fbpx

V Americe libozvučným slovem označují milence, v Německu má daleko prozaičtější význam

Zveřejněno: 14. 8. 2018

Německá televizní stanice ARD v rámci tematického večera odvysílala znepokojující dokument "Ich gehöre ihm" (Patřím mu) a následně ještě film s názvem "Verliebt, verführt, verkauft" (Zamilované, svedené, prodané). Program byl věnován fenoménu loverboys. Kdo tihle chlapci vlastně jsou?

Související…

Sexualita a rozmnožování budou brzy oddělené, říká porodník
Kateřina Hájková

Pojmem loverboy v německé veřejnoprávní televizi v žádném případě nemyslí milého hocha, tedy milence. Jde o označení pro novodobého kuplíře či, chcete-li, pasáka. Takový loverboy jezdí luxusním vozem a balí mladé naivní dívky. Ty pak prodává jako prostitutky. Kladou-li odpor, neštítí se loverboy vydírání, drog, psychoteroru ani fyzického násilí. 

Často kontaktují mladičké, nezkušené, nejisté a nesebevědomé dívky

Muži, jimž se tak říká (velmi často cizinci), kontaktují na sociálních sítích i jinde mladičké, nezkušené, nejisté a nesebevědomé dívky. Jejich oběti pocházejí jak z rozvrácených, sociálně slabých rodin, tak i z horních společenských vrstev.

Láska na jedno použití

Loverboys lichotí a zpočátku předstírají lásku, ale jen na chvíli a účelově. Skutečným cílem je dívku zmanipulovat a co možná nejdříve ji předhodit lačným kunšaftům. Postup je asi následující: mladý muž si vyhlédne vhodnou oběť, pomocí lichotek, malých dárečků a výletů ji zlanaří a nakonec jí vyzná lásku.

Čím méně přátel a příbuzných dívka má, tím je nižší riziko potíží

Oběť je následně izolována před světem. Čím méně přátel a příbuzných dívka má, tím je nižší riziko potíží. Jakmile je oběť na loverboye totálně fixovaná a stane se na něm emočně závislou, požádá ji loverboy, aby mu svou lásku dokázala. Chce s ní přece sdílet svůj život, ona tedy pro vztah musí taky něco udělat.

shutterstock 344500472

Dívka je pak zavezena mezi prostitutky, kde se musí nabízet zákazníkům. Tady zůstane tak dlouho, dokud nevydělá tolik, kolik si pasák představuje. Zdráhá se? Odmítá? Pak přijdou jiné, brutální donucovací prostředky. Psychické vydírání, výhrůžky, drogy, rány, kopance...

Příběh princezny

Metody a praktiky těchto drsných hochů názorně popsal výše zmíněný film "Ich gehöre ihm". Hlavní hrdinkou je 15letá dívka Caro. Seznámí se s o čtyři roky starším snědým exotickým mladíkem Kemem. A brzy se do něj bezhlavě zamiluje.

Vyzařuje z něj síla i charisma, jezdí novým bílým mercedesem a Caře říká "princezno". Samozřejmě jí tvrdí, že ji miluje. Story filmu odpovídá skutečnému příběhu. V Německu, Velké Británii nebo Holandsku se rozvinul v obrovský kriminální byznys. Zbožím jsou děti, dívky, z nichž loverboyové dělají sexuální otrokyně. Jeden z loverboys v Kemově partě se chlubí novým objevem. Dívce je prý právě třináct. „Hravě zvládne dvacet kunšaftů denně,“ chlubí se Kemův kolega. 

V dokumentu s názvem "Verliebt, verführt, verkauft" líčí svůj příběh dívka jménem Nadja. Bylo jí tehdy šestnáct, připadala si neatraktivní a loverboy byl první, kdo jí lichotil a dal jí pocit, že je něco zvláštního. Šíleně se zamilovala a nový přítel ji poprosil o "laskavost". Prý má dluhy, vyhrožují mu a jediná možnost, jak peníze rychle vydělat, bude ta, když pro něj Nadja začne šlapat. Lži, vydírání a násilí ji pak přiměly jít kvůli němu na ulici.

Loverboye nelze usvědčit

Zmíněný dokument je zdrcující. Jen minimum případů skončí zatčením těchto obchodníků s lidmi, často i nezletilými. Jednak proto, že obětem někdy dlouho trvá, než prohlédnou, že se ocitly v síti kriminálníků. Dalším důvodem je strach z násilí a stud. Policie i soudy jsou prakticky bezmocné. Zatknout loverboye je možné pouze tehdy, lze-li mu dokázat, že dívka byla k prostituci donucena. Vypovídat u soudu si však skoro žádná netroufne.

Nejdříve navazovali kontakty s krajankami a slibovali práci v cizině. Pak je v pražských nočních podnicích nutili k prostituci

Tyhle špinavé obchody se však netýkají pouze západní Evropy. V roce 2016 zahájili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ SKPV) spolu s rumunskými kolegy vyšetřování sedmičlenného rumunského gangu. Tito muži pomocí metody "loverboy" navazovali kontakty s krajankami, dívkami z chudých rodin, a slibovali jim práci v cizině.

Poté je zavlekli do pražských nočních podniků, kde je nutili k prostituci, a skoro všechny peníze jim zabavovali. „Každý podezřelý měl pravidelně získávat finanční prostředky minimálně od dvou partnerek. Ty o sobě navzájem věděly, a dokonce měly soupeřit o přízeň svého rumunského partnera,“ píše se v policejní svodce k tomuto případu. Na základě zajištěných materiálů policisté zjistili, že se muži měli od roku 2015 obohatit o více než 87 tisíc euro, několik tisíc dolarů a více než jeden a půl milionu českých korun. Problém loverboys – novodobých kuplířů – je tedy i naším problémem.

foto: Shutterstock, zdroj: Frankfurter Allgemeine, ARD

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...