řady malých vítězství. Tím získáte sebedůvěru a budete schopni řešit větší a děsivější úkoly. Vytáhne vás to ze stagnace.“

Stav stagnace zažije alespoň jednou v životě každý z nás. Není se přitom za co stydět. Berte to jenom jako další překážku, kterou musíte překonat při cestě k úspěchu.

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...