fbpx

Zveřejněno: 25. 1. 2018

Jen ve Velké Británii domácnosti vyhodí ročně 2 miliony tun potravin, které nebyly včas zkonzumovány. Tomu má pomoci zabránit nové a přehlednější značení na obalech, jež má spotřebitelům usnadnit orientaci v tom, jak mají jídlo uchovávat a dokdy ho mohou konzumovat. V této oblasti nemá jasno ani mnoho českých zákazníků. Jak to tedy s uskladňováním potravin je a proč brambory ani rajčata do lednice nepatří?

Obaly surovin v britských supermarketech ponesou nové označení, jež doporučí spotřebitelům, jaké druhy potravin mají uchovávat v chladu. Nově zavedená ikonka modré ledničky má za úkol pomoci snížit množství potravinového odpadu až o 350 000 tun v celkové hodnotě 1 bilionu liber, a to do roku 2025.

Nové nařízení  pro obchodníky vydal vládní poradní orgán pro potraviny Wrap spolu s Food Standards Agency a oddělením životního prostředí, aby tak zastavil zbytečné plýtvání s jídlem. Třetina tohoto odpadu vzniká právě z důvodu, že nakupující špatně interpretují již existující označení.

Rajčata a avokádo? Ven z lednice

Jak tedy potraviny skladovat, aby co nejdéle vydržely? Pro mnoho z nás bude například překvapivou informací, že do lednice nepatří rajčata ani salátové okurky, protože nízká teplota neprospívá jejich konzistenci, a dřív či později tak získají nevábnou houbovitou strukturu. To samé platí o cibuli, která po delší době v lednici změkne. A ani brambory nejsou vhodným kandidátem na uchovávání v lednici, neboť ztrácejí svou chuť.

Kapitolou samo pro sebe je ovoce. Exotické plody, jako je například meloun, avokádo, ananas a další, jsou zvyklé na přímořské klima, klidně je tedy můžete nechat při pokojové teplotě. Naopak tuzemské ovoce a zelenina vydrží v ledničce nejdéle.

Co se pečiva týká, nejlepší je řídit se radami našich babiček, které chléb vždy balily do utěrky, aby mohl „dýchat“. A když k němu přidáte rozříznutý brambor nebo jablko, vydrží prý ještě déle. Další tipy najdete například na stránkách iniciativy Zachraň jídlo, která proti plýtvání potravinami bojuje už od roku 2013.

Jídlo v policích

Opravdu unikátní přístup k uchovávání potravin má korejská umělkyně Jihyun Ryou, která spolu s Davidem Artuffo vytvořila zajímavý projekt Save Food From The Fridge. Zde jsou potraviny ukládány do speciálních boxů na stěnách tak, aby co nejdéle vydržely a spotřebitel je měl pěkně přehledně na očích.

Podle doporučení Jihyun je například ideální symbióza jablek a brambor, protože jablka uvolňují speciální plyn, který zpomaluje proces klíčení. 

foto: Profimedia, zdroj: FoodStandardsAgency

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...