fbpx

Vztah není vězení, volají zastánci nemonogamních vztahů. Facebook je prý omezuje 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Skupina uživatelů, podporujících polyamorii a další formy „etické nemonogamie “, tvrdí, že možnosti nastavení osobního stavu na Facebooku jsou nedostatečné. Na začátku června 2022 zaslali společnosti Meta otevřený dopis, v němž vyzývají Facebook, aby uživatelům umožnil uvádět ve svých profilech více než jednoho romantického partnera

Zveřejněno: 8. 9. 2022

Dopis, který iniciovala Organizace pro polyamorii a etickou nemonogamii neboli OPEN (z angl. Organization for Polyamory and Ethical Non-monogamy), uvádí, že současná politika Facebooku je „svévolná“ a „vylučující“. Mezi signatáři byli i vedoucí představitelé uskupení, jako je Národní koalice pro sexuální svobodu a Centrum pro pozitivní sexualitu.

Mluvčí společnosti Meta uvedl, že společnost požadavek OPEN zváží. Poznamenal, že jedním ze statusů, které si uživatelé mohou na Facebooku zvolit, je „v otevřeném vztahu“. Změna, kterou petenti požadují, by jim umožnila uvést všechny své romantické partnery.

Formy nemonogamie

Podle studie z roku 2017 se do nějaké formy konsenzuální nemonogamie někdy zapojilo zhruba 20 % respondentů. Podle Bretta Chamberlina, výkonného ředitele organizace OPEN, dnes mezi nejznámější její formy patří „polyamorie“, tedy vztah s více lidmi zároveň, a „swinging“ – střídání partnerů mezi páry.

Technologie jako internet usnadnila lidem budovat komunity a prosazovat životní styly, které dříve nemusely být v běžné kultuře akceptovatelné.

Novějším pojmem je pak „vztahová anarchie“, při níž účastníci ruší všechny očekávané normy spojené s romantickými vztahy a řídí se pouze pravidly, která si sami stanovili. „Etická nemonogamie není nic nového, ale technologie jako internet usnadnily lidem budovat komunity a prosazovat životní styly, které dříve nemusely být v běžné kultuře akceptovány,“ prohlásil Brett Chamberlin.

Zájemci o otevřený vztah dnes mohou o radu požádat kouče polyamorie nebo se připojit k seznamovacím aplikacím, určeným podobně smýšlejícím jedincům. Konsenzuální nemonogamie už si dokonce našla cestu do prestižních periodik, jako je například časopis Vogue, který v dubnu 2022 zveřejnil článek s názvem „Odzvonilo už monogamii?“. Do jisté míry se zdá, že ano, alespoň soudě podle množství příspěvků na sociálních sítích a článků, v nichž jejich autoři sdělují světu, jaké výhody v otevřeném vztahu spatřují.

VIP zastánci

Taylor Frankie Paulová, hvězda TikToku s 3,6 milionu sledujících, promluvila před několika týdny k fanouškům o svém otevřeném manželství dokonce v živém vysílání. Osmadvacetiletá členka mormonské církve divákům řekla, že se s manželem a některými svými přáteli věnují „soft swingu“, při kterém „se úplně nevyměníte, ale jdete do toho naplno“. Vzápětí ovšem oznámila, že se v současné době s manželem rozvádí.

Mnoho lidí se svůj nemonogamní životní styl stále bojí zveřejnit, například z obav o ztrátu zaměstnání.

Nejvýznamnějšími osobnostmi, které veřejně promluvily o zkušenostech s nemonogamií, jsou pravděpodobně Will Smith a Jada Pinkett Smithová. V roce 2021 uvedli pro časopis GQ: „Dali jsme si navzájem důvěru a svobodu s přesvědčením, že si každý musí najít svou vlastní cestu. Manželství pro nás nemůže být vězením.“ Willow Smithová, dcera Smithových, promluvila o svém vlastním polyamorním vztahu v pořadu „Red Table Talk“, který moderuje se svou matkou a babičkou.

Stále ale panují obavy

Větší tolerance ke konsenzuální nemonogamii by mohla mít generační podtext. V průzkumu společnosti YouGov, kterého se zúčastnilo 1 340 lidí, kteří měli popsat svůj ideální vztah na škále od „zcela monogamní“ po „zcela nemonogamní“, uvedlo celých 43 % mileniálů, že jejich ideální vztah by byl „alespoň trochu nemonogamní“. Pro srovnání: u generace X to bylo 30 % a u baby boomers 25 %.

Navzdory rostoucí normalizaci nemonogamie se však mnoho lidí, kteří se jí věnují, stále obává svůj životní styl zveřejnit. „Na základě struktury svých intimních vztahů můžete být vyhozeni z práce, může vám být odepřeno bydlení nebo můžete prohrát spor o opatrovnictví,“ uvedl Brett Chamberlain. Cílem jeho organizace, kterou spolu s dalšími dvěma lidmi založil v dubnu 2022, je zvýšit povědomí o nemonogamních vztazích a dosáhnout jejich většího přijetí.

„Jedním z projevů kultury společnosti je ochota dát lidem více prostoru, aby mohli být v konsenzuálních vztazích, které si sami zvolí,“ řekl. Za jeden z takových projektů označil hnutí LGBTQ. Dodal, že konsenzuální nemonogamie „je další kapitolou“.

Související…

Páry ve spokojeném vztahu mají vlastní unikátní řeč, potvrzuje studie
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...