fbpx

Zapomeňte na chemické repelenty. Fungují bylinky, česnek, ale i cola

Zveřejněno: 17. 7. 2018

Hmyzí otravové patří k létu a my se s nimi snažíme vypořádat různými prostředky. Jde to ale i jinak než chemicky. Naši předkové znali přírodu mnohem lépe než my. Proto proti komárům a různému neodbytnému hmyzu používali různé bylinky nebo obyčejný česnek.

Související…

Aby byl hmyz bez šance: Vyhlašujeme válku komárům, ovádům, klíšťatům, mravencům i blechám!
Táňa Urbanová

Například komárům vadí éterické oleje hřebíčku, bazalky, anýzu nebo eukalyptu. Na pokožku můžeme použít vodu smíchanou s 5 až 10 kapkami přírodního oleje nebo ji nechat odpařovat na rozehřáté pánvi. Také vůně čerstvě uřezaných větviček bezu nebo rajčat tyto nevítané návštěvníky odpuzuje. Pokud spíte v létě u otevřeného okna a chcete se vyhnout štípancům, stačí rozříznout citron či limetku, napíchat do nich hřebíček a položit vedle postele.

Málokdo tuší, že účinnými repelenty jsou oblíbené muškáty. A podobně jsou na tom i afrikány.

Pokud se chystáte do lesa na borůvky nebo na podvečerní procházku k potoku, rozdrolte čerstvé listy střemchy nebo jeřabiny a potřete jimi odkryté části pokožky. Jestliže sedíte venku u ohně, přihoďte do něj větvičky jalovce. Během venkovní grilovačky umístěte do středu stolu talířek s nasekaným česnekem a vychutnejte si dobroty bez bzučivého vyrušování.

Vanilkový repelent

Vyrobit si můžete i přírodní postřik proti komárům. Vysypte jeden sáček vanilky do lahvičky s objemem 0,3 litru a zalijte do poloviny teplou vodou. Dobře promíchejte, protože vanilka se pomalu rozpouští. Po 15 minutách můžete nanášet na pokožku. Roztok lze skladovat 2 až 3 dny. Nebo smíchejte vanilkový prášek se slunečnicovým olejem či dětským krémem. Směs nanášejte na pokožku nebo části oděvu.

Málokdo tuší, že účinnými repelenty jsou oblíbené muškáty. Podobně jsou na tom i afrikány se svou charakteristickou vůní. Podobně poslouží i obyčejné bylinky, jako například levandule, meduňka, bazalka, šalvěj nebo máta.

Proti mšicím je osvědčený také tabákový nálev. Od nevítaných škůdců ale pomůže i obyčejný lógr.

Klasické recepty fungují i proti mšicím, které napadají některé rostliny. Proti nim pomůže například i coca-cola, která se smíchá s vodou a pak aplikuje na rostliny. Podobně funguje také mléko. Proti mšicím je osvědčený také tabákový nálev. Dvě lžičky zalijte vařicí vodou, nechte vychladnout a poté rozprašovačem aplikujte na postižené rostliny. Od nevítaných škůdců vám pomůže i obyčejný lógr, který jednoduše přisypte do květníku nebo na záhon ke stonkům.

foto: Shutterstock, zdroj: Ekokoza.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...