fbpx

Je advent. Nezanedbávejte péči o ty, kteří si to zaslouží nejvíc – o sebe samotné!

Zveřejněno: 8. 12. 2022

Pamatujete se, co zazní při bezpečnostní instruktáži před každým letem? Pokud poklesne tlak v kabině a z přihrádek nad vámi vypadnou kyslíkové masky, první ji nasaďte sobě – až poté svému dítěti. Zdánlivě krutý pokyn má ovšem velmi racionální vysvětlení: pokud sami nebudete v pohodě, těžko pomůžete někomu, kdo spoléhá na vaši vyrovnanost a podporu. Naopak pokud budou vaše potřeby plně saturovány, budete schopni dostát image milujících partnerů, rodičů či dětí. A to platí jak v letadle, tak při adventu. Většina lidí překročí v životě zásadní Rubikon, když se přestane v duchu ptát, co letos asi najdou pod stromečkem. Nová otázka zní: Co mám dát pod stromeček svým dětem, rodičům, svému partnerovi či partnerce? Tato zásadní změna narativu v sobě skrývá jedno nebezpečí: začínáme klást ostatní před sebe. A to není správné.

Vy sami jste až na prvním místě

Moment, moment… už teď slyším, jak se čertíte. Vaše děti jsou vám nade vše, udělali byste pro ně první poslední, jenže přiznejte si, co bude vašim dětem platná vaše láska a péče, když vy sami budete lapat po dechu? Takže si prosím na rovinu přiznejme, pokud chceme být o svátcích za idoly, postarejme se letos nejdříve sami o sebe. První dárek kupte sami sobě podle hesla: když chceš jít nakupovat jídlo do supermarketu, nikdy tak nečiň hladový. A níže vám přináším pár tipů – ano, dal jsem si dárky hned tři.

Jak všichni víme, základní dělení dárků je na tvrdé a měkké. Tvrdé jsou přístroje a předměty, měkké je oblečení. Zatímco v dětství byly měkké dárky přirozeně považovány za méněcenné, v dospělosti se tento rozdíl zcela pragmaticky stírá. Můj první dárek tedy zcela logicky patří do skupiny tvrdých dárků – pořídil jsem si odšťavňovač ovoce. Je to totálně nepraktická záležitost, zabere vám to v kuchyni spoustu místa, získat litr šťávy trvá půl hodiny, čištění odšťavňovače může být docela v pohodě, pokud si koupíte šroubový a ne odstředivý, a výsledek do sebe vhodíte za pár minut. Výhoda je ta, že si můžete namlouvat, že žijete zdravě – já takhle před mnoha lety shodil za 10 dní asi 7 kilo, abych je za týden zase nabral zpátky. Ale machrovat se s tím dá pořád (viz link) a upřímně řečeno, krátkodobé uspokojení je v tomto případě daleko důležitější než dlouhodobý benefit.

juicer shutterstock 1130146139 small

zdroj: Shutterstock


Druhý dárek, který jsem si pořídil, byl samozřejmě měkký. Neexistuje lepší indikátor dospělosti než rok, kdy vám měkké dárky začnou připadat hrozně cool. A jelikož ponožky se z mého repertoáru obdržených dárků vytratily už dávno a mně to začalo chybět, pořídil jsem si rovnou 20 kusů. Ta radost, když mi došla z kurýrní služby zpráva, že už jsou na cestě! Srovnatelná snad jen s posvátnou úctou, se kterou jsem je zabalil do vánočního balicího papíru a dal tam, kam vánoční dárky odjakživa patří – do skříně dozadu za komínek poskládaných triček a ručníků.

Něco pro radost

Třetí dárek je čistě pro radost. Na to nikdy nezapomínejte – je potřeba učinit zadost naprosto nepraktickým tužbám, protože kdy jindy si máte verifikovat, že ještě nejste úplně staří, než právě o Vánocích? Můj fancy dárek je vlastně dva v jednom: pořídil jsem si deskovou hru Cthulhu: Death May Die, jejíž součástí je padesáticentimetrová soška pověstné temné entity. Sice jsem trošku váhal, zmíněná soška se totiž prodává jako extra rozšíření za 180 dolarů, ale jak trefně poznamenal jeden přispívající na Kickstarteru: za Cthulhu velikosti novorozeněte je to vlastně zadarmo. A druhá polovina je vlastně párový dárek, tj. ten, který pořizujete sobě i svým significant others: pořídil jsem následující Cthulhu trička.

cthulhu no lives matter

zdroj: Redbubble (se svolením)


Prosím vás, neberte si z mých dárků příklad. Jsou uzpůsobeny přesně na mě a je docela možné, že vás osobně uráží, nudí nebo z nejrůznějších důvodů iritují. Můj vzkaz je jediný: lidé jsou různí a stejně různé jsou i jejich koníčky,  ale pokud budete mít dobrou náladu, vaši blízcí to poznají a budou vás mít daleko raději, i když jim dáte třeba jen něco z Levných knih, než kdybyste jim snesli modré z nebe a tvářili se přitom jako úřednice na poště pět minut před zavíračkou.

Užívejte Adventu!

Související…

Pod stromeček kopačky? Vánoce jsou pro mnoho vztahů prubířským kamenem
Tereza Hermochová

 

foto: Shutterstock, Redbubble (se svolením), zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...