fbpx

Libido a sexuální výkon podpoří avokádo i bazalka. Španělským muškám je lepší se vyhnout 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Devět hodin v zaměstnání, tři děti, nakupování, domácí práce, neustálý stres… to našemu libidu skutečně nepřidá. Naštěstí existují přírodní látky, které povzbudí jak naši chuť na sex, tak náš výkon v posteli. Nechte se inspirovat.

Zveřejněno: 20. 8. 2023

Jedni z největších nepřátel sexu jsou stres, nízké sebevědomí, fyzická únava a mizerná fyzická kondice. Na pomoc spěchají afrodiziaka – látky, které zvyšují vaše libido, plodnost a sexuální výkon. Na ta nejlepší dává tipy londýnský nutricionista Adam Cunliffe v magazínu Goop.

Superpotraviny

U indického ženšenu (Ashwagandha) bylo dle magazínu Goop klinicky prokázáno, že zlepšuje kvantitu a kvalitu spermií. Zároveň redukuje stres, který může být hlavní příčinou všech problémů s plodností, potencí a erekcí. Indický ženšen je velice silný, proto ho doporučujeme brát jenom, když je toho zapotřebí.

Čínské houby mají v tradiční čínské medicíně své čestné místo jako léčiva a tonika (rostlinné látky, které regenerují a posilují organismus). Nejlépe prostudovaná je housenice čínská, která zvyšuje hladinu testosteronu, snižuje únavu, zlepšuje průtok krve, což nakopne ke hvězdám jak vaši výdrž, tak plodnost. Navíc přímo stimuluje centra sexu v mužském i ženském mozku.

Maka zlepšuje sexuální funkce jak u mužů, tak u žen a podporuje zdravou ovulaci. Obvykle se prodává jako prášek z usušeného kořene. Ovlivňuje psychologii samotného aktu, včetně schopnosti vytvářet si sexuální fantazie. 

Maka se pěstuje v Jižní Americe již více než 3 000 let. Zlepšuje sexuální funkce jak u mužů, tak u žen a podporuje zdravou ovulaci. Obvykle se prodává jako prášek z usušeného kořene. Vědci zjistili, že jakkoliv zvyšuje sexuální zápal a výkon, nemá žádný efekt na sexuální hormony. Zato ovlivňuje psychologii samotného aktu, včetně schopnosti vytvářet si sexuální fantazie. Prášek z maka je poměrně hořký a odporný, takže si ho radši rozmixujte ve smoothies nebo jiném jídle. Je natolik bezpečný, abyste ho mohli brát každý den.

Ženšen je další rostlina typická pro tradiční čínskou medicínu. Je prospěšná pro celkovou vitalitu a energii. Zvyšuje touhu a výkon u mužů i u žen, navíc zlepšuje reprodukční schopnosti. Můžete ho brát každý den, ale pozor, může vám zvyšovat krevní tlak.

Staří známí

Avokádo je plné vitamínu E, který podporuje plodnost u mužů i u žen.

Vysoký obsah omega-3 kyselinmandlích a jiných ořeších má dobrý vliv na vaše hormony, které pak produkují sexuální myšlenky. A od myšlenek je už jenom krok k činům.

Španělské mušky mohou mužům bolestivě podráždit močové cesty a na ženy mají jen minimální účinek. 

Čokoláda obsahuje chemické složky, díky nimž se cítíme dobře. Theobromin stimuluje centrální nervovou soustavu a zvedá nám náladu. V kombinaci s fenethylaminem v nás uvolňuje endorfiny a dopaminy.

Granátové jablko je už od antických dob považováno za „ovoce lásky“. Je lahodné, obsahuje vysoké množství antioxidantů, zvyšuje testosteron a pohlavní touhu u mužů i u žen.

Ústřice obsahují vysoké množství zinku, který zvyšuje produkci spermií, a esenciální aminokyseliny podporují sexuální funkce.

A konečně je tu i bazalka. Jak přesně funguje? Netušíme, i když někteří mají podezření, že na vině je její svěží smyslná vůně.

Čemu se radši vyhnout?

Jistě jste už slyšeli o španělských muškách. Možná jste ale nevěděli, že mají mnoho vedlejších účinků, mezi které patří například zvracení krve, krev v moči, bolestivé močení či potíže s polykáním. 

Související…

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o afrodiziakách, ale báli jste se zeptat
Vojtěch Žák

foto: Shutterstock, zdroj: Goop

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...