fbpx

Jsou všude kolem nás, jen o nich nevíme. Kanadský psycholog nabízí manuál, podle nějž je můžeme lehce odhalit

Zveřejněno: 20. 2. 2021

„Je pravděpodobné, že každý z nás je ve svém životě ovlivněn setkáním s jedním až dvěma psychopaty,“ říká psycholog Robert D. Hare, který se zabývá kriminologií. Podíl těchto lidí v populaci je asi 1 %, tudíž jeden člověk ze sta. A pozor, nejedná se jen o šílence a dosud nepotrestané vrahy. Právě naopak, jsou často nenápadní a mohou to být vaši přátelé, kolegové v práci, bývalí nebo současní partneři, dokonce i členové rodiny. Jak je tedy odhalit?

Na začátku 19. století zjistili psychologové a psychiatři podivnou věc. Uvědomili si, že někteří z jejich pacientů začali po určité době vykazovat znaky něčeho, co lékaři pojmenovali jako "morální šílenství". Zdálo se, že tito lidé nemají žádný smysl pro etiku či práva ostatních. A v té době byl také poprvé použit termín "psychopat", později "sociopat".

Psychopat bývá okouzlující

Jak se tyto dvě skupiny liší? Sociopat je typicky nevzdělaný podivín se sklony k emocionálním výkyvům, který má problém se zapojením do běžné společnosti. Proto často žije na jejím okraji. Oproti tomu psychopat je často velmi okouzlující a dobrý manipulátor, který tudíž nemá sebemenší problém získat si důvěru ostatních. Tito lidé jsou často velmi vzdělaní a najdete je ve vedoucích pozicích.

Psychopatovo kouzlo je speciálně přizpůsobeno jeho cíli. Někteří lidé silně reagují na lichocení a dary, zatímco na jiné působí propracovanější techniky.

„Každý psychopat, kterého jsem poznal, byl vysokoškolák,“ tvrdí psycholog Paul Babiak. A právě to je podle něj i důvod, proč jsou tak nebezpeční. Někdy je můžete znát měsíce či roky, aniž byste odhalili jejich pravou podstatu. Specialisté na psychopatii však už naštěstí shromáždili znaky, které jsou pro tyto jedince typické. Kdy je tedy dobré zbystřit?

Přetvářka a manipulace

„Analyzoval jsem přes 160 psychopatů, většina z nich nevypadala jako padouši. Chtějí s vámi manipulovat, takže jsou okouzlující, a většina z nich působí velmi sympaticky,“ upozorňuje kanadský forenzní psycholog a bývalý policista Matthew Logan.

Psychopatovo kouzlo je speciálně přizpůsobeno jeho cíli. Někteří lidé silně reagují na lichocení a dary, zatímco na jiné působí propracovanější techniky. Psychopat je zároveň skvělý psycholog, rychle dokáže odhadnout, co na koho platí, a každé své "oběti" dokáže dát pocit určité výjimečnosti.

Ať už si však vyberou kohokoli, jedno je jisté: nejsou autentičtí. Psychopati jsou chameleoni, kteří neustále mění svou osobnost podle individuálních potřeb. Lidé z jejich okolí je popisují naprosto odlišně, a dokonce mluví o jakémsi pocitu neupřímnosti, který mají z jejich chování.

Konflikty a provokace

Psychopati vědomě vyvolávají chaos a atmosféru nejistoty. Potom ustoupí do pozadí, hrají si na neviňátka a ještě vás nařknou, že přehnaně reagujete. Když na jejich provokace zareagujete, patrně vás budou povýšeným tónem informovat, že „o tom už se s vámi nehodlají bavit“.

Podle názoru těchto lidí je chyba vždy na vaší straně. Přestože lžou, podvádí, manipulují, kradou, vy jste tím problémem. Psychopati mají schopnost přesvědčit vás, že je s vámi něco špatně.

Lži bez hlubších motivů

Psychopati často lžou, a to i v případě, že je pravda lepší příběh. Jsou natolik zvyklí pozměňovat osobnosti a fakta, že se pro ně lhaní stává samozřejmostí. Jestliže se někdy o jejich nepravdách zmíníte, pravděpodobně vše otočí proti vám a řeknou, že jste paranoidní a vše zveličujete.

Mají také tendenci se neustále vymlouvat. Jestliže je zkritizujete, vždy se budou obhajovat a nakonec řeknou, že špatní jste vy. Nikdy neuznají svou chybu a neprojeví snahu změnit se. Proč taky, když jsou perfektní?

Neznají empatii a necítí vinu

Normální lidé se necítí dobře, když dělají "špatné" věci. To však pro psychopaty neplatí. Naopak, dokonce to vypadá, že si své nečestné chování užívají. Když vás přivedou do úzkých, mají pocit nadvlády. Psycholog Robert Hare, který je spolu s Palem Babiakem autorem knihy o psychopatech Hadi v oblecích (Snakes in Suits), k tomu říká: „Nemají svědomí. Jejich myšlenky nejsou propojeny s emocemi. Proto se na lidi dívají jako na předměty a nikdy nelitují svých činů.“

Jediný případ, kdy se vám psychopat omluví, je tehdy, když si chce zachovat tvář, nebo od vás ještě něco potřebuje. Nikdy necítí opravdovou lítost, i když se to může zdát. Jsou to totiž dobří hráči. „Psychopat se jen naučil řeč těla, která odpovídá reálným emocím u ostatních lidí. A svou roli hraje dobře,“ upozorňuje Hare.

Kdo je korporátní psychopat?

Psychopati se často vyskytují v nejvyšších úrovních korporátních organizací a jejich chování často způsobuje dominový efekt v celé organizaci. Časté je zastrašování, konflikty, stres, velká fluktuace zaměstnanců a jejich nepřítomnost v práci, snížení produktivity a podobně.

Mezi profese, kde je nejvyšší výskyt těchto narušených jedinců, patří například výkonní ředitelé, právníci, zaměstnanci médií, obchodní zástupci, chirurgové nebo policisté. 

Podle studie Nathana Brookse je jeden z pěti korporátních představitelů psychopat. To je přibližně stejné procento,
jako je vrahů mezi vězni. 

„Tito lidé vůbec nepřipomínají masové vrahy. Mají sice podobné povahové rysy, ale díky svému vzdělání a taktikám jsou schopni proniknout do velkých firem, kde jsou
úspěšní,“ říká Paul Babiak.

Žádné hluboké vztahy

Psychopati znehodnocují a nahrazují lidi kolem sebe mrknutím oka. Ačkoli jste možná zažili hluboké propojení, důvěru a nadšení, nakonec zjistíte, že psychopat může zahodit vztah s kýmkoli.

Poté, co jednou prohlásí, že jste lepší než všichni ti "blázniví" lidé kolem něj, druhý den už se k nim vrací zpět a o vás mluví jako o "těch bláznech". Psychopati neznají loajalitu, nejsou oddaní a nemilují. Za sebou nechávají dílo zkázy a oběti viní, že si za své problémy mohou samy.

Spouští pochybnosti

Když vám psychopat vstoupí do života, dříve či později pocítíte silný a stále se zvyšující pocit strachu a nedůvěry v sebe sama. Váš mozek bude mít problém rozlišit onu "dokonalou" lidskou bytost, kterou jste znali, od člověka s nevhodným chováním, které se stále častěji objevuje. Je to proto, že ona "dokonalá" bytost nikdy neexistovala. Byla to osoba vytvořená jen na oko. To je ta nejtěžší věc, kterou musí vaše mysl i srdce při setkání s psychopatem pochopit.

Ve své podstatě nezáleží na tom, zda člověka, který vám těžce znepříjemňuje život, můžete zařadit do škatulky "psychopat", "manipulátor" nebo třeba "narcis". Důležité je, že pokud přistoupíte na hru těchto jedinců, pouze si zkomplikujete život. Jestliže však chcete nebo jste nuceni s nimi nějakým způsobem vycházet, měli byste se řídit určitými pravidly. Ale o tom si řekneme až v příštím článku.

Související…

Psychopat ve vládě je jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí, říká Jan Hnízdil
Milada Kadeřábková

foto: Pexels, zdroj: Fraud Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...