fbpx

Máte nervy ze svého kašpárka? Klid, ženy si malé penisy stejně nepamatují 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nemůžete si vzpomenout na jediný penis, se kterým jste se kdy setkali? Nejste sami

Zveřejněno: 24. 7. 2023

Když přemýšlíme o našich bývalých, dokážeme si vybavit ty nejdůležitější i ty méně podstatné detaily. Otravné zvyky, jizvy, záchvaty smíchu, nehty. Ale jednu věc si většinou nepamatujeme – penisy. Magazín Vice tento jev nazval „penisovou amnézií“ a odhodlal se přijít na to, proč k němu dochází a zda jde vědecky vysvětlit.

Penisovou amnézii nutno nezaměňovat s amnézií způsobenou penisem, aneb když je jeho péro tak dobré, že zapomenete, že on je chodící přehlídkou red flags. Penisová amnézie je, když si velmi dobře pamatujete na chlapa, kterému patřil, ale už ne na samotnou část těla. Vystihují ji slova jedné mladé ženy, která si přála zůstat v anonymitě, stejně jako ostatní v tomto článku: „Už si ani nepamatuji, kdo měl předkožku a kdo ne.“ Je však tento stav rozšířený? A pokud ano, existuje nějaký vědecký důvod, proč k penisové amnézii dochází?

Autorka článku na Vice Eloise Hendy provedla průzkum mezi svými přáteli. Konkrétně se ptala, zda by z řady penisů dokázali vybrat kousek, který patří jejich ex. Hlasitá odpověď zněla: jasně, že ne. Někteří ale romanticky dodali, že záleží na tom, o koho jde. 

„Myslím, že bych to nedokázala ani se svým současným přítelem,“ odpověděla Lily, která měla na mysli vztah s přítelem, trvající asi osm let. „Neříkám, že nejsou individuální, že si jich nevážím,“ ozval se někdo z romantičtější části skupiny. „Ale já bych je nepoznala.“

„Myslím, že to souvisí spíš s geografií než s čímkoli jiným,“ vtipkoval. „Ve většině scén jsme š**li, a když š**te, penis nevidíte.“

Zdá se, že penisová amnézie má jakousi zvláštní logiku. Nebudeme chodit kolem horké kaše: vulva je vulva. Každá z nich má samozřejmě své individuální zvláštnosti, ale zůstávají v podstatě stejné bez ohledu na situaci. To se samozřejmě netýká penisů, jejichž vizuální stránka se může dramaticky rychle změnit.

Prostě nejsou tolik vidět

Existuje také další technický důvod, proč si někteří lidé mohou mít problém vybavit, jak přesně penisy vypadají. Tento důvod nejstručněji vyjádřil herec James Spader. Během tiskové konference k filmu Davida Cronenberga Crash v Cannes v roce 1996 jeden z diváků poznamenal, že „jednou z konvenčních věcí“ na tomto nekonvenčním filmu je, že „ženy jsou více nahé než muži“. Zajímalo ho, zda je to „smluvní, nebo umělecká záležitost“, a zeptal se poroty, proč tam není žádná mužská nahota v plné kráse. V podstatě, proč žádná péra?

Kouřící James Spader se ležérně naklonil k mikrofonu se slovy: „Myslím, že to souvisí spíš s geografií než s čímkoli jiným,“ vtipkoval. „Ve většině scén jsme š**li, a když š**te, penis nevidíte.“ Je to tedy tím, že si penis nepamatujeme, protože ho prostě nevidíme?

Naštěstí někteří lidé provedli vědecky důkladnější průzkum této problematiky. Studie z roku 2015, která se zabývala preferencemi žen ohledně velikosti penisu, naznačuje, že za zapomínání může čas. „Lidé si obecně dokážou vybavit, zda byl penis popsán jako 'velký', 'střední' nebo 'malý', nebo nebyl popsán vůbec,“ naznačuje studie, ale zároveň uvádí, že zatímco „většina žen vybrala správný model (co do délky i obvodu) při vzpomínání ihned po akci“, po desetiminutovém zpoždění jej vybrala jen asi polovina.

Můžeme si konečně oddychnout?

Měli by se nejistí majitelé penisů cítit uklidněni skutečností, že si jejich sexuální partneři jen zřídkakdy jejich genitálie pamatují?

Je přece klišé, že se chlapci chlubí a zveličují velikost svých partií (a to natolik, že podle jedné nedávné studie nelze mužům věřit, že by si změřili vlastní penis, a to ani ve jménu vědy) a že se majitelé jakýchkoliv genitálií děsí toho, jak vypadají „tam dole“. Dochází k tomu v takové míře, že raději volí riskantní chirurgické zákroky, které slibují prodloužení, zpevnění a rozjasnění, než aby nechali vše přirozené.

Mohla by penisová amnézie pomoci lidem zbavit se starostí o své tělo a uvolnit se? 

Možná bychom neměli příliš předbíhat. Muže by mohlo zajímat, že zpráva o preferencích žen z roku 2015 zjistila, že značný počet žen nejenže po deseti minutách zapomněl, jak velké penisy jsou, ale po nějaké době „měly tendenci délku penisů mírně podceňovat“.

„Zkombinujte sexuální vzrušení, stres, úzkost, špatný spánek a alkohol a máte recept na výpadek paměti.“

„Pamatuji si jeden mikropenis,“ říká však Chloe. Jiná respondentka prohlásila, že jeden z jejích bývalých neměl žádné ochlupení, dle jejích slov byl „úplně bez chlupů, jako delfín“, a žertuje, že z toho má PTSD. Pokud se zdá, že by penisová amnézie mohla pomoci v pozitivním přístupu k tělu, tohle je trochu podpásovka. Dokonce to potenciálně naznačuje, že aby byl penis zapamatovatelný, musí být buď výjimečně dobrý, výjimečně špatný nebo výjimečně ošklivý. To však stále neřeší otázku, proč k tomuto zapeklitému jevu dochází.

Možná za to může stres

„Penisová amnézie může mít spoustu důvodů,“ říká sexuální a vztahová terapeutka Georgina Vassová. „Sexuální vzrušení dokáže potlačit výkonné funkce,“ což vede k zapomínání. Na druhou stranu také upozorňuje, že zvýšená hladina kortizolu, známého jako stresový hormon, také prokazatelně zhoršuje paměť.

„Pokud jste před nebo během sexuálního zážitku z něčeho vystresovaní,“ říká Vassová, „například se obáváte, jaké to bude, zda podáváte dobrý výkon, zda se vám dostane uspokojení, jak vypadáte, voníte nebo zníte, nebo všechno dohromady,“ pak je podle ní „možné zapomenout takové detaily, jako je vzhled genitálií vašeho partnera“. Dodává však, že v tomto případě byste stejně tak mohli zapomenout „na barvu jeho ponožek“.

Existují také některé jednodušší a zdravější důvody, proč lidé mohou penisovou amnézií trpět. „Alkohol může přispívat ke ztrátě paměti, stejně jako potíže se spánkem,“ naznačuje Vassová. „Zkombinujte sexuální vzrušení, stres, úzkost, špatný spánek a alkohol a máte recept na výpadek paměti.“

To všechno vypadá dost negativně, ale Vassová ujišťuje, že naděje existuje. Poukazuje na to, že potěšení ze sexuální aktivity je spojeno s „pozitivnějším vnímáním genitálií“. Spíše než špatnou věc tedy penisová amnézie dokazuje, že „nezáleží na velikosti, ale na tom, co s ním děláte“?

„Mám určité vzpomínky na předchozí penis,“ říká Emma. „Mám ale pocit, že si pamatuju spíš účinek penisů než jejich vzhled.“ Pokud vás děsí představa, že si váš poslední sexuální partner nepamatuje vaše části těla, nedělejte si starosti. Protože, jak naznačuje Abby, není to jen otázka genitálií: „Vždyť já si ani nepamatuju jeho chodidla.“

 

foto: Shutterstock , zdroj: Vice

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...