fbpx

Sociální síť pro ty, kteří nesnáší sociální sítě. BeReal ale není úplně bez chyby 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Na BeReal neukazujeme jen ty nejlepší momenty, ale i to, co třeba děláte v úterý ve 12:42. Ukazujeme všednost, obyčejnost a vše bez filtru. I nudné fotky ale mohou být pro někoho lukrativním byznysem

Zveřejněno: 10. 12. 2022

Dospělí lidé si mohou na Instagramu, Twitteru a Snapchatu zveřejňovat, co chtějí a kdy chtějí. Přirozeně sdílíme to nejlepší ze sebe – večírky, pláže, koktejly. Ty méně hezké momenty – práci v kanclu, přeplněný autobus, kocovinu, ty už tolik ne. Ale co kdybychom si nemohli vybrat, kdy a co zveřejníme? Co kdyby nás sociální média zaskočila a požádala nás o náhodné sdílení našeho života?

Přesně na této myšlence je postavená francouzská aplikace BeReal. Na rozdíl od Instagramu umožňuje BeReal uživatelům publikovat fotky pouze jednou denně, pokaždé v jinou denní dobu a jen na omezený čas. Oznámení „Time to be real!“ přijde všem uživatelům na telefon ve stejnou dobu v závislosti na časovém pásmu.

Jakmile obdržíte oznámení, máte možnost vyfotit a sdílet to, co zrovna děláte nebo vidíte před sebou. Zároveň se vám zapne i přední kamera, takže se ukáže, jak se při tom tváříte. Příspěvky přátel můžete komentovat nebo na ně reagovat pomocí „RealMojis“ (emotikon s vlastní fotkou), ale neexistují zde žádné lajky. Pokud zveřejníte příspěvek pozdě, abyste se mohli podělit o svou luxusní večeři nebo skvělý make-up, aplikace vás potrestá tím, že vaši fotografii označí poznámkou, o kolik později jste příspěvek zveřejnili. BeReal také odrazuje od stalkingu. Dokud nezveřejníte svůj vlastní příspěvek, nemůžete vidět BeReal nikoho jiného.

Popularita strmě roste

Tento nápad může znít poněkud zvláštně, nejsme totiž zvyklí sdílet všednější nebo trapnější okamžiky. Přesto je BeReal mezi mladými lidmi nesmírně populární. A nejen mezi mladými. BeReal využívá ve své prezidentské kampani například i kandidátka Danuše Nerudová, která zde zveřejňuje svoje pečení či momenty s rodinou.

Zakladatel Alexis Barreyat spustil BeReal v roce 2020, když předtím pracoval jako producent videí ve společnosti GoPro. Při práci trávil hodně času s influencery, což ho přivedlo k zamyšlení se nad lesklou slupkou sociálních médií. Jeho Instagram byl neustále plný reklam, influencerů a dokonalého života. Uvědomil si, že život tak dokonalý není, a chtěl uživatelům ukázat alternativu.

Snaha o autentičnost služby BeReal našla odezvu u mladých uživatelů nejprve ve Francii, kde byla vyvinuta. Podle Barreyatova příspěvku na LinkedIn se loni v březnu stala jednou z deseti nejpoužívanějších aplikací pro sociální média ve Francii. Tohoto cíle dosáhla „bez vynaložení jediného dolaru na marketing a akvizici“, tvrdí Barreyat. BeReal začal exponenciálně růst na jaře 2021, zejména mezi francouzskými vysokoškolskými studenty.

Život je tam venku

Elisabeth Schusterová, která dělá firmě BeReal PR, tvrdí, že „BeReal je jediná sociální síť, která lidi nedeprimuje“. Nebo to alespoň říkají uživatelé aplikace. „Takové recenze nás ujišťují, že jsme na správné cestě,“ řekla.

Student Phan je superfanouškem appky BeReal. Pro server Protokol přiznal, že v minulosti koketoval s různými sociálními sítěmi, které následně opustil, například Bopdrop, aplikaci pro každodenní sdílení hudby. „Po pár měsících to nějak opadlo,“ řekl Phan. „Začalo nás to s přáteli trochu nudit. Ale na začátku se mi ta aplikace opravdu líbila.“

BeReal mu však připadá jiný. Oznámení „Time to Be Real“ ho občas povzbudí, aby vůbec vstal z postele. „Vstanu, vyběhnu z domu a řeknu si: Je hezký den, lidi, pojďme ven!“ říká. „A pak skutečně nakonec začnu svůj den.“ Přesně o to BeReal podle Schusterové usiluje, bude však zajímavé sledovat, zda na tom zakladatelé postupem času také nebudou chtít začít pořádně vydělávat.

„Jedním z našich základních přesvědčení je, že lidé by měli na svém telefonu trávit co nejméně času včetně BeReal,“ dušuje se Schusterová. „Skutečný svět je tam venku a ne online.“

Další uživatelé aplikace BeReal pro server Protokol uvedli, že v aplikaci zůstanou, dokud tam budou jejich přátelé. „Budu ji používat, dokud to bude trend,“ řekla například Tulsi Patelová, devatenáctiletá studentka univerzity Penn State. „Nebudu dál postovat, když už tam neuvidím své přátele. O to přece jde.“

Na BeReal chybí moderování obsahu. Firma se vyhýbá veškeré odpovědnosti za obsah zveřejněný v aplikaci tím, že se označuje za „hostingovou společnost“. Nenávistné projevy, záběry sexuálního zneužívání dětí a další znepokojivý obsah se tedy mohou snadno šířit bez jakékoli moderace.

Obsah BeReal bude působit opravdově pouze tehdy, pokud se uživatelé budou cítit dobře se svým publikem. „Je to příjemný způsob, jak se informovat o svých přátelích a zjistit, co dělají,“ řekla další studentka Juliana Cafarellaová. „Když vidím, jak se někdo celý týden fotí z postele, můžu se ho zeptat, zda je v pořádku, zda něco nepotřebuje.“

Cafarellaová je přesvědčená, že zveřejněním příspěvku na BeReal přímo uprostřed pohřebního obřadu své tety by překročila hranici. Ale nebrání se tomu, aby její přátelé zveřejnili BeReal na jejím vlastním pohřbu.

„Kdyby to byl můj smuteční obřad a někdo by řekl: 'Panebože, je čas na BeReal,' a všichni moji přátelé by přišli a vyfotili své slzy a fotku rakve, tak by to bylo opravdu uctění mého odkazu,“ řekla. „To by bylo naprosto v pořádku.“

Nebezpečí existuje

Nebezpečí však může nastat ve chvíli, kdy aplikace zachytí i informace, které by raději nikdo vidět neměl. Vedoucí bezpečnostního oddělení Avastu Jeff Williams objevil závažné potenciální problémy se soukromím, o kterých napsal na firemní blog. Jednou z nich je fakt, že BeReal má právo dělat si s fotografiemi cokoliv, co chce, a to po dobu třiceti (!) let.

To znamená například použití v reklamních kampaních, na propagačních materiálech, ve videích, kompilacích – doslova kdekoli si BeReal zamane. Pro mladé lidi, kteří si zvykli bezmyšlenkovitě sdílet trapné či kompromitující události, to může znamenat velmi vysoké riziko.

Na snímcích  vyfocených přední i zadní kamerou je také velmi snadné omylem zachytit citlivé informace, jako jsou identifikační údaje, osobní informace, nebo dokonce důvěrné informace.

Na BeReal také chybí moderování obsahu. Dle Williamse se zdá, že se firma vyhýbá veškeré odpovědnosti za obsah zveřejněný v aplikaci tím, že se označuje za „hostingovou společnost“. To znamená, že pouze poskytuje platformu, kterou mohou ostatní používat. Nenávistné projevy, záběry sexuálního zneužívání dětí a další znepokojivý obsah se mohou v aplikaci snadno šířit bez jakékoli moderace.

Aplikace dle Williamse také umožňuje soubory cookies třetích stran. Stejně jako Facebook, Instagram a další podobné aplikace používá i BeReal soubory cookies třetích stran. To znamená, že aktivitu uživatelů mohou sledovat inzerenti a následně jim zobrazovat personalizované reklamy.

Závěr je jasný. Třebaže je aplikace extrémně populární pro svoji „opravdovost“, je nutné zůstat obezřetný a nepropadat zdání, že je bez chyby. Žádný trend netrvá věčně a také popularita BeReal jednoho dne jistojistě uvadne. Fotky, které tam nahrajete, tam ale zůstanou mnohem mnohem déle.

Související…

Britská studie: Sociální sítě deprimují dívky v 11 až 13 letech. Chlapce později
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Protocol

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...