fbpx

DARVO: Účinná technika gaslightingu násilníků i politiků 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Když jsou obviněni, chovají se podle jedné společné šablony

Zveřejněno: 23. 1. 2024

DARVO je zkratka, která popisuje typickou reakci viníka na nařčení (ať už někoho podvedl, týral, znásilnil, nebo napadl Ukrajinu). Za zkratkou stojí slova Deny, Attack, Reverse Victim and Offender, v překladu to znamená „popřít, zaútočit a  převrátit role násilníka a oběti“. Je to oblíbená strategie, kterou používají jedinci snažící se manipulovat situací tak, že převrátí scénář –  sami se tváří nevinně a vinu svalují na své oběti. Pochopení DARVO je klíčové pro rozpoznání a vyřešení manipulativního chování. Termín vytvořila v roce 1997 profesorka psychologie Jennifer Freyd a povědomí  se o něm rozšířilo hlavně díky hnutí #MeToo.

Abychom vám tuto metodu přiblížili, použijeme případ Dominika Feriho, který byl před dvěma lety obviněn ze znásilnění a jednoho pokusu o něj. Momentálně s ním probíhá soud a hrozí mu dokonce až 10 let vězení. Odsouzen ještě nebyl, ale pro účely tohoto článku budeme předpokládat, že je vinen. Což je bohužel dost pravděpodobné.

Deny: „Nikdy jsem nikoho neznásilnil“

V první fázi obviněný nařčení veřejně (před celou společností, nebo jen mezi svými známými a rodinou) popírá, přestože existují důkazy, které ho usvědčují. Doufá, že jeho příznivci uvěří, že se jednalo o konspiraci, třeba že se ho woke liberálové snaží cancelovat. O tom, kdo ho obvinil, říká, že si to třeba špatně vyložil, selhává mu paměť anebo jednoduše lže. Jedná se o typický gaslighting, kdy obviněný popírá něčí prožitou realitu. Říká, že se něco nestalo (případně se to stalo, ale rozhodně to nebylo tak hrozné, jak říká druhá strana).

Všechna nařčení popřel i Feri – vyjádřil se, že žádného sexuálního násilí by se nikdy nedopustil, že sex s daným člověkem měl, ale byl naprosto konsenzuální. A do pití prý  taky nikomu nic nehodil. V dubnu před novináři zahlásil: „Nevnímám tyto ženy (ty, které ho obvinily) jako někoho, komu bylo ublíženo, nevnímám je jako oběti trestného činu. Nikdy jsem nikomu neublížil, nikdy jsem nikomu neublížil v sexuální oblasti.“

Attack: „Je promiskuitní, nepotřeboval jsem použít násilí!“

Po první fázi, kde všechno popřel, následuje druhá a manipulátor přechází do fáze útoku. Začne napadat oběť, může se uchýlit k taktikám, jako je kritika, která s případem nijak nesouvisí („Vždyť dělala striptérku a byla promiskuitní, proč bych ji znásilňoval?“), přehazuje vinu na ni („To ona týrala mě!“), napadá její charakter (vypustí do oběhu nepravdivé historky, které jí přisuzují ty nejhorší vlastnosti) nebo vymyslí úplně něco jiného, představivosti se meze nekladou. Útokem na oběť se manipulátor snaží odvést pozornost od vlastního jednání a vyvolat v oběti pocit zmatku a pochybností o sobě samé. 

Manipulátor může zdůrazňovat své vlastní utrpení nebo apelovat na soucit ostatních. Převrácením rolí manipuluje s příběhem a získává podporu veřejnosti, rodiny i okolí.

Když se u soudu řešilo, jestli by oběti Feriho mohly mít nějaký motiv ho falešně obvinit, Dominik Feri spekuloval, že lhaly kvůli finančnímu obohacení. „Vyslýchaný přítel jedné z žen uvedl, že má tato dívka problém sehnat si práci, slečna tady žádá náhradu ve výši milion dvě stě tisíc korun. Nechci spekulovat, může to být jeden z motivů.“ Dále spekuloval, že ženy touží po pozornosti médií nebo zájmu o jejich osoby a že jsou příliš vyzývavé na facebooku, takže by neměly mít se sexem problém.

 A jako bonus prozradil jméno svědkyně, což část společnosti vnímala jako zastrašující jednání, které mimochodem podle policie naplňuje skutkovou podstatu přestupku. Třeba Feri doufal, že si to pak s ní vyřídí jeho fanoušci a pomstí se jí.

Reverse Victim and Offender: „Zničila mi život!“

Posledním krokem DARVO je výměna rolí mezi obětí a pachatelem. Manipulátor se v dané situaci představuje jako skutečná oběť a tvrdí, že byl nespravedlivě obviněn nebo se stal terčem útoku. Může zdůrazňovat své vlastní utrpení nebo apelovat na soucit ostatních. Převrácením rolí viník manipuluje s příběhem a získává podporu veřejnosti nebo své rodiny a okolí, čímž dále odvádí pozornost od svého vlastního manipulativního chování.

On nic neudělal. Ve skutečnosti totiž bylo ublíženo jemu. Ublížila mu oběť a lynčují ho novináři. Ve veřejnosti pak může převládnout pocit, že viník je ve skutečnosti obětí, která čelí online urážkám. Při této příležitosti může taky nadhodit vlastní trauma jako výmluvu nebo taktiku na odvedení pozornosti. 

Chudinku ze sebe dělal i Feri: „Nedovedete si představit, jaká je tíha falešného obvinění. Vloni jsem se pokusil o sebevraždu,“ řekl na nedávném jednání u soudu.

Trump a Putin

DARVO funguje hlavně tehdy, když je případ veřejný. Pro lepší pochopení konceptu můžeme DARVO aplikovat také na jednání Trumpa a Putina.

Trump se často prezentoval jako nespravedlivě pronásledovaná oběť. Tvrdil, že je terčem spiknutí „deep state,“ nebo že čelí neúprosnému odporu politických oponentů, kteří se snaží podkopat jeho prezidentství. Toto vyprávění  rezonovalo u jeho příznivců a podporovalo jejich loajalitu. Trump se představil dokonce jako  mučedník: „Oni věděli, že na mě, mou rodinu a mé blízké hodí všechny možné lži. Věděli, že se nezastaví před ničím, aby mě zničili. Nikdy jsem netušil, že to bude tak odporné, že to bude tak zlé, že to bude tak kruté.“ Svou mučednickou představu zakončil vzkazem svým příznivcům: „Přesto všechny tyto rány a šípy za vás rád přijímám.“

V tom, jakým způsobem se brání, je Trump konzistentní. V květnu 2023 byl odsouzen za sexuální zneužití spisovatelky Jean-Caroll.  Nejdřív všechno popřel, pak zaútočil na Jean-Caroll, načež se prohlásil  za oběť liberálních médií a jejich honu na čarodějnice.

Putin je záporák par excellence, který pravděpodobně trpí narcistickou poruchou osobnosti. Celému světu nestoudně popíral, že vede útočnou válku – Ukrajinu nenapadli oni, je to pouze speciální vojenská operace, která má Rusko chránit před satanistickým Západem. Ruští představitelé se prezentují jako oběti a konflikt na Ukrajině vykreslují jako obranu před vpádem NATO. Ruská vláda tvrdí, že chrání práva a zájmy ruskojazyčných menšin na Ukrajině. Tím, že se staví do role obětí, se snaží získat sympatie a ospravedlnit své jednání, zatímco Ukrajinu staví do role agresora.

DARVO manipulátorům umožňuje udržet si kontrolu nad celkovým narativem, přičemž skutečná oběť se často cítí zmatená, izolovaná a znehodnocená.

Popíráním, napadáním obviněných a převracením rolí oběti a pachatele se ruská vláda snaží kontrolovat narativ a vyhnout se odpovědnosti za své činy. Rozpoznání a pochopení těchto taktik je zásadní pro objasnění složitosti konfliktu a prosazování odpovědnosti za porušování lidských práv.

Jsme bezbranní?

DARVO může být velmi účinnou manipulační taktikou, protože využívá běžných psychologických předsudků a společenských norem. Lidé mají obecně tendenci důvěřovat a sympatizovat s jedinci, kteří se zdají být nevinní nebo tvrdí, že se stali obětí. DARVO manipulátorům umožňuje využívat těchto předsudků a udržovat si kontrolu nad celkovým narativem, přičemž skutečná oběť se často cítí zmatená, izolovaná a znehodnocená. Jak se dá DARVO bránit?

  1. Vzděláním: Ve vědění je síla. Pro život je velmi užitečné, když budete DARVO a dalším manipulačním technikám rozumět. Pochopením toho, jak fungují, se proti nim dokážete lépe bránit.
  2. Důvěřujte svým instinktům: Pokud vám něco nesedí nebo pokud se přistihnete, že pochybujete o své vlastní realitě, dejte prostor tomu, jak se cítíte. Manipulátoři se snaží, abyste o sobě pochybovali.
  3. Vyhledejte podporu: Obraťte se na důvěryhodné přátele, rodinné příslušníky nebo odborníky, kteří vám mohou poskytnout objektivní pohled.
  4. Dokumentujte události: Zaznamenávejte si veškeré incidenty, pište si deník, uchovávejte screenshoty sms a nahrávejte hovory. Tato dokumentace vám pomůže udržet si přehled a v případě potřeby poslouží jako důkaz.
  5. Stanovte si s manipulátorem jasné hranice a buďte připraveni je prosazovat: Pozor, abyste nebyli jako ta žába, která se uvaří v ohřívající se vodě.
  6. V případě potřeby vyhledejte odbornou pomoc: Pokud zjistíte, že se z manipulativního vztahu nedokážete vymanit, nebo pokud manipulace výrazně ovlivnila vaše duševní zdraví, vyhledejte pomoc odborníka na násilné vztahy, terapeuta nebo právníka.

Související…

Proč jsou muži slabší pohlaví? Za vším hledejte chromozomy
Ivan Verner








foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...