fbpx

Začínáte s kryptem? Tyhle pojmy musíte znát 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Chcete proniknout do světa kryptoměn. Ale v každém článku a u každého produktu na vás vybafne spousta neznámých pojmů. Co znamená DeFi, fiat nebo NFT? Je altcoin něco jiného než bitcoin? Nemusíte dál tápat, máme pro vás přehledný kryptoslovníček

Zveřejněno: 7. 3. 2022

Mezi kryptoměny řadíme coiny i tokeny. Coin funguje na vlastní blockchainové síti. Obvykle se i těží, ale není to nutné pravidlo. Každá kryptoměna, která se těží, je coin, ale ne všechny coiny se těží. Coiny se pak dělí na bitcoin a altcoiny. Altcoin je jakákoli jiná mince než bitcoin.

Tokeny naproti tomu nemají vlastní síť a fungují na blockchainu jiné kryptoměny. Nejčastěji Ethereum, ale existují i další. Speciální případ tokenů jsou NFT – Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelné tokeny. Takové tokeny jednoznačně určují vlastnictví nějakého digitálního formátu. Díky označení NFT je možné vlastnictví „digitálních originálů“, například obrazů a výtvarných děl. Jako NFT se vydražil třeba i historicky první tweet na Twitteru nebo část původního zdrojového kódu WWW.

Fiat nebo DeFi

Fiat měny nejsou nic jiného než klasické peníze – měna s nuceným oběhem, typicky státní. DeFi je naproti tomu označení pro decentralizované finance. Ty se vyhýbají klasickým finančním institucím, jako jsou banky nebo burzy, a finanční transakce probíhají decentralizovaně prostřednictvím blockchainové sítě.

Nakupujeme a držíme: ICO, HODL a ATH

Aby mohl novou minci někdo koupit, musí se nabízet na trhu. Prvotní nabídka mincí se podle vzoru IPO označuje jako ICO, Initial Coin Offering. Později jsou mince ke koupi na burzách nebo prostřednictvím směnáren. HODL je výraz pro dlouhodobé držení kryptoměn. Vznikl překlepem na internetovém fóru a získal si obrovskou popularitu. Investorům, kteří drží kryptoměny, se říká hodleři.

Pokud je kryptoměna na nejvyšší ceně v historii, označujeme to jako ATH (All-Time High). Opak, který si žádný držitel nepřeje, je ATL (All-Time Low).

Shitcoiny, pump and dump nebo rug pull 

Pokud máte alespoň základní znalosti angličtiny, tušíte, co znamená shitcoin: mince k ničemu. Jde buď o podvodné coiny, nebo neúspěšné pokusy s minimální hodnotou. I na shitcoinu se ale dá vydělat, pokud se k němu dostanete ve správnou chvíli a někdo na něm provede trik „pump and dump“. To znamená „napumpuj a zbav se (toho)“ a na kryptoměnových burzách je podobný postup zakázaný, přesto k němu dochází. Spočívá v umělém vyhnání ceny nějaké mince a jejímu prodeji na vrcholu ceny.

Rug pull je doslova podtrhnutí koberce, tedy podraz, při kterém investoři ztratí půdu pod nohama. Zakladatelé nějaké kryptoměny jí udělají velkou reklamu, vyberou velké množství peněz, vyberou maximální množství likvidity a zmizí. Investorům tak zbudou bezcenné a neprodejné tokeny. Nedávno se to stalo například s tokenem Squid Game.

Teď už by vás většina pojmů používaných v kryptu neměla zaskočit, a kdyby přece jen, obraťte se na nás v Simplecoin. Nebojte se objevovat DeFi, pozor na shitcoiny a hodlujte!

Související…

Jak se účinně ochránit před hrozící inflací? Vsaďte na bitcoin
Komerční článek

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...