fbpx

Nevěra – jak ji zavčas odhalit? Toto jsou příznaky! 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Odhalte nevěru včas. Máte pocit, že vás partner podvádí, ale nevíte, jak to poznat? Přečtěte si, jaké jsou hlavní příznaky.

Zveřejněno: 28. 6. 2023

Na začátku vztahu jste se jeden druhého nemohli nabažit, teď se vám partner vyhýbá. Když chcete společně vyrazit do restaurace nebo na výlet, nikdy nemůže. V horším případě jste na límečku košile našla stopy po rtěnce nebo jste z košile ucítila cizí parfém. Sami sobě pokládáte otázku, co se to děje. Máte pocit, že vás partner nebo partnerka podvádí? Tady jsou známky, podle kterých zjistíte, kde je pravda.

Nevěra je součástí mnohých vztahů, mnohdy udeří jako blesk z čistého nebe. Zatímco dřív se často stalo, že se podváděný partner o nevěře dověděl až o mnoho let později a jen tak mimochodem, dneska je to jinak. Odhalit nevěru je totiž mnohem snazší, hůř se maskuje. Jaké jsou signály toho, že vás partner(ka) podvádí?

Znenadání pořád řeší, jak vypadá

Každý se chce líbit, to je jasná věc. Každý o sebe dbá, obléká si pěkné oblečení, ženy se líčí, muži i ženy řeší svoji postavu. Není na tom nic divného, když to ale z ničeho nic začne chodit do extrému, je na místě zbystřit. Že partner nikdy nechodil do posilovny? Sice se hezky oblékal a voněl, ale zas tak moc jako dnes to neřešil? Možná je na vině uvědomění, že nikdo nemládne, možná je zatím ale láska k někomu jinému.

Často tráví čas u telefonu a počítače, skrývá před vámi obrazovku

Bez telefonu a počítače se v dnešní době neobejde asi nikdo z nás, obojí se stalo naší součástí. Přesto se to snažíme držet v určitých mezích, nevadí nám, když partner koukne přes rameno, co děláme. Když ale před vámi něco skrývá, bez telefonu se nevypraví ani do koupelny, zabezpečí si ho heslem, na mobilu nebo počítači začne najednou trávit mnohem víc času, hlídá, kdy mu telefon zabrní nebo pípne, když se do něj dívá, otáčí se k vám zády.

Nevěra nemusí nutně znamenat konec vašeho vztahu. Práce na zlepšení vztahu pomůže nevěru vnímat jako příznak problému, který je možné napravit a který může vést k obnově partnerské intimity a spokojenosti.

Jasně, možná vám chystá nějaké překvapení, když to ale bude trvat příliš dlouho, pak je na místě zpozornět.

Je k vám pozornější než dřív

Květiny a jiné drobné dárky jste dřív dostávali jen k výjimečným příležitostem, najednou se s nimi doslova „roztrhl pytel“. Tu jde o čokoládu, tu o květinu, tu o knihu, šperk nebo něco jiného. Nejspíš vám to ze začátku lichotilo, najednou si už nejste jistí a kolem žaludku se usadil nepříjemný pocit. Nejde náhodou o dárky z lítosti a pocitu viny?

Častěji vybouchne

Hádky byste za celou dobu spočítali na prstech jedné ruky, najednou jsou skoro na denním pořádku. Věci, které se na vás partnerovi líbily, mu najednou vadí, nenechá si ujít příležitost, kdy může vybouchnout. Nahromadilo se toho v něm mnoho, potřebuje upustit páru a každou příležitost vybouchnout tak vítá.

Změnil se styl oblékání, hudební vkus apod.

Přesně víte, co partnerovi udělá radost, a pořídíte mu to. Jenže radost z CD oblíbeného interpreta nebo nového kousku do šatníku se nedostaví. Tričko si partner nevyzkouší a rovnou ho uloží hluboko do skříně, CD jen tak položí do poličky. Vy pociťujete zklamání, jak ale postupem času zjistíte, tento styl oblékání už nepreferuje a hudba?

woman pointing phone while reading messages infidel husband while having disagreement heated angry frustrated offended irritated accusing her man cheating

Poslouchá úplně jinou. Změn je čím dál tím víc, ani je nestíháte všechny registrovat.

Skoro spolu nemluvíte

Není to tak dlouho, co jste si dokázali dlouhé večery povídat a jít spát až nad ránem. Sdíleli jste spolu vše od radostí přes starosti a veškeré zážitky, scházeli jste se s přáteli toho druhého a rozuměli si. Dneska je všechno jinak, vaše povídání se omezí jen na pozdrav a víc nic.

Vyhýbá se vám

Když přijde domů, jde hned do své pracovny a tam dělá…co vlastně? Pořádně ani nevíte, času spolu trávíte čím dál tím méně. Vyhýbá se i společným chvilkám ve dvou, přesto vám možná kupuje luxusní spodní prádlo a podvazky. Nic z toho mu ale nemáte šanci předvést, a když už, tak poznáte, že se něco změnilo. Jen marně přemýšlíte, co.

Došlo ke změně zažitých rituálů

Do práce vaše drahá polovička odcházela pravidelně v určitou hodinu, zrovna tak se z ní vracela. Dnes odchází dřív a vrací se později, kolikrát i v noci. Zatímco dřív jste si spolu vyrazili do kina nebo jinam, dneska se vymlouvá, že na to nemá čas, že musí zůstávat déle v práci. Na výplatě to ale není znát, dokonce možná zjistíte, že se zvýšily partnerovi náklady. Když se ho na to zeptáte, odbyde vás, že vám do toho nic není, a nedokáže vám to vysvětlit.

Náš tip na závěr: Nevěra nemusí nutně znamenat konec vašeho vztahu. Na webu Hedepy.cz psychoterapeuti zdůrazňují, že při řešení nevěry je klíčové zaměřit se na oba partnery i samotný vztah. Nabízejí párovou psychoterapii jako bezpečný prostor, kde mohou partneři mluvit o svých potřebách, zraněních a emocích spojených se vztahem a hledat odpovědi na otázky, jako je důvod vzniku nevěry či jak se vztah v současnosti prožívá. Práce na zlepšení vztahu pomůže nevěru vnímat jako příznak problému, který je možné napravit a který může vést k obnově partnerské intimity a spokojenosti.

Související…

Podvádíte partnera? Zkuste nevěru se svým partnerem, radí rozvodový právník
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock , zdroj: Růžový slon

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...