fbpx

Samotný rozvod nemusí být tak hrozný. Ale co s historií partnerů na Facebooku? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Existují páry, které rozvod před svými přáteli na sociálních sítích raději tají. Naštěstí už vznikají online služby, které poradí, co dělat s online historií

Zveřejněno: 6. 3. 2022

Rosina Bosco a její tehdejší manžel byli jako mnoho „facebookových párů“. Sdíleli fotky z oslav a dalších společných aktivit, prodírali se fotkami svateb svých přátel a čerstvě narozených dětí. Když došlo na rozvod a posléze aktualizaci statusu na Facebooku, bylo to prý neuvěřitelně bolestné.

Co dělat s pěti roky idylicky zaznamenanými na Facebooku? Třídit fotografie a ty s dnes už bývalým manželem smazat? Čtyřiatřicetiletá Rosina si radši založila nový profil. Stejně jako mnoho jejích vrstevnic a vrstevníků je nyní příslušnicí dvou zdánlivě vzájemně neslučitelných skupin. Je rozvedená a mileniálka. Pro upřesnění, mileniálové jsou ti, kteří dospívali na přelomu tisíciletí. Výzkum vedený v USA zjistil, že rozvodovost mezi roky 2008 až 2017 klesla a že současné mladé páry s tímto pozitivním trendem souzní.

Pro Rosinu byla komunikace na sociálních sítích o rozvodu snad ještě bolestnější než to, že najednou byla bez manžela.

Přesto se ti, kteří se navzdory trendu rozvádějí, potýkají s řadou novinek, kterými by se před patnácti lety zabývat nemuseli. Jde o „odpřátelení“ se na sociálních sítích a využívání online rozvodových služeb. To jsou věci, které provázejí rozvod v digitální éře. Pro Rosinu byla komunikace na sociálních sítích o rozvodu snad ještě bolestnější než to, že najednou byla bez manžela. Tvrdí, že by si přála, aby k tomu všemu existoval nějaký průvodce, něco jako „101 rad, jak se rozvést online“.

Aspoň virtuální manželství

Rozvodový advokát Bryan M. Goldstein, sám mileniál, říká, že to, jak sociální sítě ovlivňují jeho klienty, vidí z první ruky. Ať už je to smazání účtů nebo příspěvků s ex, nebo samotné sdělení přátelům na dané platformě, že jsou rozvedení. Pro mnohé uživatele je to až tak velký problém, že i dlouho po rozvodu předstírají, že rozvedení nejsou, a snaží se ve svém manželství pokračovat dál alespoň virtuálně před online přáteli.

Nové digitální nástroje ovšem mohou v choulostivém a někdy archaickém procesu rozvodu i pomoci. Pětapadesátiletá Storey Jonesová založila službu Dtour.life jako platformu pro lepší rozvody v digitálním věku. Ta má jeden základní cíl – odstranit některé finanční obavy spojené s rozvodem. Uživatel je navigován přes množství dokumentů a úkonů, které s rozvodem souvisejí, kromě toho si může vytvořit finanční bilanci aktiv a pasiv, dluhů a podobně. Tato služba neeliminuje emoce, které rozvod provázejí, ale umí mu dát systém a jako úřední úkon ho zjednoduší.

Podchyťte to online

Advokát i majitelka rozvodové digitální agentury shodně tvrdí, že v dnešní době je nutné mít rozvod podchycený i online. Využití aplikace pro „správu rozvodu“ vyjde rozhodně levněji než taxa rozvodového právníka. Nástroje na elektronickou přípravu rozvodu jistě nejeden uživatel instaluje preventivně. Co kdyby, že? Samotní právníci digitální rozvodové platformy chválí a používají, obsahují totiž cenné podklady pro skutečný rozvod. To ostatně platí i pro aplikace předsvatební, ze kterých právníci čerpají při sestavování předmanželských smluv…

Klienti rozvodové právničky Elizabeth Hunterové z Dallasu se těsně po rozvodu společně a s úsměvem vyfotili s podepsanými lejstry a snímek hrdě zveřejnili na sociálních sítích.

Služba LegalShield spojuje klienty s právníky a její součástí jsou dotazníky, jež jsou využitelné jako podklad pro předmanželské smlouvy nebo rozvodové řízení. Bylo otázkou času, kdy se tyto veskrze praktické online služby začnou prosazovat, digitálně děláme daleko bezvýznamnější věci, než je plánování rozvodu.

O tom, že lidé jsou různí a že není vhodné paušalizovat, svědčí klienti rozvodové právničky Elizabeth Hunterové z Dallasu, kteří se těsně po rozvodu společně a s úsměvem vyfotili s podepsanými lejstry a snímek hrdě zveřejnili na sociálních sítích.

Související…

Proč samotná láska není pro trvalý vztah dostatečné palivo
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: USA Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...