fbpx

Vytřídění digitálního odpadu vám přinese spoustu benefitů. S naším průvodcem to zvládnete levou zadní

Zveřejněno: 29. 10. 2022

Digitální přístroje jsou středobodem vesmíru většiny z nás. Proto je důležité umět je používat tak, aby nám pomáhaly, nikoli škodily. Nejlepší způsob, jak toho docílit, je převzít nad nimi opět kontrolu a udělat si pořádek nejen v těchto zařízeních, ale i sami v sobě.

Digitální nepořádek se nijak neliší od nepořádku fyzického. Nicméně vzhledem k tomu, že data nezabírají žádné reálné místo, může se snadno stát, že na ně při úklidu zapomeneme. Když ale vytřídíte ty stovky starých fotografií, na které už jste se roky nedívali, promažete mailovou schránku a přestanete sledovat účty lidí, které vás nijak neobohacují, uvidíte, že váš život bude mnohem jednodušší. A to nejen ten digitální. V tomto článku vám přinášíme konkrétní tipy, jak na to.

1. Aplikace

Při úklidu digitálního světa se nejdřív můžete zaměřit na aplikace. Vymažte ty, které nepoužíváte, včetně těch předinstalovaných. Je to snadný způsob, jak si udělat prostor na ploše i v paměti telefonu a také jak rychleji najít vše, co používáte.

Dále se podívejte na aplikace, které mají podobné funkce. Pak odstraňte všechny, které podle vás fungují duplicitně. Nakonec přezkoumejte všechny předplacené aplikace. Rozmyslete si, zda vám přináší opravdu hodnotu, kterou za ně platíte. Pokud ne, zvažte, zda není na čase předplatné zrušit.

2. Fotografie, videa, stahování a hlasové záznamy

Fotografie představují cenné vzpomínky. Ty, které si chcete ponechat, rozdělte do složek. Jakmile budete mít obrázků ve složce příliš, přesuňte ji na externí disk. Zároveň odstraňte všechny duplikáty a fotky, které nejsou příliš zajímavé.

Fotky můžete třídit podobně jako oblečení. U každé se zaměřte na to, zda ve vás vzbuzuje příjemné pocity jako například radost či údiv. Pokud ano, ponechte si ji.

shutterstock 1685909200 1

Data jsou nehmotná, proto často na jejich úklid zapomínáme. (zdroj: Shutterstock)


U hlasových záznamů a stahování opět vymažte vše nepotřebné. Také zkontrolujte v nastavení telefonu, zda se do něj hlasové poznámky či podcasty nestahují automaticky.

3. E-mailová schránka

Při mazání e-mailů buďte nemilosrdní. Smažte všechny přečtené nepotřebné maily a odhlaste se z newsletterů, které vám nic nepřinášejí. Podobně si počínejte i v záložce odeslaných a rozepsaných mailů. Pokud máte podobně jako já více než tisíc starých mailů, může vám tento proces zabrat i několik dní.

4. Plocha a složky

Pracovní plocha je tváří vašeho počítače. Projděte si postupně ikony, soubory a aplikace na ploše a vyberte, které si chcete ponechat. Při vyklízení berte v úvahu jak dostupnost, tak důležitost. Dávejte také pozor na duplikáty nebo dokumenty s prázdnými stránkami. Po úklidu nezapomeňte vysypat svůj digitální koš.

5. Internetové prohlížeče

Chvíli věnujte i svému internetovému prohlížeči, zejména záložkám. Promažte ty, které už nepoužíváte.

6. Sociální média

Sociální média jsou technologie, které běží na autopilota, pokud jim to dovolíte. Zjistěte, jak často je používáte, jak se u toho cítíte a zda vám přinášejí nějakou přidanou hodnotu. A jak sociální média uklidit? Začněte u lidí a účtů, které sledujete a s nimiž se přátelíte. Zeptejte se sami sebe: Znám tyto lidi? Rezonuje se mnou jejich obsah? Co mi jejich příspěvky přináší? Na základě odpovědi se rozhodněte, zda není čas je přestat sledovat. Díky tomu budete na své zdi či feedu vídat jen opravdu hodnotné věci.

shutterstock 405214933 1

Věnovat čas digitálnímu úklidu se vyplatí. (zdroj: Shutterstock)


Dalším krokem je nastavení aplikací a oznámení. Pokud na instagramu trávíte příliš mnoho času, nebo vás rozptylují zprávy od přátel, zvažte zrušení oznámení, nastavte si upozornění, že na sociální síti trávíte příliš mnoho času, nebo aplikaci alespoň na určitý čas z telefonu vymažte. Pokud k ní budete mít přístup jen z notebooku, tak se pravděpodobnost, že na ní strávíte příliš mnoho času, sníží.

Proč se úklid vyplatí?

Stále si nejste jistí, proč byste měli vyhnout rukávy a pustit se do díla, a potřebujete motivaci? Zde je 6 výhod, které vám digitální úklid přinese.

1. Zrychlí vaše zařízení

Pokud máte v mobilu či laptopu uloženo velké množství dat, zpomaluje se. Když všechny nepotřebné programy a aplikace vymažete, uvidíte, že to pomůže.

 2. Navýší vaši produktivitu

Když si uděláte pořádek ve svém zařízení, rychleji najdete program, e-mail či soubor, se kterým chcete právě pracovat. Ušetříte tak vzácný čas, který byste jinak dost možná strávili hledáním. Navíc i fakt, že vaše zařízení bude rychlejší, vám s vaší produktivitou pomůže.

3. Zlepší vaše soustředění a koncentraci

Hromada ikon na pozadí pracovní plochy, oznámení z telefonu, rozptylující aplikace, nemožnost najít to, co právě hledáte – to vše nás připravuje o schopnost se soustředit. Je to koneckonců podobné jako ve fyzickém světě. Čím více nepořádku, tím náročnější je koncentrace. Naopak čisté a přehledné zařízení vám umožní jednoduše se zaměřit na jeden jediný úkol.

4. Sníží stres a frustraci

Nepořádek, ať už fyzický, nebo digitální, ovlivňuje i váš klid. Každá neuspořádaná oblast vyvolává frustraci, protože víte, že máte problém se v ní orientovat. A to souvisí s už výše zmiňovanými body 1 a 2: Rychlé zařízení vás nebude přivádět k šílenství a uspořádané prostředí vám usnadní hledání, takže se budete méně rozčilovat a stresovat.

5. Pomáhá vám budovat sebedůvěru

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Ne tak docela. Digitální úklid je pro většinu z nás velmi otravný. Pokud jej tedy zdárně dokončíte, budete mít ze sebe dobrý pocit. To vám také dodá sebedůvěru pustit se do dalších výzev. 

6. Může vám ušetřit peníze

Vaše současné zařízení je možná stále dost dobré, jen trochu přetížené. Když ho vyčistíte od zbytečné zátěže, dost možná bude fungovat lépe a vy nebudete mít potřebu hned kupovat další. Díky digitálnímu úklidu také dost možná odhalíte aplikace a další služby, za které zbytečně platíte.

Související…

Digitální detox - 10 rad, jak se odpojit ze sítě
Luboš Heger

foto: Shutterstock, zdroj: Goop

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...