fbpx

Hořící placenta, bičování a víno z prasečích varlat. I tak se dříve léčila neplodnost 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Před pár stovkami až tisíci lety však lidé nemohli spoléhat na vědu, ale na poměrně kreativní metody léčby neplodnosti

Zveřejněno: 28. 5. 2023

Když tolik očekávané miminko stále nepřichází, zamíří současné nedočkavé páry do centra asistované reprodukce. Dříve tomu bylo jinak. Mrkněte se s námi na deset starobylých nejšílenějších „zaručených triků“, jak otěhotnět:

1. Lektvar z mateřského mléka

Autorem tohoto receptu ze 4. století před naším letopočtem je samotný Hippokrates, na svou dobu velmi pokrokový lékař. Jeho sbírka lékařských spisů je dodnes považována za základ moderní medicíny. Ale co si budeme, i mistr lékař se občas utne.

V tomto případě Hippokrates popsal návod na poměrně zvláštní přípravek: smícháním mateřského mléka ženy, která porodila chlapce, a rostlinného másla prý vznikne zázračný elixír. Pokud ho vypije neplodná žena, která se předtím důsledně postí a následně se pozvrací, je to prý garance brzkého otěhotnění. Můžeme jen odhadovat počty žen, kterým se po dlouhém půstu z tohoto lektvaru skutečně udělalo nevolno, ale doma to radši nezkoušejte.

2. Magnetický tampón

U Hippokrata a mateřského mléka ještě chvíli zůstaneme. Které ženě nezabral předcházející lektvar, mohla zkusit jeho další metodu.

Tentokrát měla, chudák, rozmělnit olovo a magnetickou horninu na prášek, svázat do hadříku a ten namočit do mateřského mléka. Poté si tento svazek zasunula do pochvy. Také vám uniká hlavní myšlenka? Pochva měla tyto složky nasáknout a zadržet mužovo sperma doslova jako magnet.

  

3. Mimina v horkých pramenech

Tomuto prastarému etruskému receptu se na rozdíl od předešlých nedá upřít aspoň to, že nemohl nijak poškodit zdraví. Kreativní je ale rozhodně také!

V Toskánsku archeologové vykopali malé sošky novorozenců z etruského období, které byly vhozeny do termálních pramenů. V této civilizaci horké prameny symbolizovaly uzdravení. Obětiny potom zastupovaly jakoukoli nemoc, s níž lidé bojovali. Etruskové věřili, že vhozením malých sošek nemluvňat do horkého pramene zvýší své šance na otěhotnění.

4. Kněz s bičem

Jedna z nejbolestivějších metod pochází ze starého Říma. Během říjnového svátku boha Marse se kromě bujarých oslav dostalo i na léčbu neplodnosti. Při tomto rituálu běhali po ulicích kněží s biči spletenými z kozích kůží a švihali s nimi ženy, potýkající se s neplodností, po břiše. Jak logické!

Následující rituál by vám doporučili Batakové z Indonésie. Dnes už své metody modernizovali, v minulosti byl jejich recept na neplodnost jasný: stačilo si opatřit placentu a pupeční šňůru ženy po porodu a spálit je před svým domem.

5. Modli se a sbírej sedmikrásky

Za jedním z „modernějších“ způsobů léčby neplodnosti je podepsaný Angličan Gilbertus Anglicus, který ve 13. století popsal tehdejší lékařské postupy.

Gilbert „léčil“ neplodnost prostřednictvím zaříkání, a dokonce uměl partnerům zařídit i požadované pohlaví potomka. Muž měl v určitou hodinu odříkávat modlitby a lisovat šťávu ze sedmikrásek. Dalším krokem bylo sepsání magických slov na svitek. Tento amulet měl mít muž u sebe při intimním styku a výsledkem bylo jak jinak než zaručené těhotenství partnerky. Podle jedné z verzí magické formule se narodila buď dívka, nebo chlapec.

6. Krvavý rituál

Není žádným tajemstvím, že staří Aztékové prosluli jako ehm, poměrně přímočará kultura, která se s ničím moc nepárala. Lidské oběti a stahování z kůže byly oblíbeným řešením řady problémů, včetně neplodnosti.

Při rituálu uctívání bohyně plodnosti Xochiquetzal vybrali Aztékové nevinnou pannu a za manžela jí přidělili válečníka. Přesně rok po této sladké „svatbě“ ve velkém stylu byla dívka obětována. Ve svatyni její zohavené mrtvé tělo nosil kněží, zatímco kolem něj tančily kněžky s poraněnými krvácejícími jazyky.

7. Víno s kočičí trávou

Ale zpátky do středověké Evropy. V Anglii se tradoval jednoduchý recept, jak se brzy dočkat vytouženého dítěte. Neplodná žena musela vyrazit do polí a natrhat šantu kočičí, bylinku známou svými účinky také jako „kočičí marihuana“. Šantu potom svařila s vínem a popíjela nalačno po dobu tří dnů. Doufejme, že budoucím matkám tento lahodný nápoj neupíjely toulavé kočky!

Během říjnového svátku boha Marse se kromě bujarých oslav dostalo i na léčbu neplodnosti. Při tomto rituálu běhali po ulicích kněží s biči spletenými z kozích kůží a švihali s nimi ženy, potýkající se s neplodností, po břiše. Jak logické!

8. Víno s prasečími varlaty

Pokud byste sklence vína se šantou řekli ne, celkem by nás zajímal váš výraz na další vinný elixír. Víno je lék, platilo ve středověku obecně. Někteří lékaři do něj ale v zájmu oplodnění přimíchávali jiné než bylinkové přísady.

Jeden z receptů radil ženám získat varlata z prasete, vysušit je a rozemlít na prášek. Ten se potom smíchal s vínem a popíjel opět tři dny na lačno. Na tomto receptu je zajímavé, že chybí upřesnění o tom, kdo z neplodné dvojice má tento mocný lék užívat. A tak si na něm možná pochutnávali oba nebozí partneři…

9. Doutnající placenta před domem

Následující rituál by vám doporučili Batakové z Indonésie. Dnes už své metody modernizovali, v minulosti byl jejich recept na neplodnost jasný: stačilo si opatřit placentu a pupeční šňůru ženy po porodu a spálit je před svým domem.

Opět vám nemůžeme prozradit přesná čísla úspěšnosti této kontroverzní metody. Je ale jisté, že se Batakové dokázali úspěšně rozmnožit, protože dnes jejich komunita čítá zhruba 3 miliony obyvatel.

10. Přípitek se sklenkou moči. Tak na to těhotenství!

Antičtí lékaři dokázali svým pacientkám hon za otěhotněním opravdu znepříjemnit. Plinius starší byl římský učenec, který žil v letech 23 až 79 našeho letopočtu. Jedním z jeho oblíbených témat byla medicína a zejména plodnost. V jednom ze svých textů popsal, že jednoduchým lékem na neplodnost je pití moči eunucha.

Pitím moči byl ale Plinius vůbec tak trochu posedlý. Ženám totiž nadšeně doporučoval také pití koňské, býčí a kančí moči. Všechny údajně prudce zlepšují sexuální vzrušení a výkonnost. Děkujeme, asi si necháme zajít chuť!

Související…

Neplodnost je ve společnosti stále tabu. Chceme to změnit, říkají Indiánky
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Listverse.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...