fbpx

Pět věcí, které narcisovi určitě neříkejte. Nikdy. 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Mluvit s někým, z koho máte pocit, že musí být nejméně prezidentem zeměkoule, vesmíru a přilehlého okolí, je jako chodit po minovém poli: nikdy nevíte, „odkud to přijde“, a každé slovo, které pronesete, může odstartovat přinejmenším hádku. V horším případě pak také třeba touhu umlčet vás sprchou ´logických a relevantních´ argumentů, pro jejichž použití existuje pouze jediné kritérium: jak moc vás zasáhnou na místě, kde to bolí

Zveřejněno: 27. 9. 2022

Není to vámi. Opravdu. Narcisové „neumí příliš regulovat emoce a špatně zvládají frustraci,“ vysvětluje klinická psycholožka Ramani Durvasula. „Často ovládají lidi prostřednictvím záchvatů vzteku, jejichž intenzita je přímo úměrná jejich délce,“ říká.

Pokud se problematické komunikaci s narcisem nemůžete vyhnout a záleží vám na zachování alespoň zbytků vlastní duševní kondice, tyto věty narcisovi nikdy neříkejte:

„Já bych to udělal jinak.“

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly – i když to použijete jako úvod ke konstruktivní kritice, narcis uslyší jen to, že vy něco dokážete udělat lépe, „a to ohrožuje jeho pocit sebeúcty dvojnásob,“ říká Durvasula. „Cokoli, co zavání kritikou a zároveň vyzdvihuje někoho jiného, je pro ně nepřijatelné a vyvolává v nich potřebu se pomstít.“

Méně třaskavá fráze, která vám pomůže vyjádřit svůj názor, je: „A co myslíš, mohlo by fungovat tohle?“ (a nabídnout svou verzi). Při troše štěstí by vaše řešení narcis mohl začít prezentovat jako svůj nápad. Příznivější variantu nečekejte. Jestli k řešení dospějete, uvidíte sami. Ale určitě se vyhnete spršce jedovatých slin, kterou si vysloužíte tím, že poukážete na narcisovu 'nedokonalost'.

„Zapomínáš na to, že...“

Narcisům nedělá přímá konfrontace dobře. A protože jsou to v jádru tyrani, „v komunikaci často sahají ke špinavějším zbraním než většina z nás,“ varuje Durvasula. Máte dvě možnosti. Můžete se přizpůsobit narcisovi a začít útočit na slabá místa, nebo sypat sůl do otevřených ran, což vás ovšem ve finále pouze nesmírně vyčerpá a donutí sahat do rezerv.

I kdybyste si šli dát pár kol v ringu s Mikem Tysonem, váš energetický výdej by se s mentálním boxem po nařčení narcise ze lži nedal srovnávat.

Nedělejte to, a to ani tehdy, když máte za to, že vás narcis už nemůže ničím překvapit. Může. Vždycky. Zkuste místo toho třeba frázi „Je to o úhlu pohledu na věc“. Alespoň tehdy, pokud už jste si v daný den užili adrenalinu dost.

„Co je to s tebou?“

Ruku na srdce: tahle věta zažene do (mírné) defenzivy každého. Chcete-li se pokusit zjistit, co se v mysli narcisty odehrává, „volte slova, která odrážejí porozumění a touhu pochopit, jak mu pomoci,“ říká Durvasula. Nebo nejlépe taková, která narcise utvrdí v pocitu, že jeho blaho je vám nadevše. Například: „Dal by sis vanu a masáž? Nebo jedno chlazené?“ Roztaje mnohem pravděpodobněji, než když pronesete cokoliv, co by mohl považovat za osobní útok. A vy se po pár letech praxe stanete mistrem zenu.

„Ale ty nikdy…“

„Ale ty s tím přece nemáš žádnou zkušenost,“ nebo „Tys tam nikdy nebyl,“ a podobně. Ačkoli se vám zdá nehorázné, jak samozřejmě se narcis konkrétními, leč smyšlenými znalostmi či zkušenostmi chvástá, odolejte nutkání na to upozornit. Zvlášť, jste-li ve společnosti dalších osob.

„Pokud má narcista pocit, že je jeho 'značka' na veřejnosti pošpiněna, rozzuří se,“ vysvětluje Durvasula. Můžete narcisovy (nedobrovolné) posluchače upozornit na 'nedostatky v jeho příbězích' v soukromí, dobře ale zvažte, jestli se nechystáte osvítit některého z narcisových obdivovatelů.

„To není pravda“

Spáchali jste nejhorší hřích, který se rovná otevřenému vyhlášení války: obvinili jste narcise ze lži. Pokud má jaderné zbraně v pohotovosti, použije je proti vám. „Protože narcisté jsou neustále ve střehu před čímkoli, co by mohlo ohrozit jejich pracně budovaný obraz dokonalosti,“ vysvětluje psychoterapeut Joseph Burgo. „Není důležité, jestli důkazy, které podporují váš postoj, předložíte citlivým způsobem. Narcista to bude brát jako plnohodnotný osobní útok. A pokud budete v jeho obhajobě pokračovat, bude odvetné útoky stupňovat ve snaze vás zničit,“ říká Burgo.

Jednoduše, otevřeně narcistu nařknout, že lže, by jedenáct z deseti psychoterapeutů doporučilo pouze v případě, že máte jisté místo v programu ochrany svědků Interpolu nebo plamenomet v ruce. V opačném případě zkuste třeba…odejít. Vážně. I kdybyste si šli dát pár kol v ringu s Mikem Tysonem, váš energetický výdej by se s mentálním boxem po nařčení narcise ze lži nedal srovnávat.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Health

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...