fbpx

Pátek Karla Křivana: Dějiny si řekly o účet za třicet let míru a klidu 1 fotografie
Ukrajinská základna v Žytomyru zasažená ruskou střelou Kalibr. Foto: Profimedia

Současná situace na Ukrajině se dotkne nás všech, i když se nám zdá, že je to hrozně daleko, je to vlastně za dveřmi, říká Karel Křivan.

Zveřejněno: 11. 3. 2022

Všechno bude delší, než si mnozí představovali. Bude to víc osobní, než si myslíme. Prověří to charaktery, schopnosti i odolnost. Jak to tak v takových chvílích chodí. Jedna věc je jistá: toto nezvládneme pouze jako jednotlivci, ale jedině jako společenství.

Budeme v pokušení si naše reakce zjednodušovat. Přichází vztek, podpořený především záběry brutality války i konkrétních příběhů, které slyšíme, mnozí na vlastní uši a od lidí, které známe. „Rozčilení není program,“ řekl Masaryk ve své – na intelektuála výjimečné – schopnosti vyjadřovat se také ve zkratce. Na sociálních sítích padají až příliš lehce válečné termíny a doporučení, jako bychom hráli nějakou hru. Diskuse na Twitteru ale není skutečnost.  Opravdu si někdo myslí, že například o opravdovém stavu a způsobu dodávek zbraní bude někdo s rozumem veřejně informovat? Je to válka. Se vším, co k ní patří. Čím dřív si to uvědomíme, tím lépe. Včetně důsledků. Nevytlačíme ji z našich životů jen tak. Ani až skončí. Z Ostravy do Užgorodu je to vzdušnou čarou blíž než do Chebu. Takhle blízko to je.

Ďábla nepřechytračíte

Nevystačíme si s tím, že budeme hodní. Nezachrání nás, když se přikrčíme a budeme doufat, že se dějiny přeženou a našim chaloupkám a zahrádkám se nic nestane. Dějiny jdou naším směrem. Nebo spíš už se u nás doma usadily. Neptaly se, neklepaly. První to odnesou ti, kteří si nesrovnají priority. Nebuďme malicherní, neřešme věci nepodstatné a pomíjivé. Ztráty přijdou. Jaké a jak budou veliké, záleží na nás. Zda si uvědomíme, co je podstatné, bez čeho se můžeme obejít, a naopak co musíme za každou cenu ochránit. Ať už jde o svobody, zájmy, způsob vlády či ekonomiku. Nabízí-li někdo nyní bezbolestnou cestu, pak se nezdržujte s tím ho dál poslouchat. Není čas na chyby. Největší chybou by bylo dát prostor lidem, kteří si myslí, že tato situace se dá nějak očůrat. Ďábla nepřechytračíte. Pokoušeli se o to už větší chytráci a většinou na konci svého snažení neměli na to, aby zaplatili cenu, kterou jim osud spočítal.

Dějiny byly k naší generaci více než vstřícné. Můžeme to zase nechat na nich a doufat, že v ruletě padne šťastné číslo, nebo se můžeme začít chovat jako dospělí lidé.

Jedno je jisté: jiní jsou na tom mnohem hůř než my. My stále máme čas i možnost uvědomit si, co se stalo a jak na to reagovat. Pro nás je tato krize pořád ještě příležitostí, pro jiné již tragédií. To není důvod k sebemrskačství, ale ani k posečkání. Buďme rádi, že praotec Čech došel alespoň sem, když už nechtěl pěstovat olivy někde v teple. Je to stále stejná volba pro zemi na křižovatce kultur: buď budeme aktivní, vědět, co chceme, a rozhodovat se podle toho, nebo to necháme na jiných a můžeme si pak stěžovat na nespravedlnost dějin. Ty byly dosud k naší generaci více než vstřícné. Nyní si řekly o účet za třicet let klidu a míru. Můžeme to zase nechat na nich a doufat, že někomu nakonec vždycky v té ruletě padne šťastné číslo. Nebo to pojmout jako práci, kterou musíme udělat, a začít se chovat jako dospělí lidé: budovat a chránit stát. Ještě nám v tom nikdo a nic nebrání.

Související…

Pátek Karla Křivana: Zlý sen se zase stal skutečností
Karel Křivan

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...