fbpx

Rakovina prsu hrozí i mužům: Ti neplodní jsou ohroženi více 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle jedné z nejrozsáhlejších studií může být u neplodných mužů dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než u mužů bez potíží s plodností. Nový výzkum byl publikován v odborné publikaci Breast Cancer Research

Zveřejněno: 11. 7. 2022

Odborníci z londýnského Institutu pro výzkum rakoviny uvedli, že základní příčiny rakoviny prsu u mužů zůstávají i přes všechny výzkumy do značné míry neznámé. „Naše studie naznačuje, že neplodní muži mohou mít dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než ti, kteří nemají problémy s plodností. Důvody této asociace jsou nejasné a je potřeba prozkoumat zásadní roli hormonů mužské plodnosti na riziko rakoviny prsu u mužů. Doufáme, že by to mohlo vést k pochopení základních příčin mužské a možná i ženské rakoviny prsu,“ říká autor studie doktor Michael Jones, vedoucí vědecký pracovník specializující se na oblasti genetiky a epidemiologie.

Pomůže diagnostice i léčbě

Ve Velké Británii je každý rok rakovina prsu diagnostikována asi 370 mužům, a protože je to onemocnění poměrně vzácné, výzkum je obvykle omezen na malý počet pacientů. Nový výzkum organizace Breast Cancer Now sledoval 1 998 mužů z Anglie a Walesu, kterým byla rakovina prsu nově diagnostikována během posledních 12 let. Jde o jednu z největších studií, která kdy byla realizována. Studium větší skupiny mužů umožnilo týmu prokázat statisticky významnou souvislost mezi neplodností a rizikem rozvoje rakoviny prsu.

U žen se rakovina prsu vyskytuje asi stokrát častěji než u mužů, muži jí však ve vyšší míře podléhají.

Muži byli dotázáni, zda mají biologické děti, zda oni nebo jejich partnerky někdy měli problémy s početím nebo jestli navštívili lékaře nebo kliniku reprodukční medicíny. Vědci přímo porovnávali plodnost mužů s rakovinou prsu s 1 597 muži, kteří tuto nemoc v anamnéze neměli. Biologický důvod není prozatím jasný, ale vědci zjistili, že muži s diagnózou rakoviny prsu hlásili problémy s plodností častěji. Mezi těmi, kterým byla rakovina prsu diagnostikována, bylo výrazně více bezdětných.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že rakovinou prsu mohou trpět i muži. Ve Velké Británii je však tato nemoc každoročně diagnostikována několika stovkám mužů, z nichž necelá stovka jí také podlehne. Odhalení souvislosti mezi neplodností a rakovinou prsu u mužů je krokem k tomu, abychom mohli najít další způsoby, jak muže a možná i ženy účinněji diagnostikovat a léčit,“ říká ředitel výzkumu v organizaci Breast Cancer Now, doktor Simon Vincent.

Indikace jako u žen

Rakovina prsu se u žen vyskytuje asi stokrát častěji než u mužů. Ti jsou touto nemocí ohroženi nejčastěji ve věku 60 až 70 let, jejich úmrtnost je ale vyšší než u žen. Nejběžnějším příznakem onemocnění je nebolestivá bulka, kterou lze nahmatat v prsu.

Někdy se hmatný útvar může vyskytovat i v podpaží a je většinou nerovného povrchu, nepravidelného tvaru a tvrdší a tužší konzistence. Dalším příznakem může být vtažení bradavky nebo krvavý výtok. Ke stanovení diagnózy se provádí kombinace mamografie a ultrazvukového vyšetření s ohledem na věk pacienta.

Související…

Přírodní lékárna Jany Kubíčkové a Martina Tomka: Chceme, aby si lidé uvědomili, že zdraví je jejich volba
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...