fbpx

Je konec, zavři oči, odcházím. Jak se rozejít s někým, koho stále milujete 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je to jedna z nejtěžších věcí, které si lze představit. Život nám ale klade těžké překážky, a když ne on, umíme si je pod nohy naskládat docela dobře sami. Co takhle rozchod z nejasných příčin, umíte?

Zveřejněno: 9. 1. 2024

Ukončení vztahu není skoro nikdy snadná záležitost. Celá situace je o to horší, pokud láska ještě ani zdaleka nevyprchala a člověk, se kterým se rozcházíte, má ve vašem srdci stále místo. Odkládáním nevyhnutelného ale celý proces pro oba zúčastněné jenom zhoršíte.

Jak poznat, že už není cesty zpět

I přesto, že neexistují žádné závažné důvody k rozchodu, bohužel není nikde psáno, že spolu dva naprosto slušní a solidní lidé nutně musí žít šťastně až do smrti. Jeden nemusí druhému lhát, podvádět ho nebo mu ubližovat, aby se časem ukázalo, že společné fungování není tou správnou cestou. Ačkoliv se to na první, druhý a třeba i třetí pohled vše zdálo být prakticky dokonalé.

Co na papíře vypadá jako dokonalý partner, může být v reálném životě prostě trochu něco jiného. Občas stačí zpozorovat několik malých pomyslných vykřičníků, abyste začali o vztahu pochybovat. Možná ne na té úplně vědomé úrovni, ale někde hluboko uvnitř cítíte, že je jen otázkou času, než narazíte na pomyslnou zeď, kterou už nebudete schopni společně překonat. V takových případech byste většinou měli dát na svůj instinkt, i když je to to poslední, čím se v tu chvíli chcete řídit.

Pokud jste spolu už delší dobu, určitě je na místě osobní setkání a upřímné vysvětlení. V případě, že spolu chodíte jen několik týdnů, schůdnějším řešením může být „pouhý“ telefonát.

V případě, že jste stoprocentně rozhodnutí svůj vztah ukončit, ačkoliv v něm stále přetrvávají silné city z obou stran, to nejlepší, co můžete udělat, je zvládnout to upřímně. S pochopením a s respektem k vašemu partnerovi.

Vžijte se do situace toho druhého

Věnujte dostatek času promyšlení způsobu celého rozchodu a zkuste se vžít do situace svého partnera. Předem si jasně stanovte kdy, kde a jak chcete tento nepříjemný krok udělat. Pokud jste spolu už delší dobu, určitě je na místě osobní setkání a upřímné vysvětlení. V případě, že spolu chodíte jen několik týdnů, schůdnějším řešením může být „pouhý“ telefonát. Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako zbabělé řešení, ve finále to může být mnohem prospěšnější a pomůže to zotavení obou zúčastněných stran. Pokud vy sami cítíte, že to je ta nejlepší cesta, určitě se nestyďte ji využít.

Obviňování nic nevyřeší

I když vaše motivace ukončit vztah může vznikat z pro vás dlouhodobě nepřijatelného chování a jednání partnera, obviňováním v tuto chvíli rozchod jenom zhoršíte. Co nejvíce se snažte používat slovíčko „já“ a celou situace vztáhnout spíše na sebe a na vaše vlastní pocity. Správnou formulací problémů, které ve vztahu vidíte, ztížíte jakékoliv jejich vyvracení druhou stranou. Držte se výroků typu „Cítil/a  jsem…“, „Nemohl/a jsem se smířit s…“ nebo „Potřebuji…“. Nikdo s vámi nemůže polemizovat nad tím, jaké jsou vaše pocity a jak jste celou situaci vnímali. To je jen a pouze na vás samotných.

Lež nikomu nepomůže

Možná si myslíte, že malou lží ohledně důvodu rozchodu můžete celou situaci tomu druhému usnadnit. To ale nemusí být úplně pravda. Pokud po vás partner chce vysvětlení, uveďte vaše důvody po pravdě, tak jak jsou. Není nutné být zcela konkrétní a zacházet do úplných detailů, ze kterých pak jen těžko vybruslíte, ale váš brzy ex si zaslouží znát pravé důvody.

Mnoho lidí se po bolestivém rozchodu krátkodobě uchýlí ke způsobu života, který jim je za normálních okolností cizí. To ale už není vaše zodpovědnost. 

Vyhněte se obecným větám typu „Není to tebou, je to mnou“, protože to není užitečné ani pro jednu stranu. Není možné se ze svých chyb poučit do dalších vztahů, pokud o nich nebudete vědět. To nejmenší, co pro partnera v tuto nepříjemnou chvíli můžete udělat, je být upřímní. Zvláště, pokud vám na něm stále záleží, a chcete, aby ve svých nadcházejících vztazích uspěl.

Neberte všechnu zodpovědnost na sebe

Vztahy začínají, vztahy končí. A lidé na to reagují všemi různými způsoby. Mnoho lidí se po bolestivém rozchodu krátkodobě uchýlí ke způsobu života, který jim je za normálních okolností cizí. To ale už není vaše zodpovědnost. I když se váš partner s rozchodem bude smiřovat jen těžko a vy například tušíte, že svůj smutek bude několik příštích týdnů utápět v alkoholu, musíte upřednostnit své vlastní zdraví a psychickou pohodu. Každý jsme zodpovědný sám za sebe a dělat z problému někoho jiného problémy svoje nikdy nevede k ničemu dobrému.

Dejte tomu čas

Vyrovnat se s rozchodem za jakýchkoliv okolností může být velice náročné. A vyrovnat se se ztrátou někoho, ke komu máte stále silné city, je ještě nesrovnatelně náročnější. Nemá cenu si nalhávat, že to nebude bolet a že to nebude nějaký čas trvat. Ale stejně jako u každého jiného ukončení vztahu je třeba si uvědomit, že váš život nekončí, a jednoho dne se probudíte s pocitem, že jste schopni jít dál, ačkoliv se to předtím zdálo zhola nemožné. Ne nadarmo se říká, že čas zahojí (skoro) všechny rány.

Všem projevům smutku a žalu dejte volný průběh a nesnažte se je potlačovat. Stejně vás to všechno jednou v budoucnu dožene, tak proč si to tedy raději neodbýt hned. Své emoce a pocity berte na vědomí, prožívejte je, ale nenechte se jimi zcela ovládnout. A není ostuda v takové životní fází vyhledat pomoc odborníka, který vám pomůže tímto nelehkým obdobím projít. Pokud se cítíte, že vy sami na to nestačíte, určitě se nebojte na někoho takového obrátit.

Jakmile budete venku z toho nejhoršího, můžete pomalu budovat svůj „nový život“. Začněte u sebe a u svých nejbližších přátel a rodiny. Vytvořte si nové zážitky, najděte si koníčky a záliby, které zaplní váš volný čas a udrží vaše myšlenky jinde, dokud to bude potřeba. Ani na chvíli nepochybujte o tom, že dřív nebo později se budete cítit zase jako dřív – odhodlaní žít naplno, a co víc, připraveni se znovu zamilovat.

Související…

Přátelské kopačky: Rozchod s kamarádem nemusí bolet. Experti radí, jak na to
Martina Ignasová

foto: Shutterstock , zdroj: Brides

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...