fbpx

Vědci si posvítili na to, co se objeví, když spláchnete 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

To, že něco nevidíte, neznamená, že to neexistuje. Tak třeba takový záchod. Spláchnete a už vás nezajímá, co se za vašimi zády děje. A přitom to, co z nezavřeného záchodu vyletí… snad raději ani nechcete vědět

Zveřejněno: 26. 12. 2022

Některé výzkumy nejsou zrovna krásné. Některé jsou naopak dosti bizarní. Možná k nim patří i tenhle, ale přesto je užitečný. Vědci z univerzity v Colorado Boulder ukázali, co se objeví, když někdo spláchne a nezaklopí předtím prkénko.

Vědci postavili záchod a na ten namířili dva lasery. Jeden svítil stálým světlem a zobrazoval částečky, které vyletí vzhůru. Druhý laser pak velmi rychle blikal, díky čemuž se ukázalo, jakým směrem a jak rychle se aerosol šíří.

Výsledky byly šokující. U nezavřeného prkénka vylétly mikrokapičky rychlostí 2 m/s do výšky až 1,5 metru nad toaletu. Této hladiny přitom dosáhly do osmi sekund. Zatímco větší částice měly tendenci usadit se prakticky okamžitě, menší aerosolové částice se pohybovaly vzduchem i několik minut. Navíc se ukázalo, že aerosol má tendenci vířit směrem ke zdi (nebo chcete-li zádům toalety) a zde se ve velkém množství přichytávat, nebo se od ní ve víru odrazit a rozptýlit se po celé místnosti. 

Proč to všechno?

To, co nám vědci ukázali, nebyl vlastně ani výzkum. Spíš se jednalo o ukázku toho, co lidé už docela dávno věděli, jen to nikdy na vlastní oči neviděli. Takovými věcmi se ostatně chtěl jen málokterý vědec opravdu zabývat. Ovšem COVID to vše změnil. Je důležité vědět, co se kolem nás děje, a to nejen v čekárnách u lékaře nebo ve veřejné dopravě. Patogeny se mohou šířit třeba i na záchodě. Jen bylo třeba zdůraznit, jak moc je tato pravděpodobnost vysoká. 

Výsledek studie je dosti nechutný. Ale také velmi hodnotný. Seznámily se s ním už mnohé jiné univerzity a teď na jeho základě připravují vlastní výzkumy. Ty se týkají například šíření patogenů v ovzduší, hydrodynamiky toalet, vývoje desinfekčních prostředků nebo také vzduchotechniky.

Související…

Globální oteplování by mohlo probudit pro lidstvo neznámé viry. Jak moc jsme v ohrožení?
Radek Chlup

foto: Shutterstock, zdroj: University of Colorado / Boulder, Youtube

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...