fbpx

Američtí konzervativci: Chceme změnit pravidla rozvodu 2 fotografie
Steven Crowder chce po státu Texas, aby jeho ženě nařídil, že s ním musí zůstat. (zdroj: Profimedia)

V USA chtějí lidem znemožnit svobodně se rozvést.

Zveřejněno: 13. 6. 2023

Tiktokerka Kimberly Stover z Texasu natočila virální video, v němž varuje ostatní, aby nevstupovali do manželství. Kvůli konzervativní snaze státu o zrušení svobodného rozvodu by jim to mohlo zničit celý život.

Minulý rok měla republikánská strana a pro-life hnutí obrovský důvod k oslavě – vyhráli bitvu proti demokratům v jejich nekonečné kulturní válce a dosáhli zrušení federálního práva na potrat, které bylo platné padesát let. Asi všem bylo jasné, že u potratů se nezastaví a ze svojí agendy se toho budou snažit prosadit co nejvíc.

Ještě než euforie z vítězství nad woke zlem opadla, začali lobbovat za ostatní body své ideologie. Poslední rok mají i přes Bidenovo prezidentství nad demokraty převahu a stihli toho docela dost. Kromě toho, že zcenzurovali osnovy pro základní školy (aby se děti náhodou nenakazily LGBT+), lobbují republikáni za regulaci antikoncepce a chtějí vzít lidem možnost se svobodně rozvést. Časopis Rolling Stonee to shrnul tak, že republikáni vyhlásili válku proti ženám. Já myslím, že i proti mužům, ale 70 % lidí, kteří návrh na rozvod podávají, jsou ženy.

Rozvod bez viny

Americká pravice chce udržet manželství za každou cenu, nezdráhala by se člověka nutit žít s někým, kdo mu vadí nebo v horším případě ubližuje. Manželství by tak fungovalo trochu jako vězení.

V současné době vypadá rozvodová legislativa v USA podobně jako ve většině demokratických zemí: pokud chce jeden partner odejít proti vůli druhého, může s tím ten druhý maximálně nesouhlasit – nebo partnera začít psychicky vydírat.

Žadatel o rozvod nemusí svoje rozhodnutí před nikým obhajovat, nemusí žádat žádnou autoritu o povolení. Nikdo by ho neměl morálně soudit za to, že se s partnerem přestal snášet. Ani soud nebude zajímat, kdo z manželů porušil manželský slib. Nevěra, ale ani násilí jednoho z partnerů se nebude zohledňovat v rozdělení majetku ani ve svěření dětí do péče. 

Každý závažný důvod k rozvodu by musel být podepřen nezvratnými důkazy. Jak ale dokážete něco, co se děje za zavřenými dveřmi, když z toho nejsou dostatečné modřiny nebo jiné stopy?

Je to podobné nastavení, jako když lidé u českého rozvodu uvádějí jako důvod „nepřekonatelné rozdíly”. Takový rozvod se v USA nazývá „no fault divorce,” rozvod bez viny. Manželství je rozvedeno za všech okolností, i když jeden protestuje, jak může. Proces rozvodu probíhá podobně jako u nás, s hlavním důrazem na nejlepší zájem dětí. Neřeší se nevěra, jestli žena špatně vedla domácnost, ani jestli ji muž někdy dal pěstí. No-fault divorce je platný od roku 1969 a stal se nejčastějším způsobem rozpuštění manželství. Žádná taková pochybení by neměla mít dopad na rozdělení majetku manželů. Konzervativci ale tvrdí, že to vede k úpadku instituce manželství a že to dává ženám příliš velkou moc. Jak by si to tedy představovali?

Crowderova křižácká výprava

I američtí křesťané se mohou rozvádět, ale jen za velmi výjimečných podmínek. Před rokem 1969 se u rozvodového soudu muselo rozhodnout, kdo z manželů je padouch, kdo nese za rozpadlé manželství větší odpovědnost a hlavně čeho se dopustil – nemohla to být žádná prkotina, ale něco opravdu závažného, například nevěra nebo extrémní násilí. Návrhy konzervativců se vrací zpátky v čase – kvůli „prkotině” by vám rozvod nepovolili. A každý takový důvod k rozvodu by musel být podepřen nezvratnými důkazy, přičemž důkazní břemeno by pochopitelně padalo na toho, kdo by se chtěl rozvést. Jak ale dokážete něco, co se děje za zavřenými dveřmi, když z toho nejsou dostatečné modřiny nebo jiné stopy?

O škodlivosti no-fault divorce poslední měsíce šíří povědomí jeden uřvaný zástupce krajní pravice Steven Crowder (35), kanadsko-americký politický komentátor a youtuber. No-fault divorce bere osobně. Manželka mu dala kopačky a on se divil, jak tohle vůbec může být legální. V roce 2012 se Crowder oženil s Hillary Korzin, se kterou má dnes dvě děti. Hillary po devíti letech požádala o rozvod, důvodem byla jeho vzteklá povaha. Hillaryini blízcí vydali prohlášení, že před nimi Stevenovo psychické a emocionální násilí léta skrývala. Zveřejnili také video, na kterém je zachycený rozzuřený Crowder, křičící na Hillary, v té době v osmém měsíci těhotenství:  „I will f**k you up” (v překladu „vyj**u s tebou” nebo „zničím tě”).

crowder

Steven Crowder s manželkou ve svatební den. Idylka... (zdroj: Profimedia)


Crowder si na nevděčnou manželku postěžoval svým příznivcům: „Moje tehdejší manželka se rozhodla, že už nechce být vdaná, a ve státě Texas je to zcela dovoleno.” V Texasu  je podle Crowdera příliš liberální rodinná legislativa.

Aktuálně se na zrušení no-fault rozvodu pracuje nejvíc právě v tomto dlouhodobě republikánském státě a taky Nebrasce a Lousianě. Konzervativci čile podávají legislativní návrhy, jak znemožnit lidem rozvod bez udání vážného důvodu. Argumentují, že změna legislativy pomůže mužům, aby se cítili bezpečněji, upevní to rodinné vazby a lidé se budou snažit problémy řešit, ne od nich utíkat. 

Vrána k vráně

K agendě za zrušení no-fault divorce se přidali i aktivisté za mužská práva  (Men´s Rights Activists, MRA), kteří se názorově i členskou základnou s konzervativci z velké části překrývají. MRA jsou známí tím, ze prakticky popírají stav domácího násilí ve společnosti tak, jak ho dokazují statistiky. Jejich narativ je, že Family Court (Americký soud pro rodinné záležitosti), který rozvody řeší, považují za přebujelou, zkorumpovanou instituci, která je skrz na skrz prolezlá feministkami. Podle nich jsou muži z násilí v 90 % falešně obviňováni, přichází bezdůvodně o děti, o svůj majetek a ještě zaplatí manželce alimenty, aby si mohla doma válet šunky.

Crowderův kamarád, krajně pravicový politik Matt Walsh, tvrdí, že systém soudu je nespravedlivý a jednoznačně nastavený ve prospěch žen. Podle něj se ve společnosti velmi často odehrává příběh, že žena, která je hlavou rodiny a vydělává víc peněz, podvede manžela a podá žádost o rozvod. Dostane pak polovinu majetku muže a ex-manžel jí ještě k tomu všemu musí platit výživné a alimenty, přestože je mnohem chudší než ona.

Další kamarád Crowdera Tim Pool, si v jednom podcastu  liboval, jak po zrušení no-fault divorce si lidé budou dávat větší pozor, koho si berou. S tím by se shodl s tiktokerkou v úvodu článku – ta by doporučovala manželství nejradši v téhle nestabilní době vynechat úplně pro případ, že by vešel v platnost nějaký zpátečnický zákon.

Související…

DARVO: Účinná technika gaslightingu násilníků i politiků
Olivie Doleželová

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...