fbpx

Platonická láska: Tajný recept na naplňující vztahy, který změní váš život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Platonická láska nás spojuje s lidmi na hluboké a emocionální úrovni, aniž by zahrnovala sexuální touhu či romantickou náklonnost. V dnešním uspěchaném a povrchním světě nám právě takový vztah může pomoci nalézt vyváženost a klid.

Zveřejněno: 29. 4. 2023

Platonická láska, která dostala své jméno podle starověkého řeckého filozofa Platóna, spočívá v duchovním a emocionálním propojení mezi lidmi, kteří se navzájem podporují, respektují a sdílejí své zážitky a hodnoty. Platonická láska je osvobozující, protože nám umožňuje vidět druhého člověka ve světle čistého, důvěryhodného a hlubokého přátelství.

Platonické vztahy mohou mít různé podoby a mohou se objevit mezi přáteli, sourozenci, kolegy, nebo dokonce sousedy. Jejich síla tkví v tom, že nám přinášejí pocit sounáležitosti a porozumění v každodenním životě. Když si uvědomíme, jakou hodnotu nám platonická láska přináší, začneme si jí vážit a pečovat o ni jako o důležitou součást našeho života.

V mnoha ohledech může být platonická láska lepší než láska milostná, protože nabízí hlubší a stabilnější základ pro vztah, který tak může přetrvat čas a životní zkoušky. Platonické vztahy se zaměřují na emocionální a duchovní spojení, které nám umožňuje být k sobě navzájem upřímní a otevření bez obav z odmítnutí či zklamání způsobeného sexuálními očekáváními.

Jak poznat platonickou lásku?

Existuje několik základních znaků, které vám pomohou poznat, že jste takový krásný platonický vztah našli.

  • Hluboká důvěra: Platonická láska zahrnuje pevné pouto, které je založeno na důvěře a otevřenosti. Můžete si bez obav říct cokoli, aniž byste se museli bát odsouzení či zklamání.
  • Upřímnost a respekt: V platonickém vztahu jsou obě strany upřímné a otevřené, respektují své odlišnosti a podporují se navzájem v osobním růstu a rozvoji.
  • Emocionální podpora: Platonická láska zahrnuje schopnost být tu jeden pro druhého v dobrých i zlých časech, poskytovat emocionální oporu a naslouchat bez posuzování či kritiky.
  • Společné hodnoty a zájmy: Platonický vztah často spojuje lidi se společnými hodnotami a zájmy, což umožňuje sdílet zkušenosti a vytvářet silné pouto.
  • Absence romantických nebo sexuálních pocitů: Hlavním rysem platonické lásky je absence romantických nebo sexuálních pocitů. Místo toho je základem vztahu důvěra, upřímnost a emocionální blízkost.

Platonická láska je osvobozující, protože nám umožňuje vidět druhého člověka ve světle čistého, důvěryhodného a hlubokého přátelství.

Proč je lepší než sex?

V mnoha ohledech může být platonická láska lepší než láska milostná, protože nabízí hlubší a stabilnější základ pro vztah, který tak může přetrvat čas a životní zkoušky. Platonické vztahy se zaměřují na emocionální a duchovní spojení, které nám umožňuje být k sobě navzájem upřímní a otevření bez obav z odmítnutí či zklamání způsobeného sexuálními očekáváními. V takových vztazích nacházíme klid a stabilitu, která nám poskytuje prostor pro osobní růst a sebepoznání. Oproti tomu vztahy založené na sexu mohou podléhat kolísání emocí a být ohroženy vnějšími faktory, jako je fyzická přitažlivost nebo sexuální touha.

Navíc platonická láska vnáší do vztahů větší flexibilitu, protože se nemusíme soustředit na tradiční role a očekávání, která jsou s romantickými či sexuálními vztahy často spojená. To nám dává svobodu být sami sebou a prozkoumat různé aspekty našeho života a osobnosti, což může vést k osobnímu růstu a sebepoznání. 

Pokud jste našli někoho, kdo splňuje výše uvedená kritéria, pak vězte, že je to dar, jenž vám může otevřít dveře k novým zážitkům, poznání a dobrodružstvím, která budou obohacovat nejen vás ale i ostatní. Učte se rozpoznávat a oceňovat tuto vzácnou formu lásky ve svém životě a sdílejte ji s druhými. Vaše životní cesta bude díky tomu bohatší, plná sounáležitosti a pocitu naplnění.

Související…

Chcete lásku na celý život? Přestaňte sledovat pohádky
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...