fbpx

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Jak nás empatie může dostat do stresu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Všeho moc škodí. Empatie není jen o emocích, jde o svého druhu stresovou reakci, při které zrcadlíme kromě pocitů i fyziologii druhého člověka

Zveřejněno: 4. 2. 2024

Negativní stavy jako je bolest, úzkost či hněv vyvolávají v lidském těle vysokou míru nepříjemného rozrušení. Pokud se opravdu vcítíme do někoho, kdo tyto stavy zažívá a je proto ve velkém stresu, ocitneme se záhy ve stresu také. A v takovém rozpoložení druhým lidem můžete pomáhat jen velice obtížně.

Všeho moc škodí

Pokud uvízneme ve vlastním stresovém stavu, naše schopnost někomu naslouchat se výrazně sníží, stejně jako celková schopnost danému člověku poskytnout pomoc a uklidnit ho. Z této nepříjemné situace ale existuje východisko. A tím je soucit.

Soucit je definován jako zájem o utrpení a nesnáze druhých, s motivací jim pomoci. Pokud srovnáme soucit s empatií, jedná se o zcela odlišný neurologický stav, kdy jsou aktivovány jiné části mozku. Z fyziologického hlediska se během empatizace aktivuje stresový systém, tedy koncept „boj-útěk-zamrznutí“. Během soucítění naopak zažíváme stav bezpečí a propojení s druhými. A pokud se jedinec zažívající nějakou bolest, ať už emocionální nebo fyzickou, dostane do blízkého kontaktu s vyrovnaným a klidným „pomocníkem“, pomalu se dostaví pocit klidu i jemu samému. Ale jak na to?

Identifikujte svá citlivá místa

Zjistěte, při jakých situacích se ve vás probouzí empatie. Je pravděpodobné, že empatii budete zažívat, když se někdo z vašich blízkých bude trápit. U řady lidí se ale empatie aktivuje i u jiných činností jako například čtení knih nebo sledování zpráv. Beletrie, která ve svém příběhu skrývá hodně bolesti v podobě nemocí, smrti či rozvodů, stejně tak jako hororová četba, může způsobit, že se dostanete do stresu a bude se vám špatně usínat. U čtení před spaním tedy buďte opatrní, po jaké knize sáhnete. Než náročná četba, možná bude lepší, když si pustíte nějaké video s roztomilými kočičkami.

Hledejte alternativy

Najděte si aktivity, při kterých se budete cítit dobře. Zábavu, která vás rozesměje, setkání s přáteli, která vás potěší.

Vybudujte si okolí, které bude klidné a bezpečné. Nejde jen o to, jakými lidmi se obklopíte, může se to týkat třeba i osvětlení, které používáte, hudby, kterou posloucháte, nebo množství rostlin, které se nachází ve vašem bytě nebo kanceláři.

Pokud musíte následující ráno vstávat a necítíte se na to, potlačte FOMO (strach, že o něco přijdeme) a odolejte pokušení přidat se na spontánní párty uprostřed týdne. Raději si doma pusťte k usínání nějakou komedii. Jestliže jste rádi v obraze a sledujete aktuální dění, vybírejte si zdroje, které informují o faktech a nepracují s negativními emocemi. Prostě a jednoduše, buďte ve svém vlastním zájmu vybíraví, vyplatí se vám to. Čím více budete omezovat spouštěče nepříjemných stavů, tím lépe budete moci pomoci ostatním kolem sebe ve chvíli, kdy vás budou potřebovat.

Budujte sebesoucit

Jako tomu je u řady dalších věcí, nejlepším řešením je začít u sebe. Vybudujte si okolí, které bude klidné a bezpečné. Nejde jen o to, jakými lidmi se obklopíte, může se to týkat třeba i osvětlení, které používáte, hudby, kterou posloucháte, nebo množství rostlin, které se nachází ve vašem bytě nebo kanceláři. Dopřejte si zdravé a chutné jídlo, dodržujte spánkový režim. Pokud hledáte způsoby, jak se zbavit stresu, určitě stojí za to zkusit některé meditační techniky. Když vnesete do svého světa tato malá zrnka klidu, budete se o něj moct posléze podělit i s ostatními.

Procvičujte soucit s ostatními

Ve chvíli, kdy za vámi přijde někdo, kdo prožívá bolest či utrpení, se zhluboka nadechněte a všechny své síly soustřeďte na naslouchání jeho problémům. Dejte jim najevo, že jste tu pro ně a že jste připraveni jim poskytnout podporu. Pokud zvládnete negativní emoce nepřebírat na sebe a udržet se tak mimo stresový stav, dáte druhým potřebný prostor prožít situaci v klidnějším stavu. A s velkou pravděpodobností se míra stresu velmi rychle sníží i u dané osoby, což je vlastně to, o co vám celou dobu jde.

Bez empatie by to nešlo

Empatie je samozřejmě jednou ze základních věcí, která dělá člověka člověkem a pomáhá navazovat pouta s dalšími lidmi. Jedinci jako narcisti nebo psychopati, kteří empatii postrádají, nadělají ve společnosti mnohem více škody než užitku. Je ale třeba najít určitý balanc, protože pokud budeme v empatii trávit až přespříliš času, poškodíme sami sebe.

Klíčem k úspěchu zůstává schopnost aktivně si vybírat, kdy chceme opravdu cítit to, co cítí druzí, a kdy v zájmu svém i druhého člověka vybereme cestu soucitu. Ten vám totiž umožní být starostlivý bez toho, abyste se sami vystavovali vysokému stresu, nebo v tom nejhorším případě vyhoření.

Související…

Vysoká citlivost empatů je dar. Musí se ale umět využít
Martina Ignasová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...